Clickmed
programare rapida la medic

intoxicatie alimentara simptome

Intoxicatia alimentara

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Iulie 2019
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati Intoxicatia alimentara si indigestia sunt doua afectiuni care nu trebuie confundate, desi unele manifestari pot fi asemanatoare. Intoxicatia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi contaminate cu bacterii, paraziti sau virusuri, pe cand indigestia se produce atunci cand alimentele sunt fie alterate, fie sunt consumate exagerat. De cele mai multe ori, nu este necesara instituirea unui tratament medicamentos in cazul intoxicatiei alimentare, fiind recomandata o hidratare optima, iar in cazul indigestiei, tratamentul medicamentos consta in suplimente de enzime digestive. Ce este intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii. Foarte multe organisme pot provoca intoxicatii alimentare, iar cele mai des intalnite sunt: infectia cu Norovirus, Salmonella, E. coli, Campylobacter si Listeria... [continuare]

Simptomele intoxicatiilor alimentare

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Simptomele intoxicatiilor alimentare sau ale toxiinfectiilor alimentare, cauzate de consumul de hrana sau bauturi contaminate cu agenti patogeni sau toxine periculoase, difera in functie de microorganismele care le-au produs.  Recunoasterea imediata a simptomatologiei este foarte importanta, intrucat unele intoxicatii alimentare pot pune viata in pericol fara o interventie medicala prompta. Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare In general, simptomele manifestate de toxiinfectiile alimentare sunt o combinatie de stari de greata, varsaturi si diaree (cu sau fara prezenta sangelui in materiile fecale), insotite de alte simptome, precum:  durerile de cap;  febra cu frisoane;  lacrimarea ochilor;  transpiratii; ameteli; salivatia excesiva; starile de confuzie; crampele abdominale; slabiciunea generalizata. Simptomatologia specifica intoxicatiilor alimentare este descrisa astfel: - Dupa consumul alimentelor... [continuare]

Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati Gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara sunt doua afectiuni frecvent confundate, desi sunt diferite. Simptomele gastroenteritei virale Un pacient care sufera de gastroenterita poate dezvolta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: • Diaree sau constipatie; • Febra; • Greata si varsaturi; • Crampe stomacale sau intestinale; • Scadere in greutate; • Artralgii (dureri articulare); • Mialgii (dureri musculare). Persoanele afectate dezvolta, de obicei, simptomele prezentate anterior in 24-48 de ore de la expunerea la virus. Majoritatea cazurilor de gastroenterita virala se rezolva in cateva zile. Cu toate acestea, simptomele pot persista chiar mai mult de 10 zile. Cu cat simptomele persista mai mult timp, cu atat mai repede trebuie consultat un medic pentru a exclude orice complicatie sau alte boli. Simptomele toxiinfectiilor alimentare Simptomele tipice ale toxiinfectiilor alimentare sunt: • Crampe stomacale; • Oboseala; •... [continuare]

Ce este intoxicatia cu histamina (scombroidoza)?

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Februarie 2022
Consultant medical:

Dr. Claudia Adriana Nicolae
Medic primar Alergologie si Imunologie

Clinica: Clinica Medicum

Ce este scombroidoza Scombroidoza este o reactie toxica alimentara supranumita otravirea cu histamina. Ea apare ca urmare a consumului de peste stricat si este adesea confundata cu o reactie alergica. Termenul provine de la cuvantul grecesc “scombos” adica macrou, fiind descrisa initial in legatura cu consumul de peste apartinand familiei scombridae din care fac parte mcroul, tonul, marlinul, pestele-spada, palamida alaturi de alte 100 de specii. Majoritatea lor au o carne de culoare inchisa. Ulterior reactia toxica a aparut si dupa consumul de hering, sardine, hamsii, lufar sau mahi-mahi, in general specii de peste care sunt congelate sau pastrate inadecvat. Tipuri de peste care contin in mod natural o cantitate foarte mare de histidina Spre deosebire de alte toxiinfectii alimentare scombroidoza nu este produsa de bacterii sau virusuri, ci de asa numitele scombrotoxine, cea mai importanta dintre ele fiind histamina. Multe dintre tipurile de peste contin in mod natural o... [continuare]

Epilepsia (cauze, simptome, tratament)

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Februarie 2022
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati Epilepsia este o boala cronica, constând în crize epileptice recidivante, frecvent aprute spontan. Criza epileptica reprezinta un episod brusc, stereotip de manifestare motorie, senzitiva, senzoriala sau comportamentala asociata sau nu de modificarea strii de cunotien ce se datoreaza activitii bruste, necontrolate a unei populaii neuronale. Populatia neuronala afectata produce descarcari electrice bruste, excesive si dezorganizate, care duc la aparitia convulsiilor. Convulsiile interfera temporar cu controlul musculaturii, controlul defecatiei (eliminarea de fecale), vorbirea, vederea si constienta bolnavului. Aparitia convulsiilor este inspaimantatoare, in special daca sunt severe. Din fericire, tratamentul reduce impulsurile electrice anormale la nivelul creierului si controleaza crizele convulsive. Epilepsia nu este o forma de retardare intelectuala sau boala psihica si nu este contagioasa. Cauze Ce determina aparitia epilepsiei? Cauzele epilepsiei nu sunt... [continuare]

Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori. In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea. Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare. O toxiinfectie alimentara poate fi inconfortabila dar majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva zile fara un tratament medicamentos. Simptome ale toxiinfectiei alimentare Simptomele pot varia in functie de sursa de contaminare. Acestea pot fi de la usoare la severe: - dureri abdominale si crampe abdominale; - diaree; - dureri de cap usoare sau severe; - varsaturi; - febra; - frisoane; - slabiciune si oboseala; - greata; - dureri... [continuare]

Guta - cauze, simptome, tratament

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Ce este guta Guta este o forma de artrita (inflamatia articulatiilor), caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor. Boala este caracterizata prin durere, edem, roseata si caldura locala (inflamatie) precum si prin impotenta functionala a articulatiei. Fara tratamentul corespunzator, guta este o boala care prezinta recurente (acutizari) frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulatiilor, tendoanelor sau a altor tesuturi. Guta este o boala mai frecventa in randul populatiei de sex masculin. Cauzele gutei Cauza principala a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric in sange). Hiperuricemia este deseori asimptomatica si nu cauzeaza complicatii, majoritatea persoanelor cu nivel crescut sanghin al acidului uric nu dezvolta niciodata guta. Nu este cunoscuta cauza exacta a hiperuricemiei, insa s-au idendificat recent diferiti factori heredo-colaterali (genetici) incriminati in aparitia acesteia. Cand nivelul acidului uric are valori... [continuare]

Adhd la adulti si copii: cauze, simptome si recomandari

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD) sau tulburarea cu deficit de atentie (ADD) si cu hiperactivitate este un nou nume adresat unui grup de tulburari cauzate de diverse mecanisme ale sistemului nervos central. Desi este o tulburare a copilariei, nu este exclus ca aceasta sa se intalneasca si la adulti. Unii specialisti declara ca opt milioane de adulti pot fi afectati si aproximativ 80% din ei nu-si dau seama si raman nediagnosticati. Unele studii declara ca aproximativ 30-70% dintre copiii diagnosticati cu ADHD continua sa aiba simptome si cand sunt adulti, tulburarea devinenind mult mai complexa odata cu inaintarea in varsta. Se manifesta nu doar ca o incapacitate legata de atentie, ci si ca o problema legata de autocontrol. Fara acest autocontrol, adultul nu poate duce la bun final sarcinile zilnice si se ajunge la consum de alcool, droguri sau chiar certuri familiale pe probleme financiare si nu numai. Adultii cu ADHD pot fi infideli, deoarece... [continuare]

Intoxicatia cu mercur - riscuri ascunse si solutii de preventie

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Septembrie 2023

Ce este intoxicatia cu mercur Mercurul este un element chimic, un compus ce se gaseste in rocile din crusta planetei. Acesta are un aspect stralucitor argintiu, fiind astfel numit si ,,argint lichid’’. Mercurul este de asemenea prezent in tabelul periodic, avand simbolul Hg si numarul atomic 80. Mercurul, din totalul de elemente chimice, se diferentiaza prin consistenta sa, fiind un metal ce se poate gasi atat in stare solida cat si in stare lichida, in functie de temperatura. Mercurul are proprietati de conductibilitate, fiind regasit frecvent in termometre, felinare si becuri. Patruns insa in organismul uman, mercurul este toxic si nociv pentru acesta. Intoxicatia cu mercur apare atunci cand va expuneti la cantitati prea mari de mercur, iar corpul reactioneaza in mod negativ la mercur. Tipuri de mercur Exista 3 tipuri principale de mercur ce sunt nocive pentru corpul uman: • Mercur elemental (mercurul lichid): acesta se gaseste in obiecte precum termometrele... [continuare]

Ce este infectia cu campylobacter si cum o tratam

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Mai 2023

Ce este infectia cu Campylobacter Infectia cu Campylobacter este un tip de gastroenterita sau infectie a sistemului digestiv. Cunoscuta si sub numele de intoxicatie alimentara, este o infectie bacteriana ce se contacteaza in urma consumului de apa sau alimente contaminate cu bacteria Campylobacter. Simptomele sunt de natura digestiva, cu diaree, crampe abdominale, varsaturi si apar in primele 7 zile de dupa momentul infectiei. Prevalenta Cercetatoriii nu stiu exact cate persoane fac aceasta infectie in fiecare an, intrucat o mare parte dintre pacienti nu se adreseaza medicului pentru aceasta infectie. Medicii diagnosticheaza infectii cu Campylobacter la aproximativ 20 din 100.000 de oameni anual, insa se crede ca numarul adevarat de bolnavi este de pana la 1.5 miliaoane infectati anual. Astfel, infectia cu Campylobacter este una dintre cele mai frecvente patologii legate de alimente. Cauze Infectia cu Campylobacter incepe dupa ce o persoana mananca sau bea ceva care... [continuare]

Indigestia

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Aprilie 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Indigestia Cauzele principale ale indigestiei sunt mesele copioase, mancatul mult prea repede, mancarurile gen fast-food sau cele care contin foarte multe grasimi, consumul excesiv de alcool, fumatul, mancarurile foarte picante, traumele emotionale, anxietatea, stresul, colecistita, gastrita acuta sau cronica, pancreatita acuta sau cronica, ulcerul duodenal cat si cel gastric, medicamente precum antibioticele, aspirina si anti-inflamatoarele nesteroidiene. Cauze -Helicobacter pylori - Bacterie responsabila de gastrite si ulcere, Helicobacter pylori este gasita la unii bolnavi cu gastrita cronica sau ulcer duodenal. Antibioticele permit o vindecare completa, fara recidive. -Hernia hiatala. O hernie hiatala este consecutiva ascensionarii, prin orificiul diafragmului destinat in mod normal esofagului, a polului superior al stomacului. Cauza sa este necunoscuta, dar obezitatea este un factor favorizant. Hernia in sine nu provoaca simptome. Totusi, ea poate fi cauza altor boli... [continuare]

Starea de voma (varsaturile)

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Martie 2022
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati Varsaturile se definesc prin expulzarea fortata, pe nas sau pe gura, a continutului stomacal. Senzatia anterioara varsaturilor poarta denumirea de greata. Desi aceasta precedeaza emeza, nu conduce intotdeauna la voma. Varsaturile se manifesta ca simptome ale unor afectiuni si pot fi cauzate de infectii, afectiuni maligne (tumori), traumatisme, inflamatii, obstructii sau alte procese anormale. Varsaturile mai sunt cunoscute sub denumirea de emeza sau voma. Tipuri de varsaturi In functie de simptome si cauze exista mai multe tipuri de varsaturi: - varsaturi cu sange; - varsaturi severe; - varsaturi provocate; - regurgitare; - regurgitare nazala a produselor alimentare; - regurgitare la adulti; - regurgitare la copii si sugari. Varsaturile si regurgitarea pot alterna una cu cealalta. Regurgitarea este eliminarea spontana pe cale orala a alimentelor nedigerate. Aceasta nu implica nici un efort, nici disconfortul asociat cu varsaturile. Cauzele varsaturilor si... [continuare]

Botulismul, factori de risc si managementul bolii

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este botulismul Botulismul este o boala rara, dar grava, cauzata de toxinele produse de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii pot fi gasite in sol, apa si alimente contaminate si pot produce o toxina puternica numita toxina botulinica, care poate afecta sistemul nervos si poate duce la deficit motor si chiar la deces. Diseminarea toxinelor botulinice in organism afecteaza fibrele nervoase ale sistemului nervos central si determina simptomele specifice pentru neuropatia periferica. Tipurile A, B si E determina peste 95% dintre cazurile de botulism la om, cele mai severe forme clinice fiind determinate de toxina de tip A. Neurotoxina secretata de tulpinile toxigene ale Clostridium botulinum prezinta capacitate letala extrem de ridicata, determinand aparitia simptomelor specifice botulismului prin activitatea sa asupra terminatiilor neuromusculare. Factorii de risc Exista cativa factori de risc care pot creste sansele unei persoane de a contracta botulismul. [continuare]

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Iulie 2018

Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi HIV/SIDA,... [continuare]

Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de clostridium botulinum

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Generalitati Botulismul este o afectiune neuromusculara (paralitica) cauzata de o toxina bacteriana (toxina Clostridium botulinum) care actioneaza la nivelul intestinului si determina "otravire" neuromusculara. Exista 3 tipuri de botulism: - botulismul alimentar - botulismul "de plaga" - botulismul sugarilor Botulismul alimentar apare atunci cand toxina botulinica, produsa in alimente contaminate, este ingerata (mancata) sau sporii acestei toxine sunt inhalati. Botulismul "de plaga" este determinat de toxina botulinica care se afla la nivelul unei plagi infectate cu aceasta bacterie. Botulismul su [continuare]

Intoxicatie alimentara

Din Dictionar Termeni

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]

Toxiinfectia alimentara, o boala frecventa vara

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Iunie 2017

Generalitati Intoxicatia alimentara sau toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii. In sezonul estival, din cauza zilelor toride, astfel de microorganisme se inmultesc foarte repede in alimentele perisabile, iar cand o persoana achizitioneaza de la vanzatorii ambulanti alimente precum gogosi, porumb, mici, gratar de pui, riscul de a manca un produs contaminat este foarte mare. Cazurile usoare de intoxicatie alimentara dureaza doar cateva ore, cel mult doua zile. Alte tipuri, precum botulismul sau forme de intoxicatie chimica, sunt grave si pot pune in pericol viata daca nu este administrat tratament medical. Manifestari Toxiinfectia alimentara se manifesta prin diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale, insotite de cele mai multe ori de febra. Aceasta afectiune este des intalnita la copii, gravide si la pacienti cu un sistem imunitar... [continuare]

Preparatele injectabile cu botox

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Martie 2012

Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va intoxica ci va actiona ca un relaxant muscular cu efecte care ar putea dura mai multe luni. Exista doua forme medicale ale toxinei botulinice: botox si botox cosmetic. Botoxul este utilizat pentru a trata anumite probleme medicale iar botoxul cosmetic este folosit pentru a estompa ridurile faciale. Rolul botoxului Preparatele injectabile cu botox blocheaza anumite semnale de la nervi - majoritatea semnalelor care determina contractarea muschilor. Acest lucru duce la o paralizie musculara specifica, ce poate avea efecte terapeutice sau cosmetice, in cazul in care muschii sunt incordati in mod cronic sau spastici. Specialistii recomanda botoxul in urmatoarele afectiuni: - dureri de gat si pozitie anormala a capului... [continuare]

Ghid de prim ajutor pe timp de vara

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Iunie 2012

Intoxicatia alimentara Primele simptome de intoxicatie alimentara de obicei apar in aproximativ 4 ore. Diareea si varsaturile se pot manifesta impreuna sau separat. Dupa disparitia varsaturilor beti cat mai multa apa sau bauturi neacidulate, frecvent, cu inghitituri mici. Bauturile care contin substante de rehidratare orala sunt ideale. Persoana afectata va manca atunci cand ii va fi foame. Daca dupa 24 de ore nu apare nici o ameliorare, mergeti la consult medical. Intepatura de albine Albinele nu sunt la fel de agresive ca si viespiile si inteapa atunci le atingeti in mod accidental. Imediat va aparea umflatura locala si durerea. Daca vedeti acul, scoteti-l cu atentie prin razuire si aplicati un pachet cu gheata pe locul intepaturii pentru ameliorarea inflamatiei si calmarea disconfortului. Nu scoateti acul cu ajutorul unei pensete intrucat acul poate avea un sac cu venin la unul din capete si folosirea pensetei poate provoca raspandirea uni cantitati m [continuare]

Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile?

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Generalitati Medicamentele pentru raceala si tuse pot prezenta riscuri serioase pentru copiii mici. S-a impamantenit ideea ca medicamentele eliberate fara prescriptie medicala sunt cele mai bune pentru tratarea simptomelor de raceala si tuse la copii. De fapt, acestea nu sunt recomandate copiilor mai mici de 2 ani, si se gasesc destule voci care spun ca ele nu ar trebui recomandate nici copiilor mai mari. Atunci cum poate fi tratata raceala la copii? Care sunt grijile in ce priveste medicamentatia pentru raceala la copii? Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala nu trateaza cauza racelii copilului si nici nu vor face ca boala sa treaca mai repede. Aceste medicamente au efecte secundare potentiale, printre care cresterea pulsului si convulsiile. Specialisti nu recomanda tratrea copiilor cu varsta mai mica de 2 ani cu ajutorul acestor medicamente. Sunt aceste medicamente o problema pentru copii mai mari de 2 ani? Expertii studiaza siguranta administrarii medicamentelor... [continuare]

Mahmureala

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Aprilie 2010

Definitie Mahmureala consta intr-un ansamblu de semne si simptome cu incarcatura subiectiva negativa care pot aparea in urma consumului exagerat de alcool. Consecintele mahmurelii sunt nu numai senzatiile neplacute, ci si scaderea performantei la locul de munca, iritabilitatea si starile conflictuale. Ca regula generala, cu cat o persoana consuma mai mult alcool, cu atat mai mare este probabilitatea de aparitie a mahmurelii in ziua urmatoare. Nu exista nicio formula magica pentru a stabili cat alcool poate fi consumat „in siguranta”, la adapost de aparitia mahmurelii. Indiferent cat de neplacuta este, mahmureala dispare de la sine de cele mai multe ori; in anumite cazuri poate dura chiar si mai mult de 24 de ore. Adoptarea unei atitudini responsabile in ceea ce priveste consumul de alcool este singura metoda eficienta de prevenire a aparitiei mahmurelii. Simptome Mahmureala apare atunci cand concentratia de alcool din sange (alcoolemia) scade semnificativ. Efectul... [continuare]

Constipatia la adulti

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Generalitati Constipatia este o afectiune a tubului digestiv, relativ frecventa in populatia adulta, care insa ramane greu de definit, deoarece simptomatologia difera foarte mult de la individ la individ. Constipatia nu reprezinta o boala in sine, ci este un simptom ce apare in cadrul unor patologii diverse (digestive sau extradigestive). In general, specialistii inteleg prin constipatie scaderea frecventei de eliminare a materiilor fecale sau eliminarea lor cu efort, datorita consistentei crescute. Fecalele devin dure datorita stagnarii in canalul anal cu deshidratare secundara. Epiteliul colic este capabil sa absoarba o mare cantitate de apa din bolul fecal in cazul in care pasajul acestuia este lent, ceea ce va duce la deshidratarea finala a scaunului. In general, simptomatologia constipatiei este extrem de variata si prezinta particularitati individuale. Specialistii considera ca se poate pune diagnosticul clinic de tulburare de tranzit intestinala daca frecventa de aparitie... [continuare]

Spirulina

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Ce este spirulina? Spirulina este o alga in forma de spirala bogata in substante nutritive, descoperita in lacurile naturale alcaline din America de Sud si Africa. Timp de secole acasta planta a reprezentat o parte importanta a regimului alimentar al multor comunitati. Din 1970 spirulina a fost din ce in ce mai mult studiata si cunoscuta, fiind utilizata pe scara larga ca supliment alimentar. Spirulina are un continut ridicat de proteine vegetale (50-63%) - de trei sau patru ori mai mare decat cel intalnit in carnea de peste sau cea de vita - si multiple vitamine (depaseste cu 3-4 ori cantaitatea de vitamina B12 intalnita in ficatul de animale) care lipsesc in mod normal in cazul unei diete vegetariene. Spirulina contine minerale (fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, calciu, etc.), are un nivel important de betacaroten ce are rolul de a proteja celulele (de 5 ori mai mare decat morcovii si de 40 de ori decat spanacul), un volum crescut de acid gama-linoleic (care reduce... [continuare]

Torticolis

Din Dictionar Termeni

Contractura mai mult sau mai putin dureroasa a muschilor gatului, care limiteaza miscarile de rotatie a capului. Diferite tipuri de torticolis - Exista diferite varietati de torticolis, clasate dupa cauzele lor. - torticolisul obisnuit sau banal apare uneori dupa o miscare brutala si fortata a gatului. Mai des, el se constata dimineata la trezire, fara indoiala din cauza unei proaste pozitii in timpul somnului. simptomele dispar in mai putin de 3 zile dupa odihna si dupa administrare de medicamente analgezice si miorelaxante (decontracturante musculare), in pomada sau pe cale orala. - torticolisul congenital, prezent de la nastere, este cauzat de o dezvoltare insuficienta a unuia dintre muschii sternocleidomastoidieni (situati de o parte si de alta a gatului) in acest caz, torticolisul este permanent si nedureros. O corectare chirurgicala, care consta in alungirea tendoanelor prea scurte, trebuie sa fie efectuata inca din primii ani de viata. - torticolisul spasmodic, de... [continuare]

Indigestie

Din Dictionar Termeni

Indispozitie care asociaza durerilor abdominale, greturile si varsaturile. Termen din limbajul curent, indigestia poate desemna o intoxicatie alimentara sau consecintele luarii unei mese numita pe nedrept "criza de ficat". Totusi, astfel de simptome pot fi si manifestarea altor boli abdominale, chiar toracice (infarct miocardic). Ele trebuie deci sa conduca la consultarea unui medic. Vindecarea unei indigestii cauzate de un exces alimentar este spontana, favorizata de dieta si de odihna. [continuare]

Diagnostic

Din Comunitate

Buna. Am si eu nevoie de un sfat. Nepoata mea de 5 ani a avut 2 "episoade" de urticarie. In urma analizelor, cel putin in prima faza, s-a constatat ca ar avea hepatita. Dupa investigatii mai amanuntite la un spital din Cluj, s-a concluzionat ca fetita nu avusese de fapt nici un fel de hepatita, dar in ambele cazuri transaminazele au avut valori de peste 500. La alte investigatii, in urma biopsiei la ficat, s-a pus diagnosticul de glicogenoza. Insa dupa un control amanuntit si alte analize ale sangelui, doctorul specialist in glicogenoza a concluzionat ca fetita nu se incadreaza in nici un tip al glicogenozei. Precizez ca fata nu are absolut nici un simptom: este dezvoltata fizic si psihic corespunzator varstei. Singurul lucru este aceste tranzaminaze. Acum, valorile sunt doar putin peste limitele superioare dar nu mai stim incotro sa o apucam sa aflam un diagnostic. Ce ne sfatuiti? Stam mereu cu frica si gandul ca din nou aceste transaminaze vor creste la valori exagerat de mari si... [continuare]

Glynase, tablete

Din Medicamente

Actiune terapeutica Antidiabetic oral. Are efect diuretic slab. Debut, nonmicronizat: 2-4 h; micronizat:1 h; T, forma nemicronizata: 10 h; micronizat: aprox. 4 h. Nivel plasmatic maxim: 4 h. Durata, forma nemicronizata: 16-24 h;micronizata: 12-24 h. Metabolizat in ficat pana la metaboliti slab activi. Excretat prin bila (50%) si pe cale renala (50%). Gliburidul micronizat (tablete 3 mg) produce nivele serice care nu sunt bioechivalente cu cele ale gliburidului non-micronizat (tablete 5 mg). Indicatii Diabet zaharat. Poate fi asociat cu metformin cind dieta si gliburidul sau dieta si metforminul nu asigura un control adecvat al glicemiei. Contraindicatii Hipersensibilitate la clorhidratul de metformina, glibenclamida, alte sulfoniluree sau la oricare dintre excipientii produsului; diabet zaharat de tip I (insulino- dependent), cetoacidoza diabetica, pre-coma diabetica; insuficienta renala sau disfunctie renala (de exemplu creatininemia peste 135 mol/L la barbati si 110 mol/L... [continuare]

Tardyferon, drajeuri

Din Medicamente

Indicatii Anemii feripive (anemii hipocrome). Terapie cu cerinte in fier crescute sau de carenta latenta in fier (de ex. la femeile fertile, in timpul sarcinii, post-partum in timpul perioadei de alaptare, cat si dupa gastrectomie). Punerea in evidenta a unei carente in fier si gradul sau de gravitate trebuie sa se bazeze pe un diagnostic sigur si sa fie conformat prin examene de laborator corespunzatoare. Doze si mod de administrare anemii feriprive usoare si carenta latenta in fier: 1 drajeu/zi dimineata. anemii feriprive grave: 1 drajeu 2 ori/zi, dimineata si seara. Drajeurile trebuie sa fie luate in prize, inainte de mese, cu putin lichid fara a fi sfaramate. Durata tratamentului este fixat in functie de gradul de deficit in fier. Dupa normalizarea valorilor hemoglobinei, tratamentul va fi continuat timp de cateva saptamani reducandu-se la un drajeu pe zi dimineata, pana cand procentul de feritina serica indica reconstituirea satisfacatoare a rezervelor de fier. Daca... [continuare]

Pagina 1 din 4 (100 rezultate)