Clickmed
programare rapida la medic

mancare pt diabetici

Educatia pacientului cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2019

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Scopul educatiei pacientului Educatia persoanelor care sufera de diabet zaharat nu este doar o parte a tratamentului, ci reprezinta chiar tratamentul acestei boli. Tratamentul diabetului cu scop final de a avea un echilibru glicemic bun si de a intarzia pe cat posibil aparitia complicatiilor micro si macrovasculare, este o activitate continua, 24 de ore pe zi, si include adesea schimbari importante in stilul de viata pe care persoanele cu diabet trebuie sa le implementeze singure. Scopul educatiei persoanelor cu diabet zaharat nu este doar de a creste bagajul de cunostinte legate de aceasta afectiune ci de a ajuta persoana in cauza cat si familia in eforturile lor de a integra tratamentul acestei boli in rutina vietii de zi cu zi. Succesul in tratarea acestei boli cronice va fi cu atat mai mare cu cat bolnavii vor intelege ce schimbari trebuie sa aplice in viata lor, si de ce trebuie sa faca aceste schimari. Educatia continua in acest domeniu aduce multe beneficii, printre... [continuare]

Hemoglobina glicozilata (hba1c) in diabetul zaharat

Hemoglobina glicozilata (hba1c) in diabetul zaharat

Actualizat la data de: 31 Martie 2021

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

La ce se refera testul HbA1C? Testul A1C este un test de sange obisnuit utilizat pentru a diagnostica diabetul de tip 1 si tipul 2 si pentru a monitoriza cat de bine va gestionati diabetul la momentul actual. Testul A1C poarta multe alte nume, inclusiv hemoglobina glicata, hemoglobina glicozilata, hemoglobina A1C sau HbA1c. Rezultatul testului A1C reflecta nivelul mediu al zaharului din sange din ultimele doua-trei luni. Mai exact, testul A1C masoara ce procent din hemoglobina - o proteina din celulele rosii din sange care transporta oxigen - este acoperit cu zahar (glicat). Cu cat nivelul A1C este mai ridicat, cu atat este mai scazut controlul glicemiei si cu atat este mai mare riscul aparitiei complicatiilor diabetului. De ce este important sa facem acest test? Testul A1C masoara nivelul mediu al zaharului din sange in ultimele doua-trei luni, dupa cum spuneam si anterior, astfel rezultatele testului ajuta atat medicul, cat si pe dumneavoastra: 1. Identificati... [continuare]

Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2

Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Despre diabet In Romania, ultimele evidente ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, din anul 2015, aratau aproximativ un million de pacienti cu diabet. Acest numar era in crestere cu aproape 9% fata de anul 2014. Se spune ca pentru fiecare pacient nou diagnosticat cu diabet mai este inca unul, care inca nu stie ca sufera de aceasta boala. De ce este nevoie de protectie cardiovasculara la pacientul cu diabet zaharat tip 2? Diabetul se asociaza frecvent cu complicatii atat microvasculare cat si macrovasculare, astfel ca este important ca pacientul sa traiasca o perioada de viata cat mai lunga fara acestea. Complicatiile microvasculare (adica afectarea vaselor mici) sunt reprezentate de afectarea la nivelul ochiului (retinopatie), la nivelul rinichilor (nefropatie si la nivelul nervilor periferici (neuropatie). Complicatiile macrovasculare (leziuni aparute la nivelul vaselor de calibru mai mare) sunt reprezentate de boala coronariana, boala arterelor cerebrale sau boala... [continuare]

Diabetul insipid

Diabetul insipid

Actualizat la data de: 27 Ianuarie 2022

Autor: SfatulMedicului

Ce este diabetul insipid? Diabetul insipid este o tulburare mai rar intalnita care provoaca un dezechilibru al fluidelor din organism. Acest dezechilibru determina organismul sa produca mari cantitati de urina. De asemenea, declanseaza o senzatie de sete accentuata, chiar daca pacientul a consumat recent lichide. Marea majoritate a oamenilor au auzit de diabetul zaharat si au tendinta sa creada ca diabetul insipid este asemanator cu cel zaharat, desi aceste doua patologii nu au legatura, deoarece mecanismele de producere sunt total diferite. Diabetul zaharat implica niveluri ridicate de zahar in sange si poate fi de doua tipuri in functie de perioada de aparitie si modul in care afecteaza concentratia de glucoza in sange, fiind mult mai raspandit si mai bine cunoscut. Semne si simptome Cu toate acestea, diabetul insipid are aceleasi semne si simptome cu diabetul zaharat. Cele 2 simptome principale ale diabetului insipid sunt: • sete extrema (polidipsie) • urinare... [continuare]

10 semne ale diabetului la copii

10 semne ale diabetului la copii

Actualizat la data de: 04 Iulie 2022

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Simptome ale diabetului La copii, primele simptome ale diabetului de tip 1 si tip 2 pot fi uneori usor de ratat, de aceea va vom prezenta 10 semne pe care trebuie sa le urmariti, potrivit expertilor in sanatate. Potrivit Asociatiei Americane de Diabet aproximativ 283.000 de persoane cu varsta sub 20 de ani au primit un diagnostic de diabet, iar numarul este intr-o continua crestere. Exista doua tipuri de diabet (tip 1 si tip 2), fiecare avand cauze, factori de risc si complicatii diferite. Diabetul de tip 1 Diabetul de tip 1 este o tulburare autoimuna care determina sistemul imunitar sa atace celulele din pancreas, oprind astfel productia naturala de insulina. Insulina este foarte importanta pentru organism deoarece aceasta ajuta zaharul (cunoscut sub numele de glucoza) din fluxul sanguin sa intre in celulele corpului, unde este utilizat pentru energie. Acumularea in sange a glucozei in lipsa insulinei poate duce la consecinte grave. Diabetul de tip 1 este mai frecvent la... [continuare]

Gastropareza diabetica - gestionata cu succes prin modificari dietetice

Gastropareza diabetica - gestionata cu succes prin modificari dietetice

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2021

Autor: SfatulMedicului

Ce este gastropareza? Gastropareza, numita si golirea gastrica intarziata, este o tulburare in care stomacul isi goleste continutul intr-o durata anormal de lunga de timp. Altfel spus, gastropareza este o afectiune care afecteaza miscarea alimentelor de la stomac la intestinul subtire. In timpul digestiei, contractiile stomacului ajuta la maruntirea bolului alimentar si la transportul acestuia, partial digerat din stomac in intestinul subtire. Aici au loc digestii suplimentare, in prezenta sucului pancreatic si biliar, iar mai apoi absorbtia nutrientilor . La persoanele cu gastropareza, toate aceste fenomene fiziologice sunt perturbate. Aceasta afectiune apare adesea la persoanele cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Cum se manifesta ? Gastropareza se manifesta atunci cand nervii care inerveaza stomacul sunt deteriorati sau nu mai functioneaza. Nervul vag controleaza miscarea alimentelor prin tractul digestiv. Daca nervul vag este afectat, muschii stomacului si ai... [continuare]

Cum influenteaza mancarea procesata functia cognitiva

Cum influenteaza mancarea procesata functia cognitiva

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2023

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Prezentare generala Alimentele procesate sunt ceva obisnuit in viata de zi cu zi a oamenilor. Spre exemplu, se estimeaza ca 73% din produsele alimentare din Statele Unite ale Americii sunt ultraprocesate. Aproape toate alimentele sunt procesate pentru conservare, dar alimentele ultraprocesate “gata de consum” sunt adesea sarace din punct de vedere nutritional si pot duce la un consum excesiv. In plus, cercetarile de specialitate au asociat consumul de alimente ultraprocesate cu o serie de rezultate negative pentru sanatate. Mai amanuntit, un nou studiu arata ca persoanele care consuma frecvent alimente procesate major prezinta un risc mai mare de declin cognitiv. Consumul acestor alimente a fost asociat, de asemenea, cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, sindrom metabolic si obezitate, printre diverse alte efecte negative pentru sanatate. O statistica ingrijoratoare arata faptul ca, in perioada 2001-2018, procentul de calorii obtinut din alimente... [continuare]

Cat inseamna o portie de fructe sau legume?

Cat inseamna o portie de fructe sau legume?

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Conf. Univ. Dr. Veronica Mocanu
Medic primar endocrinolog

Generalitati Specialistii au demonstrat ca simplul fapt de a manca 5 fructe sau legume pe zi poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet si unele tipuri de cancer. Pe langa faptul ca sunt delicioase si variate, fructele si legumele contin nutrimente care sunt importante pentru sanatate. Vitamine si minerale Fructele si legumele sunt pline de vitamine si minerale. Campionii in vitamina C sunt broccoli, ardeii rosii, capsunele, portocalele, kiwi si cantalupii (varietate de pepene galben). Fructele si legumele colorate in portocoliu, rosu sau verde inchis contin beta-caroten (o forma de vitamina A): morcovii, dovleacul, grapefruitul rosu, rosiile, sfecla si varza. Mai mult, salata cu frunze verde inchis, sparanghelul, mazarea, porumbul si sucul de ananas sunt bogate si in acid folic (o vitamina din grupul B). Contin putine calorii si grasimi Practic toate fructele si legumele sunt sarace in grasimi si calorii. Exceptiile... [continuare]

Obezitatea – ghid medical

Obezitatea – ghid medical

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1    Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]

Reguli pentru mese sanatoase

Reguli pentru mese sanatoase

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie

Generalitati Sunt din ce in ce mai multi oameni obezi. Anual sunt diagnosticati din in ce mai multi oameni cu diabet. Apar din ce in ce mai multe diete “minune” care “ne slabesc” rapid intr-o perioada scurta de timp si apoi, cand renuntam la dieta, luam un numar dublu de kilograme. Ce putem face pentru a ne mentine o greutate constanta? Ce trebuie sa mancam? Cum trebuie sa mancam? Oare alimentele pe care le consumam sunt cele mai bune? Ce dieta ni se potriveste? Iata intrebari care le auzim zilnic in familie, la prieteni, la colegii de serviciu. Nu cred ca exista cineva care sa nu aiba cel putin un supraponderal, daca nu un obez in familie. Cum putem sa ne ajutam pe noi si pe cei apropiati?...Mancand sanatos. Cum sa mancam sanatos? Adoptand un mod de a manca sanatos. Da, am spus bine un mod de a manca sanatos. A manca sanatos este ca si cum ai adopta un mod de viata. Reguli pentru a fi sanatosi Dar cum putem manca sanatos si mai ales ce alimente si sub ce forma de... [continuare]

Diabetul si sarbatorile de iarna

Diabetul si sarbatorile de iarna

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sarbatorile de iarna reprezinta motive de sarbatoare si sunt bine-cunoscute pentru mancarurile specifice. Acestea includ, carnati, sarmale, friptura de porc, placinte, cozonaci si alte bunataturi. Savurarea alimentelor specifice festivitatilor de iarna reprezinta o provocare pentru persoanele cu diabet. Pastrarea unui echilibru intre o alimentatie care sa satisfaca poftele si pastrarea valorilor zaharului din sange poate fi dificil de realizat. Cu toate acestea, pastrarea acestui echilibru poate fi dificila chiar si in restul anului. Mentinerea unei valori optime a glicemiei reprezinta o metoda prin care o persoana diabetica se poate simti bine si poate ramane energica pe tot parcursul sarbatorilor de iarna. Metode pentru gestionarea diabetului pe timpul sarbatorilor de iarna Cunoasterea cantitatilor de carbohidrati si de alimente necesare Familiarizarea cu privire la numarul de carbohidrati si la cantitatea de alimente pentru buna desfasurare a metabolismului... [continuare]

Cum sa tii sub control diabetul zaharat in sezonul rece?

Cum sa tii sub control diabetul zaharat in sezonul rece?

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sezonul rece aduce cu sine o multime de afectiuni si probleme de sanatate mult mai greu de controlat. Mai exact, temperaturile scazute si umezeala, vantul si frigul se asociaza cu scaderea imunitatii si cresterea riscului de dezvoltare a infectiilor respiratorii si virusurilor gripale. In acest context, iarna, diabetul zaharat este mai greu de controlat decat pe timpul verii, fiindca ziua este mai scurta, iar miscarea in aer liber este ingreunata de polei si de ger. De asemenea, sarbatorile de iarna sunt o ocazie de a lua parte la mese imbelsugate, cu foarte multe tentatii. Monitorizarea diabetului zaharat in sezonul rece • In primul rand este important ca anual sa te vaccinezi antigripal, cel mai bine este in perioada octombrie-noiembrie. • Este indicat sa previi infectiile respiratorii. Astfel, ai grija ca imbracamintea ta sa fie adecvata atunci cand iesi din casa. In plus, este necesar sa acorzi o atentie sportia igienei mainilor. Spala-te corect pe maini... [continuare]

lua medicamente, am fost la medicul diabetolg si a pus totul peglicemia mare 320 dar ce pot face si de ce vomit? mai ales ca nu pot manca sau lua medicatia. mai e o problema suparatoare nu stiu daca are legatura cu diabetul si voma dar tot din acea perioada cand au inceput simtomele de voma am inceput sa am dureri musculare in tot corpul de nu imi gasesc locul in picioare ma dor de simt nevoia sa ma asez dar asezata ma doare foarte tare mijlocul, in pat nu imi gasesc locul ca ma doare peste tot va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu un sfat [continuare]

Buna seara,mama mea a fost operata in urma cu o luna i s-a amputat piciorul stang de la genunchi in jos si in urma operatiei nu mai poate inghiti mancarea si nici pastilele.Initial s-a spus ca poate fi de la tubaj dar a trecut o luna si nimic nu se amelioreaza,ea ar vrea sa manance dar nu poate decat cateva inghitituri si apoi tine mancarea in gura pana o da afara.Ce putem face?MULTUMESC [continuare]

Comunitate medicala

Pofta de mancare?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Obezitatea

Buna ziua Ce pot lua sa Pot slăbii ? Am făcut analize endocrinologice nu am nimic Imi vine sa mănânc încontinuu dulce noaptea as mânca orice Am 1.57 si 78 de km după ce am nascut am rămas asa , retin si foarte multă apă Credeti ca ma.r ajuta colon help? [continuare]

Comunitate medicala

Pofta de mancare

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Este vorba de sora mea,care are un apetit necontrolat si plus de asta are si pofta mare de dulciuri.Dupa ce mananca regreta ca inca o data a gresit.Are 1.69 si 95 kg.A incercat mai multe diete dar......................probabil nu are rabdare sa le termine.De 5 zile a inceput sa ia cate o lingura de otet de mere inainte de masa.Deci si-a format 3 mese regulate pe zi si inainte de fiecare masa cate 1 lingura otet de mere diluat cu apa.,spune ca asa parca nu-i mai vine asa pofta de dulce.Credeti ca acest otet ajuta? A mai urmat cineva aceasta cura? Va rog daca cineva ma poate lamurii.Va multumesc [continuare]

Comunitate medicala

Diabet gestational

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Sarcina

sunt in saptamana 11 de sarcina si la analize mi-a iesit 98 glicemia.pt a fi sigura doctorita mi-a dat glucometru sa-mi monitorizez glicemia.....am avut pe stomacul gol 68,dupa micul dejun 71 si dupa pranz 78 desi limita admisa e sub 14o....credeti ca e o valoare cam mica?multumesc [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Spaghetele - informatii nutritionale

Spaghetele - informatii nutritionale

Actualizat la data de: 06 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]

Dieta pritikin

Dieta pritikin

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]

Esofagita

Esofagita

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Esofagita este o inflamatie a mucoasei care captuseste la interior esofagul, organul tubar care transporta mancarea din faringe catre stomac. Daca nu este tratata, esofagita poate cauza probleme ale deglutitiei (inghititului) precum si ulcere si cicatrici ale esofagului. In unele cazuri esofagita poate duce la dezvoltarea unei afectiuni denumite „esofag Barrett”, care constituie un factor de risc pentru aparitia cancerului esofagian. Care sunt cauzele esofagitei Esofagita poate fi cauzata de o infectie sau de o iritatie a esofagului. Infectiile pot fi cauzate de bacterii, virusuri, fungi sau boli care slabesc sistemul imunitar. Infectiile care pot cauza esofagita sunt: 1. Candida. Aceasta infectie a esofagului este cauzata de aceeasi ciuperca intalnita si in cazul candidozei vaginale. Infectia se dezvolta in esofag atunci cand sistemul imunitar este slabit (cum ar fi la persoanele HIV pozitive sau la diabetici). Este usor de tratat cu ajutorul... [continuare]

Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima

Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca ar fi sa faceti doar 5 lucruri pentru a va mentine sanatatea la cote maxime, care ar fi acestea? Stilul de viata nesanatos, ritmul alert al fiecarei zile, stresul permanent, dieta necorespunzatoare, toate constituie factori de risc pentru majoritatea problemelor grave de sanatate cu care se confrunta omul modern: boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, diabet, cancere. Iata in continuare 5 sfaturi utile si usor de urmat pe care specialistii le aduc in atentia tuturor celor care doresc sa isi pastreze sanatatea sau sa o imbunatateasca. Exercitii fizice regulate Asa cum spalatul pe dinti face parte din rutina fiecarei zile, asa si antrenamentul fizic trebuie integrat in programul cotidian. Nu mai stati in fata televizorului sau computerului - ridicati-va si faceti sport minim 30 de minute in fiecare zi. Efectele benefice nu vor intarzia sa apara si se vor reflecta atat in imbunatatirea conditiei fizice cat si a celei psihice. Exercitiile... [continuare]

Regim de ingrasare

Regim de ingrasare

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Dulciuri, minerale, vitamine, bere, vin, siropuri si pastile pentru stimularea poftei de mancare. Acestea sunt principalele ingrediente ale unui regim de ingrasare, recomandat persoanelor sanatoase, dar slabe din nastere. "Cei care se decid sa tina o dieta de acest tip trebuie sa adauge treptat in regimul lor alimentar un surplus de calorii", explica dr. Dan Cheta, nutritionist la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu" din Bucuresti. Aceste calorii, spune medicul, trebuie luate in mod echilibrat, respectiv din toate grupele de alimente, deoarece schimbarile bruste pot provoca dezechilibre metabolice. "Este important sa existe o diversitate a meniurilor care sa asigure si lipide, si glucide, si proteine", spune dr. Cheta. Nutritionistii spun ca unu [continuare]

6 motive pentru a consuma lactate

6 motive pentru a consuma lactate

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Lactatele degresate ofera multe beneficii pentru sanatate. Probabil ca multe persoane prefera consumul de lapte. Totusi, multi dintre tinerii din zilele noastre aleg sa serveasca mancarea de tip fast-food sau iau masa la restaurantele din centrul orasului. Cu siguranta, in aceste conditii lipseste din meniu paharul cu lapte rece, indiferent de perioada zilei. Important este un lucru: mamele au dreptate. Produsele lactate sunt foarte sanatoase (mai ales cele cu un continut scazut de grasime). Statisticile au demonstrat ca preferintele pentru branza si inghetata au crescut in ultima perioada, in timp ce interesul pentru consumul de lapte integral si unt s-a diminuat. Vestea buna este ca pot fi comercializate produse lactate din ce in ce mai diversificate pentru gusturile tuturor: de la sortimente cat mai variate de iaurturi, la branzeturi cu un continut redus de grasime. Secretul este un nivel scazut de grasime. Un studiu recent a demonstrat ca in cazul in care un... [continuare]

Nutritia si alimentatia rationala la copil

Nutritia si alimentatia rationala la copil

Actualizat la data de: 17 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia sanatoasa Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului? O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei. Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului? [continuare]

Furunculul, o consecinta a igienei deficitare

Furunculul, o consecinta a igienei deficitare

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sa ne spalam pe maini, sa mancam echilibrat, sa avem grija de curatenia noastra corporala si de cea a locului in care locuim. Neglijarea acestor aspecte poate avea repercusiuni asupra starii noastre de sanatate, iar de cele mai multe ori se vede si la exterior printr-o paleta larga de semne inestetice. Furunculoza este o boala a pielii care se manifesta prin aparitia la nivelul pielii a unor infectii, inflamatii ale radacinilor firelor de par, ca rezultat al acumularilor de puroi si tesuturi moarte. Furunculele pot sa apara si grupat, formand niste retele interconectate. In cazurile severe, aceste grupari de furuncule pot sa degenereze in abcese (o colectie de puroi cu localizari diferite: sub piele, in muschi, in organe - ficat, creier, plamani, rinichi etc.). Furunculoza prezinta si o faza severa cand pacientul are un numar mare de infectii care pot provoca febra si pot duce la inflamarea ganglionilor limfatici. Aparitia recurenta a acestor neplaceri duce la... [continuare]

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor: - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]

Creatinina serica

Din Analize Medicale

Principalele functii ale rinichiului sunt: - functia excretorie: ultrafiltrare glomerulara, reabsorbtie si secretie tubulara; - functia de reglare a compozitiei, echilibrului acido-bazic si volumului fluidelor corpului; - functia endocrina: de degradare a unor hormoni sau de secretie a altora. Functia excretorie se determina utilizand in principal doi parametri sangvini – ureea plasmatica si creatinina serica. Creatinina este produsul final al metabolismului creatinei si fosfocreatinei musculare, care sunt metabolizate spontan (non-enzimatic) in creatinina. Creatinina serica este utilizata pentru calcului ratei filtrarii glomerulare (RFG), in vederea evaluarii functiei renale. Rata de filtrare glomerulara este un parametru cu ajutorul careia se evolueaza functia rinichiului (RFG). Semnele si simptomele afectarii renale includ: - oboseala sau dificultati de adormire; - scaderea poftei de mancare; - picioare si maini umflate; - urina tulbure, inchisa la culoare sau cu ... [continuare]

Fosforul este un element important, vital pentru mai multe procese fiziologice ale corpului. Acesta ajuta la cresterea oaselor, la stocarea energiei si la producerea de nervi si muschi. Multe alimente - in special carnea si produsele lactate - contin fosfor, de aceea este de obicei usor sa obtineti acest mineral din dieta zilnica. Fosforul este un mineral care se combina cu alte substante pentru a forma compusi fosfati organici si anorganici. Fosfatii sunt esentiali pentru producerea de energie, functia musculara si nervoasa si cresterea osoasa. Acestia joaca, de asemenea, un rol important, contribuind la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului. Fosforul se gaseste in multe alimente si este usor absorbit la nivel intestinal. Alimente precum fasolea, mazarea, nucile, cerealele, produsele lactate, ouale, carnea de vita, pui sau peste contin cantitati semnificative de fosfor. Aproximativ 70-80% din fosfatii din organism se combina cu calciu pentru a ajuta la formarea... [continuare]

Pagina 3 din 31 (918 rezultate)