Clickmed
programare rapida la medic

Ghintura galbena (gentiana lutea)

Este considerata planta monument al naturii in Muntii Bucegi. Planta erbacee, face parte din flora spontana, ajunge pana la 1-2 m inaltime, apartine familiei Gentianaceae si creste in Romanaia din zonele de campie, pana la cele subalpine, la marginea padurilor.

Tulpina sa este dreapta, cilindrica, neramificata, se termina cu un rizom puternic si lung in pamant. Frunzele sunt mari, opuse, au nervuri puternice, numai tulpinare, iar cele de la baza sunt petiolate. Florile sunt dispuse la baza frunzelor, sunt de culoarea galbena si alungite, au cate 5-7 petale.

Infloreste in lunile iulie si august. In scop fitoterapeutic se utilizeaza rizomii si radacinile, recoltate din august pana toamna tarziu. Componente chimice ale plantei: radacina - gentiopicrina, gentiomarina, amarogentina, gentiana, tanin, lipide, substante minerale, gentiopricozidul- principiul amar care prin hidroliza scindeaza in glucoza si gentiogenina, gentiamarina, gentiacaulina, amarogentina, care se scindeaza in glucoza, xiloza si izogentizina, pigmenti xantonici liberi gentizina, glucide, pectina, sterine, zaharuri reducatoare, acizi (gentiricmascorbi), enzime si mucilagii.

Are urmatoarele calitati: tonic amar, eupeptic, antihelmintic, stomahic, antitermic, colagog. Datorita principiilor amare se foloseste ca aromant la unele bauturi alcoolice.

Uz intern:

- aerofagie, anemie, anorexie de origini diferite, ascaridoza, boli hepatice, ciroza hepatica, convalescenta, depresii, digestii lente sau dificile, dischinezii biliare, dispepsii, febra cronica, gripa, guta, incontinenta urinara intoxicatii, leucopenie (scade numarul globulelor albe), nevroze, oboseala cronica, parazitoze digestive, reumatism, diaree – sub forma de infuzie, decoct, tinctura, macerat.

Citeste si

Arhiva
  • Miocardita, inflamatia muschiului inimii

    Miocardita este inflamatia muschiului inimii (miocard) si poate reduce capacitatea inimii de a pompa sange. Ca urmare a afectarii functionale a cordului, miocardita poate provoca dureri in piept, dificultati de respiratie si ritmuri cardiace rapide sau neregulate...citeste mai mult

  • Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase

    Tumorile cardiace sunt formatiuni care se pot dezvolta in parti diferite ale inimii. Tumorile cardiace primare isi au originea la nivelul inimii si pot fi canceroase sau necanceroase. Aproximativ 75% pana la 95% din toate tumorile cardiace primare sunt necanceroase.citeste mai mult

  • Tumorile oculare din perspectiva oncologului

    Cancerele oculare sunt afectiuni rare, care pot afecta semnificativ calitatea vietii, pot determina pierdera vederii si pot determina morbiditate si mortalitate crescuta. Cele mai frecvente sunt retinoblastomul si melanomul uveal. Alte forme, ce pot sa apara sunt limfomul...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter