Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de Clostridium Botulinum

Publicat la data de: 24 Februarie 2006 | Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Generalitati

Sus
Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de Clostridium Botulinum

Botulismul este o afectiune neuromusculara (paralitica) cauzata de o toxina bacteriana (toxina Clostridium botulinum) care actioneaza la nivelul intestinului si determina "otravire" neuromusculara.

Exista 3 tipuri de botulism:
- botulismul alimentar
- botulismul "de plaga"
- botulismul sugarilor

Botulismul alimentar apare atunci cand toxina botulinica, produsa in alimente contaminate, este ingerata (mancata) sau sporii acestei toxine sunt inhalati.

Botulismul "de plaga" este determinat de toxina botulinica care se afla la nivelul unei plagi infectate cu aceasta bacterie.

Botulismul sugarilor, cea mai frecventa forma de botulism din tarile dezvoltate, este determinat de ingestia sau inhalarea sporilor de Clostridium botulinum si de producerea ulterioara a toxinei botulinice de catre intestinele sugarilor afectati. (Toxina botulinica a devenit un agent terapeutic folosit in tratamentul unor distonii si al altor boli.)
Orice caz de botulism este considerat a fi o urgenta de sanatate publica datorita potentialului de contaminare a altor persoane care ingera alimentele infestate si de a folosi toxina botulinica ca pe o arma biologica. Este obligatorie prin lege declararea oricarui caz de botulism.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Incubatia dureaza de la 2 ore pana la 14 zile de la ingestia alimentelor contaminate. Debutul bolii este virulent si include tulburari digestive (constipatie, greata, voma, dureri abdominale, diaree moderata), stare de letargie, slabiciune, ameteala, uscaciune in cavitatea bucala, greutate in inghitire si sete. Alte simptome ale bolii mai sunt: cefaleea, diplopie (vedere dubla), imposibilitatea mentinerii pleoapelor deschise, vedere neclara. In cazuri destul de restranse si numai daca nu se instituie tratamentul, poate aparea si paralizia unor grupe de muschi (membre, gat, muschi respiratori).


Citeste si

Arhiva
  • Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.) Intoxicatia cu substante chimice...

    Intoxicatia cu monoxid de carbon Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor rezultat din arderea incompleta a unor carburanti sau din incendii. Intoxicatia se produce ca urmare a amestecarii monoxidului de carbon cu hemoglobina din sange. Simptomele sunt...citeste mai mult

  • 8 mituri despre toxiinfectia alimentara 8 mituri despre toxiinfectia alimentara

    Generalitati Stiti cum trebuie sa procedati pentru a va proteja pe dvs. si familia dvs. de intoxicatiile alimentare? Potrivit studiilor, 82% din populatia Statelor Unite sustine ca prepara mancarea in conditii de maxima siguranta, si cu toate acestea aproximativ...citeste mai mult

  • Difteria - toxiinfectie cauzata de bacilul Klebs-Loeffler Difteria - toxiinfectie cauzata de...

    Generalitati Difteria este o afectiune bacteriana ale carei simptome clinice sunt legate de producerea unei toxine de catre Corynebacterium diphtheriae, numit si bacilul Klebs Loeffler. In forma respiratorie, in functie de localizarea infectiei, difteria afecteaza...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate