Botulism

Intoxicatie alimentara provocata de bacilul anaerob Gram pozitiv Clostridium botulinum. Clostridium botulinum este prezent in sol, in ape si in organismele multor animale si produce spori care rezista la fierbere si la modalitatile de conservare (cu vin, cu otet sau prin afumare) utilizate in fabricarea conservelor in casa. Acesti spori secreta o toxina care inhiba secretia de acetilcolina care intervine in transmisia influxului nervos, provocand astfel paralizii in caz de ingerare a alimentelor care contin toxina. Uneori au fost semnalate cazuri de botulism si la consumatorii de conserve industriale (legume, peste).

Boala debuteaza dupa cateva ore pana la 5 zile dupa consumarea alimentului infectat. Primele semne sunt adesea tulburarile de vedere (paralizie, diplopie, pseudoprezbitie) si o midriaza (dilatatia anormala si persistenta a pupilei). Ele sunt insotite de o uscaciune intensa a gurii, cu o dificultate la inghitire care poate presupune o angina. Pot aparea forme grave: encefalita, paralizie musculara, tulburari cardiace, chiar moartea subita.
Tratamentul este pur simptomatic si impune adesea spitalizarea cu supravegherea deglutitiei, respiratiei si starii cardiace. In general, este recomandata injectarea de ser antibotulinic. Boala regreseaza in general lent, in cateva saptamani.

Aceasta se bazeaza pe respectarea scrupuloasa a regulilor de pregatire alimentara si de taiere a animalelor. Conservele dubioase (capacul bombat, miros suspect) trebuie sa fie aruncate si neconsumate. Sterilizarea conservelor timp de o ora si jumatate la 1200C este o masura de igiena eficace, deoarece distruge toxina.

Citeste si

Arhiva
  • Botulismul Botulismul

    Definitie Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, cauzata de o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute. Exista trei mari tipuri de botulism: 1....citeste mai mult

  • Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de Clostridium Botulinum Botulismul - intoxicatie alimentara...

    Generalitati Botulismul este o afectiune neuromusculara (paralitica) cauzata de o toxina bacteriana (toxina Clostridium botulinum) care actioneaza la nivelul intestinului si determina "otravire" neuromusculara. Exista 3 tipuri de botulism: -...citeste mai mult

  • Preparatele injectabile cu botox Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Tot ce trebuie sa stiti despre botox Tot ce trebuie sa stiti despre botox

    Generalitati Botoxul este utilizat pentru a trata anumite afectiuni musculare sau pentru a elimina ridurile prin paralizia temporara a muschilor. Este produs dintr-o neurotoxina numita toxina botulinica, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Toxina botulinica...citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum