Clickmed
programare rapida la medic

Cum sa iti pastrezi vederea sanatoasa: 8 sfaturi esentiale

Actualizat la data de: 23 Martie 2016
Cum sa iti pastrezi vederea sanatoasa: 8 sfaturi esentiale

Orele nesfarsite petrecute in fata calculatorului reprezinta unul dintre cel mai de temut dusman al vederii. Insa acesta nu este singurul factor care poate duce la aparitia de probleme cu vederea.

Statisticile spun ca pana in anul 2030 numarul persoanelor care se confrunta cu boli oftalmologice se poate dubla.

De aceea, este esentiala preventia, astfel incat sa iti mentii o vedere agera chiar si dupa varsta de 65 de ani, cand incep sa apara problemele.

1.Ia pauza de la monitorul calculatorului la fiecare 20 de minute

Daca ai obiceiul sa stai prea mult cu privirea spre un monitor, acest lucru iti poate face ochii sa se simta obositi si uscati. De aceea, este important sa respecti regula 20/20/20: la fiecare 20 de minute, uita-te cel putin 20 de secunde la un obiect aflat la cel putin 20 de picioare distanta (aproximativ 6 metri).

Aceasta strategie este conceputa pentru a-i ajuta tocmai pe cei care petrec mult timp in fata unui calculator, fie ca sunt la serviciu, fie ca este vorba despre pasionati ai jocurilor pe computer.

2.Protejeaza-ti ochii de factorii UV

O alta masura importanta: trebuie sa iti protejezi ochii de radiatiile UV. Poarta ochelari de soare care ofera protectie pentru razele ultraviolet. In timp, expunerea la aceste radiatii poate favoriza probleme oftalmologice precum cataracta, arsuri ale corneei, chiar si degenerescenta maculara.

3.Renunta la fumat

Fumatorii sunt mai predispusi la aparitia afectiunilor oculare, de aceea este indicat sa renunti la acest viciu. Printre afectiunile la care persoanele care fumeaza au un grad ridicat de risc se numara cataracta si degenerescenta maculara.

4.Consuma alimente bogate in vitamina A

Vitamina A are un rol esential pentru o vedere buna, reducand semnificativ riscul de cataracta. Se gaseste in morcov, ardei gras, spanac, papadie, cartof dulce, dovleac, ficat, mango. Alti nutrienti care ajuta la protectia ochilor sunt betacarotenul, dar si luteina si zeaxantina, substante care se gasesc in legumele cu frunze verzi.

5.Acorda importanta tuturor simptomelor

Daca observi simptome precum vederea incetosata, sau ai senzatia de nisip in ochi, nu le trece cu vederea. Este important sa mergi la un consult la medicul stomatolog, pentru ca aceste manifestari pot ascunde boli oftalmologice. Alte simptome care ar trebui sa te trimita la doctor sunt durerea, umflarea ochiului, sensibilitatea la lumina, mancarimile aparute in jurul ochilor.

6.Curata lentilele de contact

In cazul in care porti lentile de contact, ai grija sa te speli bine pe maini inainte sa le utilizezi. In ceea ce priveste ingriirea lentilelor, ai grija sa le depozitezi doar in solutia recomandata de catre producatorul acestora si de medic.

Nu purta lentile de contact decat daca medicul ti-a spus ca esti apt pentru acestea. Nu folosi lentilele de contact in momentul in care mergi sa inoti.

7. Afla daca esti predispus la probleme cu vederea

Pentru a preveni problemele oftalmologice, este important sa te informezi daca parintii sau bunicii tai au fost diagnosticati cu o boala oftalmologica. Poate sa fie vorba si despre o afectiune ereditara, de aceea trebuie sa te interesezi in legatura cu acest lucru.

8. Nu folosi cosmetice vechi

Rimelul si fardurile sunt produse cosmetice folosite de aproape orice femeie. Ca acestea sa nu creeze probleme cu vederea, ai grija sa nu folosesti produse expirate. De asemenea, citeste cu atentie eticheta inainte sa le cumperi, ca sa nu contina ingrediente la care sa ai reactii alergice.


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate