Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

mango

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Pe masura ce vremea se raceste si ploile devin mai dese, creste numarul afectiunilor specifice sezonului si nu numai. Pe fondul unei imunitati scazute, se pot declansa o multime de afectiuni, aflate pana nu demult in stare latenta. Pentru a evita complicatiile, cea mai buna solutie este sa-ti intaresti sistemul imunitar prin adoptarea unei alimentatii bogate in antioxidanti, vitamine si minerale si prin practicarea de exercitii fizice regulate. In topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea se numara vitaminele A, C si E, zincul, betacarotenul si resveratrol, intalniti in dovleac, mere, rodii, sfecla, varza de Bruxelles, broccoli si struguri. Topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea 1. Vitamina C Se gaseste din belsug in legume si fructe, de la rosii, mazare si broccoli, pana la citrice, papaya, ananas si kiwi. Vitamina C te apara de afectiunile aparatului respirator si te protejeaza de cancer. Ea anihileaza virusurile si bacteriile prin stimularea... [continuare]

Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept

Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept

Actualizat la data de: 11 Martie 2021

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Rolul vitaminelor Vitaminele au un rol esential in sustinerea dezvoltarii organismului si functionarii corecte a acestuia. Desi energia este furnizata de carbohidrati, proteine si grasimi, fara un aport optim de vitamine, orice persoana se simte letargica. Rolul vitaminelor este cu atat mai important pentru copiii care se afla in plin proces de crestere si dezvoltare. In mod ideal, o dieta completa si sanatoasa poate furniza necesarul de vitamine al organismului, insa, mai ales in ziua de astazi, echilibrul de vitamine este greu de mentinut doar prin alimentatie. Afla care sunt beneficiile fiecarui tip de vitamina, cum recunoastem semnele unor carente si cum putem sa suplimentam alimentatia copilului cu nutrientii de care are nevoie! Beneficiile fiecarui tip de vitamina Vitamina C are un rol important in sustinerea sistemului imunitar, aceasta fiind de ajutor daca vrem sa tinem departe infectiile si racelile. Ea contribuie la refacerea celulelor rosii, tesuturilor si... [continuare]

Rolul si importanta fiecarei vitamine Este deja cunoscut faptul ca oricate creme sau produse cosmetice am utiliza, pentru a ne bucura cu adevarat de un aspect sanatos si puternic al pielii, trebuie sa actionam, in primul rand, din interior. Explicatia este cat se poate de simpla: sanatatea celulelor din straturile de piele este mult mai bine sustinuta pe termen lung prin intermediul proceselor chimice ale organismului decat prin compusi aplicati la exterior. Pentru a intelege exact cum trebuie sa actionam, trebuie sa cunoastem rolul si importanta fiecarei vitamine cu impact in mentinerea sanatatii si aspectului tanar al pielii. O ingrijire temeinica a pielii este un factor important psihosocial atat pentru starea noastra interioara, emotionala, a stimei de sine, cat si pentru transmiterea unei imagini exterioare placute. In consecinta, am realizat o lista de vitamine care va vor oferi rezultate uimitoare asupra pielii, dar si asupra sanatatii. Vitamina E, arma secreta in... [continuare]

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2018

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati O alimentatie sanatoasa in perioada in care alaptati este, in esenta, aceeasi cu o alimentatie nutritiva atunci cand nu alaptati. Principala diferenta este ca persoanele care alapteaza au nevoie de mai multe calorii. Substantele nutritive specifice, precum fierul, calciul, potasiul si vitaminele A si D, sunt deosebit de benefice in perioada alaptarii. Consumand o larga varietate de alimente este, de asemenea, esentiala, deoarece acest lucru va expune nou-nascutul la diferite gusturi si poate avea ca rezultat faptul ca acesta este mai receptiv la alimentele solide mai tarziu. In acest articol vom prezenta recomandarile expertilor cu privire la alimentele care trebuie consumate si cele care trebuie evitate in perioada alaptarii. De asemenea, vom oferi informatii cu privire la suplimentele ce pot fi luate in aceasta perioada. Ce sa mancati in perioada alaptarii? Nu exista dieta ideala pentru persoanele care alapteaza. Scopul ar trebui sa fie o alimentatie sanatoasa... [continuare]

Ce trebuie sa contina pachetul pentru scoala?

Ce trebuie sa contina pachetul pentru scoala?

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Daca vi s-a intamplat vreodata ca la sfarsitul unei zile de scoala sa despachetati ghiozdanul copilului si sa gasiti pachetelul pentru scoala abia atins, atunci inseamna ca stiti sentimentul de dezamagire, iar daca acest lucru se intampla frecvent, veti gasi ca este chiar exasperarea cea care ia locul dezamagirii. Ce am facut gresit? Ce pot schimba? Gustarea nu numai ca este importanta pentru cresterea fizica a copilului prescolar si scolar, dar si pentru dezvoltarea lui pe plan intelectual, psihic, emotional. O hrana adecvata nu este utila numai pentru corp, ci si pentru minte. Din pacate, pentru multi dintre copii, pachetelul nu numai ca nu este atractiv vizual sau nu este pe gustul lor, dar poate sa le cauzeze mai mult rau decat bine. Este vorba despre un aport crescut de calorii goale, zaharuri si grasimi care vor creste riscul de aparitie a obezitatii infantile, a cariilor dentare si alor boli. Ce trebuie evitat? Grasimile in exces - in general, un copil are... [continuare]

Cum sa preveniti crizele de astm cauzate de gripa si raceala

Cum sa preveniti crizele de astm cauzate de gripa si raceala

Actualizat la data de: 03 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Crizele de astm pot fi agravate simptomele tipice ale gripei sau racelii. Congestia nazala, gatul iritat sau febra declanseaza in numeroase cazuri tulburari respiratorii in randul persoanelor astmatice, cu atat mai mult in cazul copiilor. Medicamentele obisnuite pentru controlul astmului pot esua in a ameliora crizele survenite pe fondul racelii si gripei. De asemenea, simptomele astmului cauzate de infectii respiratorii pot persista de-a lungul mai multor zile sau saptamani. Din acest motiv, prevenirea imbolnavirii este cea mai buna strategie pentru controlul crizelor de astm in sezonul rece. Prevenirea infectiilor respiratorii in astm Intrucat infectiile respiratorii sunt sursa agravarii crizelor de astm, persoanele care au primit acest diagnostic trebuie sa se concentreze in primul rand pe prevenirea imbolnavirii de gripa si raceala. Principalele metode de preventie in acest caz sunt - Vaccinarea antigripala anuala . Cu exceptia situatiilor in care... [continuare]

Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii

Actualizat la data de: 25 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]

Probleme ale ochilor ce pot duce la orbire

Probleme ale ochilor ce pot duce la orbire

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tulburarile de vedere, cum ar fi micsorarea acuitatii vizuale sau dificultati in distingerea culorilor, sunt des intalnite odata cu inaintarea in varsta. Dar problemele cu ochii, mai ales pierderea vederii, sunt mai mult decat periculoase. Ele pot semnala tulburari serioase ale sanatatii si pot creste riscul pentru anumite boli si chiar pot duce la moarte. Mai mult de 285 de milioane de persoane au probleme de vedere, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Din aceste cazuri, cam 80% ar fi putut fi evitate sau tratate. De aceea examinarile oftalmologice regulate sunt atat de importante, deoarece pot fi folositoare in detectarea problemelor progresive cum ar fi glaucomul. Oricum, in unele cazuri, oamenii pot avea semne precum scaderea acuitatii vizuale sau dureri de ochi care ar cere imediat atentie din partea medicului. Cat de des trebuie sa fie examinati ochii dumneavoastra? Aceasta depinde de cativa factori ca varsta si riscul la care va expuneti la... [continuare]

Vrei sa slabesti? iata ce fructe trebuie sa eviti cu desavarsire!

Vrei sa slabesti? iata ce fructe trebuie sa eviti cu desavarsire!

Actualizat la data de: 10 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Fructele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale, insa unele sortimente nu trebuie sa fie consumate in exces, fiindca au un continut mare de zahar. Este cunoscut faptul ca zaharul este unul dintre marii dusmani ai siluetei, fiindca favorizeaza aparitia kilogramelor in plus, iar daca tii o cura de slabire, este bine sa consumi cu moderatie fructele bogate in zahar. Iata la ce fructe trebuie sa renunti daca vrei sa scapi de kilogramele in plus: Strugurii 100 de grame de struguri contine 18 grame de zahar. Ideal ar fi sa nu mananci mai mult de 80 de grame de struguri in fiecare zi, daca vrei sa iti mentii silueta. Nutritionistii ii recomanda in dieta zilnica persoanelor care se afla la cure de ingrasare, mai ales ca sunt bogati in resveratrol si antioxidanti, substante cunoscute pentru proprietatile anticancer. Litchi Originar din China, fructul litchi are un continut ridicat de zahar, mai exact 15 grame in 100 de grame de fruct. De asemenea, un fruct contine si 125 de... [continuare]

Cum sa iti pastrezi vederea sanatoasa: 8 sfaturi esentiale

Cum sa iti pastrezi vederea sanatoasa: 8 sfaturi esentiale

Actualizat la data de: 23 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Orele nesfarsite petrecute in fata calculatorului reprezinta unul dintre cel mai de temut dusman al vederii. Insa acesta nu este singurul factor care poate duce la aparitia de probleme cu vederea. Statisticile spun ca pana in anul 2030 numarul persoanelor care se confrunta cu boli oftalmologice se poate dubla. De aceea, este esentiala preventia, astfel incat sa iti mentii o vedere agera chiar si dupa varsta de 65 de ani, cand incep sa apara problemele. 1.Ia pauza de la monitorul calculatorului la fiecare 20 de minute Daca ai obiceiul sa stai prea mult cu privirea spre un monitor, acest lucru iti poate face ochii sa se simta obositi si uscati. De aceea, este important sa respecti regula 20/20/20: la fiecare 20 de minute, uita-te cel putin 20 de secunde la un obiect aflat la cel putin 20 de picioare distanta (aproximativ 6 metri). Aceasta strategie este conceputa pentru a-i ajuta tocmai pe cei care petrec mult timp in fata unui calculator, fie ca sunt la serviciu, fie ca este... [continuare]

Cele mai bune alimente care te ajuta sa te concentrezi

Cele mai bune alimente care te ajuta sa te concentrezi

Actualizat la data de: 03 Mai 2016

Autor: SfatulMedicului

Pe masura ce imbatranim, mintea si memoria noastra nu mai functioneaza la fel de bine si incep sa ne joace feste. Nu numai inaintarea in varsta, dar si stresul, cat si stilul de viata tot mai alert ne stirbesc din puterea de concentrare. Vestea cea buna este ca iti poti creste sansele de a mentine un creier sanatos daca stii sa mananci "inteligent". Iata ce alimente sa incluzi in dieta zilnica, pentru a imbunatati memoria, concentrarea si atentia. 1. Cafeina Nu exista o substanta magica, care sa ne faca mai inteligenti insa anumite substante, precum cafeina, au puterea de a energiza organismul, ceea ce duce la o mai buna putere de concentrare. Aceasta se gaseste in cafea, ciocolata, dar si in ceaiul verde. Consuma-le in prima parte a zilei, caci te vor ajuta sa ai un tonus bun pana seara tarziu. Nu face abuz de cofeina insa, caci iti poate da stari de iritabilitate si de anxietate. 2. Fructele dulci Zaharul, care se gaseste si in fructe, sub forma de fructoza, este sursa... [continuare]

Fructe benefice pentru o piele perfecta

Fructe benefice pentru o piele perfecta

Actualizat la data de: 02 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Frumusetea si sanatatea pielii nu depind numai de ritualul de ingrijire zilnica si de produsele de cosmetica pe care le folosesti, ci si de alimentatie. Fructele sunt unul dintre cele mai bune medicamente pentru piele. De asemenea, le poti folosi si la prepararea unor masti de fata, pentru ca hidrateaza si ajuta la prevenirea imbatranirii premature. Descopera care sunt fructele care aduc cele mai multe beneficii pielii tale: 1. Bananele Aceste fructe sunt o sursa ideala de fier, magneziu si potasiu, minerale importante pentru sanatatea pielii. Sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamine A, B si E, care "lucreaza" ca adevarati agenti antiimbatranire. Le poti consuma in fiecare zi, insa nu in exces, caci pot duce la acumularea de kilograme in plus. Le poti folosi si la preparea unor masti de fata, care sa hidrateze pielea. Consumul regulat de banane ajuta si la reducerea crampelor musculare. 2. Lamaile Sucul de lamaie este un ingredient-minune pentru o [continuare]

Cum sa-ti mentii bronzul intact chiar si dupa vara

Cum sa-ti mentii bronzul intact chiar si dupa vara

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Zilele calde se apropie de sfarsit si deja duci dorul diminetilor petrecute pe plaja. Bronzul pe care l-ai capatat pe timpul verii va disparea rapid, tinanad cont de faptul ca celulele pielii se reinnoiesc o data la patru saptamani. Din fericire, exista cateva metoda simple care te pot ajuta sa-ti mentii nuanta ciocolatie si satinata a pielii mai mult timp. Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi: Evita cremele exfoliante Daca ai respectat regulile de expunere la soare si ai evitat sa faci plaja intre orele 11 si 15, cand risti sa iti arzi pielea si sa te alegi cu pete pigmentare, ai toate sansele sa iti mentii bronzul mai mult timp, pe perioada toamnei. De fiecare data cand faci dus, foloseste lotiuni de curatare delicata sau geluri de dus cu PH neutru. Nu folosi sapun sau creme exfoliante. Sapunul usuca pielea, iar exfoliantele grabesc eliminarea stratului de piele colorata de soare. Foloseste creme hidradante dupa fiecare dus Odata ce ti-ai curatat pielea, aplica un... [continuare]

Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati

Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati

Actualizat la data de: 08 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati sunt recomandate in orice dieta echilibrata, avand o valoare nutritionala ridicata prin vitaminele, fibrele si mineralele pe care le contin. In plus, aceasta categorie de fructe se remarca prin continutul bogat de antioxidanti si alti fitonutrienti care previn numeroase boli, adresandu-se totodata persoanelor care doresc sa consume alimente cu un indice glicemic mic. Fructe cu continut redus de carbohidrati In sezonul estival, aveti acces la unele dintre cele mai sanatoase fructe pentru sanatate, cu continut redus de carbohidrati, care nu afecteaza nivelul glicemiei in sange si nu predispun la ingrasare. De altfel, din punct de vedere nutritional, puteti compara merele cu perele sau cu portocalele, intrucat numarul de calorii, aportul de fibre si calitatea fitonutrientilor difera de la un fruct la celalalt. Fie ca urmeaza sa incepeti o dieta cu reguli stricte, fie ca doriti sa va axati strict pe fructele care se... [continuare]

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului. Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat. Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate. Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele: Alb, cafeniu si maro: alicina Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz, banane, pere si conopida. Albastru si mov:... [continuare]

Alimente esentiale pentru intarirea oaselor

Alimente esentiale pentru intarirea oaselor

Actualizat la data de: 02 Mai 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In absenta anumitor nutrienti din corp, oasele pot deveni fragile, fiind supuse riscului de a se rupe usor. Unele alimente insa pot creste rezistenta oaselor si pot scadea riscul de osteoporoza. Alimente bogate in nutrienti Calciu Calciul este cel mai important element nutritiv pentru os, actionand impotriva osteoporozei. Doza zilnica necesara de calciu este de aproximativ 1.000-1.300 mg si o putem extrage din alimentele consumate. Cele mai recomandate sunt iaurtul, laptele fara grasimi, tofu, soia, fasolea alba, varza, broccoli sau migdalele. Vitamina D Vitamina D este si ea un nutrient important pentru sanatatea oaselor; inclusiv acumularea calciului in organism nu se realizeaza fara vitamina D. Alimente bogate in vitamina D: somonul, heringul, macroul sau sardinele, laptele, iaurtul, ciupercile. Deficitul de vitamina D impiedica mineralizarea matricei osoase, ducand la osteomalacie, rahitism, deformari osoase si osteoporoza. Vitamina C Alimentele bogate in... [continuare]

7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea

7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea

Actualizat la data de: 09 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Problemele digestive pot fi cauzate de anumite alimente pe care nu le combinati tinand cont de proprietatile lor particulare. Medicina ayurvedica, traditional indiana, sugereaza o serie de principii alimentare privind combinatiile mai multor tipuri de hrana, in raport cu consecintele lor asupra starii de sanatate. Efectele nedorite si imediate ale asocierilor gresite de alimente sunt balonarea, crampele stomacale, starile de greata, oboseala, diareea sau constipatia. Pe termen lung, combinatiile alimentare incorecte pot provoca halena, uscarea pielii, eruptiile cutanate, inflamatiile cronice, tulburarile de somn sau problemele digestive cronice. Combinatii alimentare periculoase Urmatoarele combinatii alimentare pot fi periculoase in anumite cazuri, efectele putand fi diferite de la o persoana la cealalta. Asocierile enumerate mai jos au potentialul de a cauza o serie de probleme digestive, in special din pricina intervalului de timp diferit in care sunt... [continuare]

Necesarul de fibre in alimentatie

Necesarul de fibre in alimentatie

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]

19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar

19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar

Actualizat la data de: 12 Februarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Fructe Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]

De ce apare pofta de dulciuri dupa masa?

De ce apare pofta de dulciuri dupa masa?

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Deserturile cresc nivelul de serotonina in creier, un neurotransmitator responsabil de starea de bine, de relaxare. Pofta de dulce care apare dupa masa este determinata, de regula, de obiceiuri, de emotii sau de nutrientii asimilati. Cu toate acestea, poate indica si o serie de afectiuni. Unii nutritionisti sunt de parere ca pofta de zahar dupa masa apare ca urmare a unor obiceiuri din copilarie, atunci cand copilului i se ofera un desert ca recompensa pentru faptul ca a terminat de mancat. Altii sustin ca, de fapt, chimia creierului uman este vinovata pentru pofta de dulce care apare dupa masa. Unele studii sugereaza ca zaharul consumat (sau alti carbohidrati simpli) poate spori absorbtia aminopeptidului triptofan gasit in unele alimente. Triptofanul permite apoi o crestere a nivelurilor de serotonina, un neurotransmitator asociat cu sentimente de bunastare. Pentru unele persoane, o masa bogata poate duce la o stare numita postprandiala (dupa masa) sau la... [continuare]

7 retete de smoothie pentru suplimentarea aportului de proteine

7 retete de smoothie pentru suplimentarea aportului de proteine

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentarea aportului de proteine se poate realiza cu ajutorul mai multor retete de bauturi de tip smoothie, utile mai ales in cadrul dietelor vegane. Persoanele care exclud produsele de origine animala din meniul zilnic au nevoie de surse vegetale bogate in proteine, nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului. Proteinele de origine vegetala, consumate din surse diversificate, pot asigura aportul necesar de aminoacizi esentiali din hrana zilnica. Pentru a evita excesul de zahar din smoothie-urile comercializate pe piata, preparati-le acasa, din ingrediente naturale care furnizeaza nutrienti pretiosi in forma lor nealterata. Retete de smoothie bogate in proteine Smoothie-uri cu seminte de canepa Semintele de canepa sunt o sursa excelenta de proteine complete si acizi grasi omega-3, conferind bauturilor o textura cremoasa si o aroma asemanatoare nucilor. Naturale, usor de digerat si bogate in vitamine si minerale, aceste seminte au si efect... [continuare]

Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?

Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Culorile alimentelor indica o abundenta de substante nutritive specifice. Spre exemplu, fructele si legumele galbene si portocalii sunt bogate in vitaminele A si C. Cele verzi sunt bogate in vitaminele B, E si K. Astfel, aceste culori te ajuta sa iti conturezi o dieta care sa contina toti fitonutrientii necesari bunei functionari a organismului. Vitaminele, mineralele si antioxidantii sunt esentiali, intrucat previn si reduc riscul anumitor boli. Antocianina, care confera culoare afinelor, mentine creierul in forma, in timp ce licopenul, care da culoarea rosie pepenelui si rosiilor, protejeaza impotriva cancerului de prostata si de san si lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Betacarotenul, care face morcovii portocalii, mentine oasele puternice. Practic, fiecare culoare prezinta beneficii diferite, ceea ce inseamna ca mesele trebuie sa fie cat mai colorate posibil. Indicat este ca toate aceste alimente sa fie consumate in stare cruda sau cel mult fierte ori... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina c

Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina c

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina C, numita si acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa, necesara pentru crestere si dezvoltare. Intrucat cantitati importante din acest nutrient sunt eliminate din organism prin urina, aportul de vitamina C trebuie sa fie asigurat prin alimentatie si, dupa caz, suplimente nutritive. Printre numeroasele beneficii ale vitaminei C se numara intarirea sistemului imunitar si protectia impotriva bolilor cardiovasculare, problemelor de sanatate prenatale, afectiunilor de vedere si a imbatranirii premature. Functii Vitamina C este necesara pentru dezvoltarea si regenerarea tesuturilor de la nivelul intregului organism, fiind folosita in - Sinteza proteinelor esentiale in formarea celulelor cutanate, a tendoanelor, ligamentelor si vaselor de sange; - Vindecarea ranilor si cicatrizarea plagilor; - Regenerarea si mentinerea sanatatii cartilajelor, oaselor si a dintilor. Vitamina C face parte totodata din categoria antioxidantilor, nutrienti care previn... [continuare]

Cele mai bune surse de vitamina a

Cele mai bune surse de vitamina a

Actualizat la data de: 27 Iunie 2019

Autor: SfatulMedicului

Rolul vitaminei A in organism Vitamina A este esentiala pentru sanatatea generala si bunastarea organismului. Organismul uman nu poate produce pe cont propriu aceasta vitamina, deci oamenii trebuie sa o obtina prin intermediul alimentatiei. Vitamina A este un nutrient esential care joaca un rol important in multe procese ale corpului, printre care si urmatoarele: - functia imunitara; - functia reproductiva; - sanatatea si integritatea pielii si mucoaselor; - sanatatea si mentinerea vazului; - cresterea si dezvoltarea optima. Cele mai importante surse de vitamina A contin fiecare minim 15% din necesarul zilnic. Consumul acestor alimente in mod regulat si introdus intr-o alimentatie echilibrata poate mentine toate procesele enumerate anterior. Surse ideale de vitamina A Ficatul de vita Ficatul de animale se numara printre cele mai bogate surse de vitamina A. Acest lucru este datorat de faptul ca animalele stocheaza vitamina A la nivelul acestui organ. O portie de 85 de... [continuare]

Efectele zaharului din fructe asupra organismului

Efectele zaharului din fructe asupra organismului

Publicat la data de: 10 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Fructe cu un continut ridicat de zahar In zilele noastre, exista numeroase sfaturi cu privire la o alimentatie corecta. Numarul dietelor este in crestere si poate fi dificil de ales una adecvata, mai ales cand vine vorba despre zahar, deoarece organismul tinde sa metabolizeze diferit zaharul prelucrat sau adaugat, comparativ cu zaharul provenit din surse naturale. Toate fructele reprezinta surse naturale de zahar. Fructele foarte dulci, precum pepenii verzi si mango, au un continut relativ ridicat de zahar. Totusi, fructele tind sa contina mai putin zahar decat alimentele indulcite. Astfel, aproape toata lumea, inclusiv persoanele cu diabet, ar putea beneficia de pe urma consumului de fructe. Acest lucru se datoreaza combinatiei de apa, vitamine, minerale, fibre si fitochimicale pe care o contin. Fructele contin doua tipuri de zahar: fructoza si glucoza. Proportiile fiecaruia variaza, dar majoritatea fructelor contin aproximativ jumatate din cantitate de glucoza si jumatate de... [continuare]

Cauzele potentiale ce duc la ingalbenirea picioarelor

Cauzele potentiale ce duc la ingalbenirea picioarelor

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Prezentare generala Exista mai multe motive pentru care o persoana poate experimenta ingalbenirea picioarelor. Cateva dintre cauzele posibile includ icterul, anemia si calusurile. Persoanele cu picioarele ingalbenite pot avea, de asemenea, zone cu piele ingrosata, ceroasa sau uscata. In unele cazuri, doar degetele de la picioare sau talpile devin galbene, in timp ce alte persoane sufera ingalbenirea la nivelul intregii zone a picioarelor. Trebuie stiut ca pot exista si alte simptome, dar acestea depind de cauza de baza ce produce ingalbenirea picioarelor. Aceste simptome pot fi reprezentate de: - Fatigabilitate; - Sensibilitate la temperaturi reci; - Prurit. Tratamentul picioarelor galbene nu este unul specific, ci depinde de cauza care sta la baza acestui simptom. Cele mai frecvente cauze ale ingalbenirii picioarelor Calusurile Un calus reprezinta o zona ingrosata si intarita a pielii. Acesta poate sa apara ca o portiune galbena si dura, uneori ceroasa, avand drept motiv... [continuare]

Elemente nutritive pentru un par sanatos

Elemente nutritive pentru un par sanatos

Actualizat la data de: 02 Decembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Sanatatea parului Cu totii incercam sa avem o viata cat mai sanatoasa pentru a ne mentine starea de sanatate. Insa nu trebuie sa uitam ca si sanatatea parului nostru este la fel de importanta. Iata care sunt cele mai bune si eficiente metode folosite pentru obtinerea unui par puternic, stralucitor, si mai ales sanatos. Parul este “oglinda” alimentatiei tale Unul dintre primele lucruri pe care le observi pentru prima data cand intalnesti o persoana, mai ales in cazul femeilor - dar si al barbatilor! - este parul. Fie ca este lung sau scurt, vopsit sau natural, drept sau cret, parul iti poate spune foarte multe despre stilul de viata al persoanei respective. De exemplu, un par puternic si stralucitor va arata orcarei persoane pe care o intalnesti ca duci un stil de viata sanatos, cu o alimentatie bogata in vitamine, proteine, fructe si legume. Astfel, atunci cand mananci alimente care mai mult iti potolesc foamea, dar nu au aproape nici un efect nutritiv asupra... [continuare]

Comunitate medicala

Vreau sa slabesc

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Buna, am 19 ani , 1.66 si 54 de kg . Masurile 89-63-90 . As vrea sa mai slabesc 5 kg doar ca nu stiu cum ..nu mai mananc paine de 4 ani deloc , nu mananc prajeli deloc , sunt vegetariana si nici dulciuri nu mananc deloc(stiu ca va suna putin ciudat sa spun asta dar urasc si ciocolata si tot ce are ciocolata) . Dupa ora 6 nu mai mananc nimic si fac si sport si tot nu slabesc . Mananc foarte multe fructe, legume si lactate( branza de vaci sau iaurturi cu coeficient de grasime foarte scazut 0% sau 0,1%).Nu am celulita sau grasime sau sunculite dar as vrea sa mai slabesc putin. Ce dieta as putea incerca ca sa mai slabesc 5 kilograme ? [continuare]

Pagina 5 din 6 (161 rezultate)