Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?

Publicat la data de: 10 Septembrie 2018 | Actualizat la data de: 12 Septembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Alimentatia curcubeu - cum sa mananci sanatos?

Culorile alimentelor indica o abundenta de substante nutritive specifice. Spre exemplu, fructele si legumele galbene si portocalii sunt bogate in vitaminele A si C. Cele verzi sunt bogate in vitaminele B, E si K.

Astfel, aceste culori te ajuta sa iti conturezi o dieta care sa contina toti fitonutrientii necesari bunei functionari a organismului. Vitaminele, mineralele si antioxidantii sunt esentiali, intrucat previn si reduc riscul anumitor boli.

Antocianina, care confera culoare afinelor, mentine creierul in forma, in timp ce licopenul, care da culoarea rosie pepenelui si rosiilor, protejeaza impotriva cancerului de prostata si de san si lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Betacarotenul, care face morcovii portocalii, mentine oasele puternice.

Practic, fiecare culoare prezinta beneficii diferite, ceea ce inseamna ca mesele trebuie sa fie cat mai colorate posibil. Indicat este ca toate aceste alimente sa fie consumate in stare cruda sau cel mult fierte ori coapte.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Beneficiile alimentatiei curcubeu
  3. Citeste pe aceeasi tema

Beneficiile alimentatiei curcubeu

Sus

Rosu

Alimentele care contin licopen sunt: rosiile, pepenele, rodiile, zmeura, ciresele, strugurii, capsunile, sfecla, ardeii iute, ceapa rosie, cartofii rosii.

Acesta este unul dintre cei mai puternici antioxidanti, protejand impotriva cancerului de prostata, a bolilor cardiovasculare si a efectelor nocive ale razelor ultraviolete.

Antocianinele scad riscul de degenerare musculara, accident vascular cerebral si de anumite tipuri de cancer.

Oranj

Fitonutrientii responsabili pentru culoarea portocalie a fructelor si legumelor, cum ar fi morcovii, mango sau dovlecii, caisele, piersicile si portocalele sunt carotenoizii, care ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si la reducerea riscului de cancer si boli de inima, precum si la intarirea sistemului imunitar.

Galben

Alimentele care contin zeaxantina si luteina sunt: piperul, porumbul, sofranul, lamaile, mango, ananasul, pepenele galben, smochinele, rosiile galbene, cartofii dulci. Zeaxantina si luteina sunt foarte importante pentru sanatatea retinei.

De asemenea, reduc degenerarea tesuturilor care are loc odata cu inaintarea in varsta si diminueaza riscul de cancer de prostata, scad colesterolul LDL si tensiunea arteriala. Fructele si legumele galbene sustin forta musculara, sanatatea oaselor si confera stralucire pielii.

Verde

Legumele si fructele verzi sunt bogate in clorofila, folati si fier, fiind ideale pentru persoanele care sunt nevoite sa depuna mult efort. De asemenea, sunt necesare in timpul si dupa o sarcina.

Compusii care dau culoarea verde poarta denumirea de glucozinolati si sunt aminoacizi care contin sulf ce ajuta la reducerea riscului de aparitie a anumitor forme de cancer. In plus, legumele cu frunze verzi contin cantitati mari de fier si de acid folic, precum si vitamina C, care este un antioxidant puternic si o vitamina anti-imbatranire.

Legumele verzi sunt bune pentru ochi, oase si dinti si ajuta la intarirea imunitatii. In aceasta categorie se inscriu castravetii, avocado, telina, merele verzi, strugurii, kiwi, spanacul, coriandrul, menta, salata, prazul, mazarea, fasolea, ardeii grasi verde, varza, conopida, sparanghelul, broccoli.

Albastru, Indigo si Violet

Strugurii si fructele de padure, zmeura, prunele, smochinele, vinetele, varza rosie si cartofii mov reduc inflamatia.

Acestea si alte substante nutritive precum flavonoidele, quercetina si luteina regasite in fructele si legumele albastre si violet ajuta la mentinerea sanatatii retinei, reducerea colesterolului LDL, stimularea activitatii sistemului imunitar, sprijinirea digestiei si imbunatatirea absorbtiei calciului si a altor minerale.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Sfaturi alimentare pentru rezistenta la insulina Sfaturi alimentare pentru rezistenta...

    Ce este rezistenta la insulina Rezistenta la insulina este o conditie medicala ce creste riscul de aparitie a prediabetelor si a diabetului de tip 2. Cu toate acestea, diagnosticarea cu rezistenta la insulina nu este decat un semn de avertizare. Este posibil ca...citeste mai mult

  • Interactiunea alimentelor cu medicamentele Interactiunea alimentelor cu...

    Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest...citeste mai mult

  • Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara Cum sa va imbunatatiti sanatatea...

    Generalitati Alimentele proaspete de primavara, respectiv fructele si legumele de sezon, sunt o cale sigura prin care puteti sa va imbunatatiti sanatatea inimii. In afara de faptul ca sunt mai gustoase si mai ieftine la inceputul sezonului cald, aceste produse...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate