Clickmed
programare rapida la medic

alimente care nu contin iod

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018
Consultant medical:

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Ai libidoul scazut? iata 10 alimente care cresc apetitul sexual

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Februarie 2016

Uneori, din cauza stresului sau a oboselii dorinta de a face dragoste este inlocuita cu dorinta de a avea parte de cateva ore in plus de somn. Daca ai insa grija ca la cina sa mananci alimente cu proprietati afrodisiace, poti sa iti cresti libidoul in mod natural. Iata 10 alimente care pot ajuta cuplurile sa reaprinda flacara pasiunii. Telina Un puternic afrodisiac este telina, care creste performantele sexuale ale barbatilor. De asemenea, potrivit unui studiu efectuat in SUA, barbatii care au obiceiul de a consuma des telina sunt irezistibili pentru femei, pentru ca au un nivel crescut de feromoni in organism. Telina stimuleaza organismul sa produca feromoni, hormonii atractiei sexuale. O poti consuma de trei-patru ori pe saptamana, mai ales in salate. Stridiile Fructele de mare, in special stridiile, au un continut ridicat de zinc, mineral care stimuleaza productia de testosteron, un hormon sexual masculin. Acelasi efect il are si crabul, tot datorita continutului de... [continuare]

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Din Articole
Actualizat la data de: 18 August 2010

Generalitati Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente care se gasesc in lume! Descoperiti 26 de alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului dvs. Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa. Fructe 1. Caise Informatii nutritonale: - beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor; - vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele; - fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie; - vitamina C,... [continuare]

Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod)

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Generalitati Organismul omului, ca si al animalelor, este constituit si din materie neorganica, adica din minerale (electroliti): metale si metaloide (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, iod etc.). Aceste minerale sunt introduse in organism odata cu apa si alimentele. In mod normal exista un echilibru intre cantitatea de minerale introdusa si cantitatea de minerale eliminata din organism prin urina, materii fecale, sudoare, saliva, lacrimi. Perturbarea acestui echilibru, fie printr-un exces fie printr-un deficit, produce tulburari in functia normala a organismului. De obicei, excesul de minerale este rar intalnit deoarece organismul are capacitatea de a regla compozitia in minerale a sangelui, eliminand surplusul de fecale sau urina pe alte cai. Numai in cazul in care functia rinichiului este tulburata de anumite boli, mineralele neputandu-se elimina, se acumuleaza excesiv in organism. Lipsa de minerale in organism este cauza fie a unei alimentatii sarace in... [continuare]

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Februarie 2015

Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]

Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Mai 2015

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Mai 2016

Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin, care are o importanta majora pentru buna functionare a corpului uman. In momentul in care aceasta glanda functioneaza deficitar, apar afectiuni precum hipertiroidia si hipotiroidia. Dieta te poate ajuta, ca sa iti mentii tiroida sanatoasa. Totodata, exista unele mancaruri pe care nu trebuie sa le consumi in exces, daca ai probleme cu functonarea acestei glande. Sarea, utila Iodul este elementul principal care ajuta glanda tiroida sa sintetizeze hormonii T3 si T4. Multe persoane insa sufera de o deficienta de iod, de aceea este important sa foloseasca sarea iodata la gatit. Un aport de 5 g de sare pe zi aduce 100 μg de iod. Pestele, in special somonul, tonul si heringul, precum si fructele de mare sunt alimente care contin iod, pe care le poti consuma de 2-3 ori pe saptamana. Legumele cu fruze verzi, indicate Spanacul, salata verde, leurda sunt o sursa importanta de magneziu, un mineral care are un rol important... [continuare]

Importanta iodului in dieta

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Generalitati Iodul este un oligoelement prezent in organism in cantitati mici, insa este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Organismul uman contine aproximativ 30-40mg de iod, dintre care 10mg sunt depozitate in tiroida, structura ce prezinta o afinitate deosebita pentru aceste element. Iodul este necesar pentru mentinerea functionalitatii si artei metabolismului celular in parametrii optimi. Prin corecta desfasurare a proceselor metabolice, organismul este capabil sa transforme nutrientii in energie. Insa, iodul este recunoscut pentru rolul sau in sinteza hormonilor tiroidieni (triiodotironina, tetraiodotironina sau tiroxina), ce apar prin cuplarea acestui oligoelement cu tirozina. Printre alte efecte benefice ale iodului se numara rolul antiaterosclerotic, antitoxic, antisenescent (prin promovarea functiilor celulare) si hipotensor. Surse alimentare de iod Cea mai importanta sursa de iod este reprezentata de sarea iodata (reprezinta, de fapt, sare de... [continuare]

28 de alimente supernutritive

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. E.N. 6.509/2007, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, ministrul Sanatatii Publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1. Se aproba Normele privind suplimentele alimentare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2. Autoritatea de Sanatate Publica si Inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, precum si autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. ARTICOLUL 3. La data intrarii... [continuare]

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Aprilie 2023

Generalitati Primavara este sezonul ideal pentru o cura de detoxifiere. Dupa lunile de iarna, in care aportul de proteine de origine animala a fost mai crescut, in detrimentul celui de vitamine, organismul are nevoie de o curatire temeinica. Aceasta se face, in principal, cu ajutorul catorva tipuri de legume. Aditivii din alimente, conservantii, potentiatorii de aroma si colorantii artificiali, dar si toxinele din carne se acumuleaza in organism, ingreunand functii importante ale organelor precum ficatul sau rinichii. Prezenta lor determina balonare si stare generala de rau si pot duce la boli grave precum constipatia, alergiile si tulburarile digestive. Detoxifierea are rolul de a elimina din organism aceste substante reziduale. La ea este indicat sa se apeleze de doua ori pe an, in principal pe perioada primaverii si a toamnei. Ce se consuma pentru o detoxifiere naturala Pentru ca primavara este sezonul legumelor si al zarzavaturilor proaspete si mai putin al fructelor, e... [continuare]

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2015

Generalitati Glanda tiroida are nevoie de anumite vitamine si minerale pentru a-si indeplini functiile in parametri optimi. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit la anumite tipuri de alimentatie, insa oamenii de stiinta au identificat o serie de repere generale privind o dieta benefica celei mai mari glande a sistemului endocrin uman. Cativa nutrienti cheie sunt esentiali pentru buna functionare a tiroidei, pe cand altii ii pot pune sanatatea in pericol. Alegerile alimentare sunt, asadar, foarte importante pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Nutrienti esentiali pentru glanda tiroida Iodul este cel mai important element pentru functionarea glandei tiroidei, deoarece face posibila productia hormonilor tiroidieni de care depinde integritatea tuturor tesuturilor corporale. Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt cei mai importanti hormoni care au in componenta iodul. Seleniul este si el indispensabil glandei tiroide, din mai multe puncte de... [continuare]

Terapie cu iod?

Din Comunitate

Buna ziua , Daca se poate sa-mi trimiti si mie lista cu alimentele care nu contin iod intrucat trebuie sa fac terapia cu iod radioactiv in mai. M-ar ajuta foarte mult. Adresa email: [email protected] Multumesc frumos [continuare]

Alimente permise inainte de terapia cu iod radioactiv

Din Comunitate

Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce regim se tine inainte de tratament cu iod radioactiv. Mi s-a spus ca nu am voie tot ce contine iod, fructe si legume cu fibra rosie, carne, produse lactate si oua, nuci, peste oceanic si fructe de mare . Dar nu stiu ce mai ramane sa pot consuma. Multumesc! [continuare]

Regim inainte de tratament cu iod radioactiv

Din Comunitate

Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce regim se tine inainte de tratament cu iod radioactiv. Mi s-a spus ca nu am voie tot ce contine iod, fructe si legume cu fibra rosie, carne, produse lactate si oua, nuci, peste oceanic si fructe de mare . Dar nu stiu ce mai ramane sa pot consuma. Multumesc! [continuare]

Terapia cu iod radioactiv

Din Comunitate

Buna seara, sunt operata de 6 saptamani, am toata tiroida extirpata si cat de curand ma asteapta o noua etapa.... a facut cineva terapia cu iod? imi puteti da cateva detalii? si mai ales ma intereseaza regimul alimentar care trebuie tinut inainte cu o luna de inceperea tratamentului, ce am voie sa mananc? va multumesc si sanatate maxima [continuare]

Pt toate femeile care au virusul hpv..

Din Comunitate

buna tuturor,cu ceva timp in urma am postat un msj pe acest forum speriata de consecintele acestui virus HPV(cu care ma luptam de ap 1 an)...ei bine,acum pot respira usurata,dupa indelungi tratamente(fara vaccin)AM SCAPAT DE VIRUS!!Fac un apel la toate fetele si femeile care au probleme asemanatoare,sa se duca din timp la medic pt ca nu au nimic de pierdut ba din contra se pot vindeca fara altfel de complicatii!doar prin tratament:)..sa nu va fie teama pt ca acest virus se poate invinge pana sa se ajunga in faza de cancer!!Va doresc multa sanatate. [continuare]

Iod (sange) i

Din Analize Medicale

Iodul este un mineral estential pentru buna functionare a glandei tiroide. Alimentele bogate in iod sunt: pestele, fructele de mare, algele marina, sarea iodata, apa potabila, varza, conopida, gulii. Iodul este absorbit la nivelul tubului digestiv si ajunge la glanda tiroida transportat de proteinele plasmatice. La nivelul foliculilor tiroidieni, iodul se cupleaza cu tirozina, conducand la formarea hormonilor triiodotironina (T3) si tetraiodotironina (T4), care controleaza metabolismul carbohidratilor si lipidelor. [continuare]

Imi puteti trimite si mie lista cu alimentele fara iod, pe care le pot manca?

Din Comunitate

[email protected] Si sa imi spuneti, va rog, daca pot bea apa plata. Am vazut pe eticheta ca ar contine sare. [continuare]

Mit si realitate despre uleiul de peste

Din Articole
Publicat la data de: 27 Aprilie 2016

Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]

Formiran, comprimate pentru solutie orala

Din Medicamente

Ce este Formiran si pentru ce se utilizeaza Indicatii Clorhidratul de metformina face parte din grupa de medicamente numite antidiabetice orale, care actioneaza prin reducerea glicemiei. Formiran este utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (non insulino-dependent) in cazul in care nu s-a realizat un control metabolic satisfacator numai prin dieta. Diabetul zaharat de tip 2 (non insulino-dependent) apare de obicei la adulti. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Formiran exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Nu luati o doza mai mare decat v-a fost recomandat. Cititi prospectul cu atentie pentru a sti ce doza sa luati si cat de des Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. De obicei tratamentul se initiaza cu un comprimat Formiran 500 mg (500 mg clorhidrat de metformina) de trei ori pe zi sau cu un comprimat Formiran 850 mg (850 clorhidrat de metformina) de doua ori pe zi. Medicul dumneavoastra poate sa... [continuare]

Meguan, comprimate

Din Medicamente

Indicatii In asociere cu regimul alimentar: tratamentul diabetului non-insulinodependent (tip II); diabet la obezi, diabet pletoric, diabetul adultului gras supraponderal, diabetul adultului normoponderal. In completarea tratamentului cu insulina, in diabet de tip I: diabet instabil, diabet insulino-rezistent. Se foloseste in unele cazuri care nu mai raspund la sulfoniluree, fie singur, fie in asociere cu acestea. Doze si mod de administrare In diabetul non-insulinodependent: 2-3 comprimate pe zi, in timpul meselor sau dupa acestea (posologia se va adapta in functie de rezultatele testelor biologice); in diabetul insulinodependent: in completarea tratamentului cu insulina, 2-3 comprimate pe zi, in timpul meselor sau dupa acestea (posologia se va adapta in functie de rezultatele testelor biologice). Compozitie Comprimate continand 0,500 g clorhidrat de metformina. Actiune terapeutica Agent hipoglicemiant din grupa biguanidelor, ce favorizeaza consumul intracelular de... [continuare]

Glucovance 500/5, comprimate filmate

Din Medicamente

Ce este Glucovance si pentru ce se utilizeaza Indicatii Acest medicament contine o asociere prestabilita a doua antidiabetice orale ce apartin unor clase farmacologice diferite: metformina (biguanida) si glibenclamida (sulfoniluree hipoglicemianta). Acest medicament este indicat in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 la adulti, ca substituent al terapiei duble cu metformina si glibenclamida, in combinatie cu un regim adecvat. Aceasta substituire trebuie realizata numai la pacientii a caror glicemie este stabila si bine controlata. Glucovance 500 mg/ 5 mg poate fi utilizat in mod preferential la pacientii care nu pot fi corect controlati cu Glucovance 500 mg/ 2,5 mg. Mod de administrare Administrare orala. Acest medicament este destinat exclusiv adultilor. Doza este prescrisa pentru fiecare pacient de catre medic, in functie de rezultatele analizelor(glicemie, HbA1c). Doza maxima recomandata. Doza maxima recomandata este de 1-3 comprimate filmate Glucovance 500 mg/5 mg... [continuare]

Jodthyrox 100/130,8, comprimate

Din Medicamente

Ce este Jodthyrox si pentru ce se utilizeaza Indicatii Iodul este un microelement esential pentru producerea hormonilor tiroidieni ca si pentru buna functionare a glandei tiroide. Levotiroxina este un hormon tiroidian de sinteza utilizat in tratamentul afectiunilor glandei tiroide. Are un efect similar cu cel al hormonilor naturali. Jodthyrox este utilizat pentru tratamentul gusii endemice si completarea necesarului de iod, in special in: - gusa eutiroidiana la tineri, - gusa cu marirea simultana a volumului tiroidei (gusa eutiroidiana difuza) la adulti si gravide - prevenirea recidivei gusii dupa operatiile de gusa endemica (profilaxia gusii recidivante). Atentionare: De regula, initierea tratamentului cu acest preparat combinat trebuie sa fie precedata de un tratament cu preparate hormonale tiroidiene pure. De obicei, la pacientii mai tineri (sub 40 de ani) cu gusa si deficit de iod de origine alimentara, este indicata, pe langa administrarea de hormoni tiroidieni, si... [continuare]

Sanii

Din Comunitate

Am 14 ani si sanii mei nu se dezvolta cum trebuie. Nu am mai vazut nicio presoana de varsta mea cu asa o problema. Are vreo legatura cu faptul ca sunt prea slaba pentru inaltimea mea cu 6 kg? Pe cine am intrebat mi-a spus ca fiecare se dezvolta altfel dar am nevoie de alt raspuns . Exista alimente care sa ma ajute?Sunt mult prea mici si putin dezvoltati .Ce sa fac? [continuare]

Fosfor urinar

Din Analize Medicale

Fosforul este un element mineral, asimilat prin alimentatie in corpul uman, sub forma de fosfat. In industria alimentara, fosfatul este folosit ca antioxidant, conservant si agent de crestere sub forma de aditiv alimentar. Acesta este prezent in majoritatea alimentelor, insa un continut mai mare il au produsele de tip fast-food, dulciurile si sucurile carbogazoase. Fosforul asigura rezistenta oaselor si a dintilor, el aflandu-se in organism sub forma de fosfat de calciu, in jur de 85%. Restul se afla in stratul celular si in sange, facand parte din structura ADN-ului si contribuind la stabilizarea pH-ului in sange. Rinichii sunt cei care controleaza nivelul de fosfor din organism. Surplusul de fosfat este filtrat de rinichi, acesta fiind excretat la nivel renal. In cazul unui deficit de fosfor, glandele paratiroide secreta un hormon care elibereaza calciul din oase, concomitent cu fosforul. Excesul de fosfor poate fi determinat de alimentatia bogata in fosfor (in special cea... [continuare]

Pagina 1 din 6 (155 rezultate)