Clickmed
programare rapida la medic

in ce fructe se gaseste vitamina C

Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Octombrie 2023
Consultant medical:

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Bolile la care apare deficitul de vitamine Vitaminele reprezinta familii neinrudite de compusi organici care sunt esentiale, in cantitati mici, in mersul normal al metabolismului. Deoarece vitaminele (cu exceptia vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul uman, ele trebuie sa fie incorporate in alimentatie pentru a preveni diverse tulburari in metabolism. Vitaminele nu trebuie confundate cu mineralele (de exemplu calciu, fier), care, de asemenea, pot fi microelemente esentiale. Prevalenta deficitelor de vitamine in randul celor care au o dieta tipic occidentala este mai mare decat se presupune la o prima vedere, mai ales in randul persoanelor de varsta a treia. Sarcina si consumul de alcool pot creste deficitul din anumite vitamine. Studii observationale au asociat deficitul mic de vitamine (aflat la limita inferioara a valorilor normale) cu boli precum ateroscleroza, cancerul, osteoporoza. Diversi factori genetici pot influenta modul in care vitaminele sunt metabolizate,... [continuare]

Carenta de vitamine si minerale. cum o identifici si ce ai de facut?

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2021
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Mentinerea sanatatii organismului Buna functionare a organismului uman are nevoie zilnic de macronutrientii reprezentati de aminoacizi, glucide si lipide, dar in egala masura necesita si aportul adecvat de vitamine si minerale. De asemenea, pe langa mentinerea sanatatii organismului, vitaminele si mineralele contribuie si la sustinerea sistemului imunitar pentru neutralizarea si lupta impotriva agentilor patogeni, a substantelor toxice din mediul inconjurator care constituie o provocare zilnica pentru corpul uman, dar si pentru protectia fata de celule proprii care si-au schimbat structura constituind un factor de agresiune pentru macroorganism ( ex. celulele canceroase). Vitaminele si mineralele Marea majoritate a vitaminelor si mineralelor necesare organismului uman sunt procurate din alimentatie, de aceea se recomanda ca dieta zilnica sa fie cat mai variata si de buna calitate pentru a acoperi o gama variata din aceste elemente. O clasificare sumara imparte vitaminele in... [continuare]

Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Iunie 2023

Fructele si legumele nespalate Ar putea legumele si fructele sa te imbolanveasca? Atunci cand nu sunt spalate corect, cu siguranta da. Desi fructele si legumele sunt sursa principala de vitamine, minerale, antioxidanti si alte substante nutritive absolut esentiale pentru sanatatea omului, ele pot uneori sa devina o sursa de imbolnavire. Mai exact, fructele si legumele pot purta paraziti, bacterii si alte microorganisme, care raman pe suprafata lor daca nu sunt spalate inainte de consum. Precautii Pentru a evita posibilele imbolnaviri si tulburari gastro-intestinale, spalatul fructelor si legumelor, inainte de fiecare masa, fara exceptie, este obligatoriu. Alte precautii importante includ: • Nu lasati fructele si legumele in chiuveta, dupa spalare. Deseori chiuveta din bucatarie este o sursa de bacterii potential periculoase. Utilizati un vas mare, curat, in care sa depozitati fructele si legumele imediat dupa spalare. • Produsele de tip detergent pentru alimente nu sunt... [continuare]

Zaharul din fructe: bun sau rau?

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]

Valoarea nutritionala si medicinala a fructelor de curmale

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Curmalul este un arbore din familia palmierilor, plantat pe scara larga in climatul cald si uscat din Asia, Orientul Mijlociu si Africa. Este cultivat pentru fructul dulce comestibil numit curmala. Aproximativ 100 de milioane de curmali sunt plantati la nivel global, cu o productie anuala de 7,5 milioane de tone de curmale. Curmalele sunt fructe delicioase si, daca ati gustat din curmalele care se gasesc pe piata in Romania si ati ajuns la concluzia ca nu va plac, trebuie sa stiti ca exista foarte multe varietati de curmale, fiecare cu un gust unic si este aproape imposibil sa nu gasiti un soi care sa fie pe gustul dumneavoastra. Clasificare Curmalele pot fi clasificate in trei categorii: moi, semiuscate si uscate. In literatura de specialitate se gasesc numele a sute de soiuri de curmale, dintre care putem aminti: • curmale Medjool (Medjol, Medjoul sau Medjuul) - foarte populare pentru dimensiunea lor destul de mare si textura carnoasa, moale. Pot fi folosite... [continuare]

Trei vitamine care iti cresc imunitatea

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Iunie 2021
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Nutrientii care hranesc organismul sunt implicate si in sustinerea imunitatii. In caz de caderi imunitare sau in perioadele in care organismul este mai intens solicitat si isi consuma resursele mai rapid decat in alte perioade, este nevoie de un aport suplimentar pe care ti-l poti asigura prin suplimente alimentare. Aceste suplimente se gasesc atat in farmacii cat si in plafar,dar nu trebuie consumate fara un sfat medical deoarece pot da reactii adverse chiar daca sunt niste banale vitamine.Fie ca vorbim de capsule,plicuri sau picaturi majoritatea au excipienti si potentiatori de gust pentru a fi mai usor de administrat si care pot da alergii. Vitamina C, in topul eficientei Vitamna C este renumita pentru efectul ei de sustinere a imunitatii. Exista mai multe modalitati prin care aceasta actioneaza pentru a sustine sistemul imunitar. Unul dintre mecanisme este acela prin care vitamina C anihileaza virusurile si bacteriile. Se intampla asa, fiindca stimuleaza... [continuare]

5 vitamine pentru o dezvoltare sanatoasa a copilului

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Februarie 2021
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Dezvoltarea sanatoasa a copilului Din momentul in care devenim parinti prioritatea principala devine cel mic. Tot timpul suntem preocupati ca acesta sa fie sanatos, sa se dezvolte armonios si sa nu ii lipseasca nimic. Tot timpul ne gandim care este cea mai buna alimentatie pentru copii, ce activitati sa cuprinda programul si cum sa asiguram educatia potrivita. Pentru ca toate acestea trebuie sa aiba la baza o structura sanatoasa, care sa ii permita copilului sa se bucure de momentele speciale ale copilariei, va recomandam cateva vitamine importante pentru elementele esentiale ale organismului. Vitamine importante pentru elementele esentiale ale organismului Vitamina A pentru ochi ageri si piele sanatoasa Vitamina A are rol in eficienta functiilor vizuale: mentine buna functionare a ochilor si creste acuitatea vizuala pe timp de noapte. Vitamina A ajuta si la hidratarea corespunzatoare a pielii si la mentinerea aspectului sanatos si stralucitor al acesteia, precum si la... [continuare]

Cum sa ai o imunitate de fier: 6 vitamine si minerale pe care le poti lua din legume si fructe

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere Pe masura ce vremea se raceste si ploile devin mai dese, creste numarul afectiunilor specifice sezonului si nu numai. Pe fondul unei imunitati scazute, se pot declansa o multime de afectiuni, aflate pana nu demult in stare latenta. Pentru a evita complicatiile, cea mai buna solutie este sa-ti intaresti sistemul imunitar prin adoptarea unei alimentatii bogate in antioxidanti, vitamine si minerale si prin practicarea de exercitii fizice regulate. In topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea se numara vitaminele A, C si E, zincul, betacarotenul si resveratrol, intalniti in dovleac, mere, rodii, sfecla, varza de Bruxelles, broccoli si struguri. Topul nutrientilor care stimuleaza imunitatatea 1. Vitamina C Se gaseste din belsug in legume si fructe, de la rosii, mazare si broccoli, pana la citrice, papaya, ananas si kiwi. Vitamina C te apara de afectiunile aparatului respirator si te protejeaza de cancer. Ea anihileaza virusurile si bacteriile prin stimularea... [continuare]

Frumusetea vine din interior. descopera vitaminele care fac minuni pentru pielea ta

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Mai 2021
Consultant medical:

Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog

Clinica: DERMAESTETICS

Rolul si importanta fiecarei vitamine Este deja cunoscut faptul ca oricate creme sau produse cosmetice am utiliza, pentru a ne bucura cu adevarat de un aspect sanatos si puternic al pielii, trebuie sa actionam, in primul rand, din interior. Explicatia este cat se poate de simpla: sanatatea celulelor din straturile de piele este mult mai bine sustinuta pe termen lung prin intermediul proceselor chimice ale organismului decat prin compusi aplicati la exterior. Pentru a intelege exact cum trebuie sa actionam, trebuie sa cunoastem rolul si importanta fiecarei vitamine cu impact in mentinerea sanatatii si aspectului tanar al pielii. O ingrijire temeinica a pielii este un factor important psihosocial atat pentru starea noastra interioara, emotionala, a stimei de sine, cat si pentru transmiterea unei imagini exterioare placute. In consecinta, am realizat o lista de vitamine care va vor oferi rezultate uimitoare asupra pielii, dar si asupra sanatatii. Vitamina E, arma secreta in... [continuare]

Ciresele previn aparitia cancerului. ce beneficii nestiute au fructele verii

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Mai 2021

Ciresele, cocktail de vitamine, minerale si antioxidanti In lume exista peste 1.000 de soiuri de cirese. Indiferent de tipul lor - amare, salbatice, negre, obisnuite etc.- ciresele au un continut bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, care stimuleaza imunitatea, lupta cu radicalii liberi si protejeaza celulele organismului fata de actiunea nociva a acestora, prevenind aparitia bolilor grave, cum este cancerul, de exemplu. Proprietatile nutritionale ale cireselor Ciresele sunt sarace in calorii, aproximativ 59 de calorii la 100 grame. In schimb, consumul a 100 de grame de cirese acopera 20% din necesarul zilnic de vitamina C si 25% de vitamina A. Aproximativ 100 grame cirese contin: Apa 83.8 g Proteine 1,16 g Lipide 0,25 g Acizi grasi saturati 0,055 g Zahar ... [continuare]

Cele mai bune surse de vitamina a

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Iunie 2019

Rolul vitaminei A in organism Vitamina A este esentiala pentru sanatatea generala si bunastarea organismului. Organismul uman nu poate produce pe cont propriu aceasta vitamina, deci oamenii trebuie sa o obtina prin intermediul alimentatiei. Vitamina A este un nutrient esential care joaca un rol important in multe procese ale corpului, printre care si urmatoarele: - functia imunitara; - functia reproductiva; - sanatatea si integritatea pielii si mucoaselor; - sanatatea si mentinerea vazului; - cresterea si dezvoltarea optima. Cele mai importante surse de vitamina A contin fiecare minim 15% din necesarul zilnic. Consumul acestor alimente in mod regulat si introdus intr-o alimentatie echilibrata poate mentine toate procesele enumerate anterior. Surse ideale de vitamina A Ficatul de vita Ficatul de animale se numara printre cele mai bogate surse de vitamina A. Acest lucru este datorat de faptul ca animalele stocheaza vitamina A la nivelul acestui organ. O portie de 85 de... [continuare]

Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2018

Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de stiut faptul ca echilibrul nutritional se poate modifica. Daca sunteti la varsta la care va doriti un copil, organismul trebuie suplimentat cu acid folic pentru prevenirea aparitiei defectelor congenitale. Daca ati ajuns la menopauza, ar fi bine sa cresteti aportul de calciu si vitamina D pentru a va pastra oasele puternice. Un deficit cat de mic se poate repercuta asupra organismului in moduri la care nici nu ne gandim, iar uneori efectele negative apar atat de repede incat ne iau si pe noi prin surprindere. Organismul nu poate face intotdeauna provizii de vitamine, chiar daca intr-un anumit moment consumam mai multe produse bogate in vitamina C, de exemplu, el nu o va depozita. Astfel, daca dorim sa... [continuare]

Ne imbolnavesc sucurile de fructe? afla care sunt cele mai sanatoase variante

Din Articole
Actualizat la data de: 28 Martie 2016

Cui nu-i place sa savureze un pahar de suc dulce si aromat, mai ales dupa o masa copioasa? Iti potoleste nu numai setea, dar si pofta de dulciuri. Insa nu toate sunt la fel de sanatoase precum par. Din contra, chiar pot favoriza aparitia unor afectiuni si a temutelor kilograme nedorite. Iata care sunt cele mai indicate sucuri, dar si cele pe care este mai bine sa le eviti. Sucul de rosii, o alegere excelenta Sucurile de rosii preparate din legume proaspete, in casa, sunt intotdeauna o idee excelenta. Licopenul, o substanta care se gaseste in rosii, ajuta la prevenirea cancerului de prostata. De asemenea, acest suc are si propretatea de a reduce tensiunea arteriala. Contine si fibre, ceea ce inseamna ca te ajuta la slabit, fiindca induce repede senzatia de satietate. De asemenea, nici nu este o sursa bogata de zahar, care, consumat in exces, poate duce la aparitia diabetului, dar si a problemelor cardiovasculare. Sucul de rodie, alegerea perfecta Cand vrei sa cumperi un suc... [continuare]

Vitamine si suplimente pentru par

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2012

Generalitati Asa cum organismul are nevoie de diverse substante nutritive pentru a functiona corect si parul are nevoie de o serie de nutrienti. Tratamentele de actualitate pentru par sunt adesea mai putin eficiente, fata de consolidarea parului venita din interior, si anume prin mijloace dietetice. In mod ideal, vitaminele si mineralele pentru cresterea parului ar trebui sa fie obtinute in urma unei alimentatii sanatoase si echilibrate. Daca acest lucru nu este posibil va fi necesara administrarea de suplimente. Suplimente si vitamine pentru pastrarea frumusetii parului Proteine - parul este format in proportie de peste 90% din proteine. De aceea, pentru a sprijini cresterea parului aveti nevoie de proteine. Acestea pot fi asimilate din carnea de pui, peste, oua, produse lactate, soia, seminte si nuci. [continuare]

Necesarul de vitamine pentru femei - ce si cand trebuie luat?

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Ianuarie 2013

Generalitati Daca sunteti o femeie care are grija de sanatatea ei, probabil ca stiti deja ca nevoile dumneavoastra nutritionale se schimba cu fiecare etapa din viata. La varsta fertila, mai ales in timpul sarcinii, aveti nevoie de un aport adecvat de acid folic pentru a preveni eventuale malformatii genetice ale copilului pe care il veti naste. In cazul in care va aflati la menopauza ar putea fi necesar sa cresteti aportul de calciu si vitamina D, pentru a mentine oasele puternice. Deficitul de vitamine poate duce la probleme grave de sanatate. Daca aveti un risc crescut de a avea deficit de vitamine sau minerale, asa cum poate fi cazul la femeile gravide sau la cele vegetariene, atunci medicul dumneavoastra poate fi nevoit sa intervina cu recomandarea unor suplimente de vitamine si minerale. Alegerea de a lua suplimente vitaminice depinde de dieta, stil de viata, varsta, existenta unor conditii medicale si de indicatiile medicului. Este important sa alegeti suplimentele de... [continuare]

Vitamina c - de ajutor impotriva covid-19 sau poate face mai mult rau?

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Martie 2020

Vitamina C In contextul pandemiei cu noul coronavirus, se incearca in mod constant descoperirea unui tratament eficient. Asadar, medicii si oamenii de stiinta iau in calcul si testeaza antiviralele existente, medicamentele antimalarice, anticorpii monoclonali si diferite alte produse farmaceutice. In plus, echipele de cercetatori chinezi au adaugat si vitamina C pe lista potentialelor terapii impotriva coronavirusului. Cu toate acestea, populatia generala a inteles ca vitamina C este de utila impotriva COVID-19, astfel incat utilizeaza doze foarte mari. Totusi, este vitamina C de ajutor impotriva COVID-19 sau poate face mai mult rau? Ce spun studiile? Studiile de specialitate au relevat faptul ca vitamina C este un antioxidant care poate ajuta la prevenirea deteriorarii pulmonare indusa de citokine. Citokinele sunt proteine mici eliberate de celule si care declanseaza inflamatia si raspunsul la infectii. Inflamarea severa a plamanilor in cazul COVID-19 poate duce la tulburari... [continuare]

Alimente usoare de vara

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]

8 beneficii uimitoare ale bananelor. iata de ce trebuie sa le introduci in dieta ta

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Februarie 2016

Bananele se numara printre fructele preferate ale multora dintre noi, fiind ideale pentru micul dejun, cat si pentru gustarile din timpul zilei. Cei care aleg sa le consume frecvent aduc organismului un aport de vitamine si minerale esentiale. O banana de marime medie contine 400 mg potasiu, mineral care ajuta la buna functionare a sistemului nervos. De asemenea, in banane se mai gaseste vitamina C, aproximativ 15% din necesarul de care are nevoie un adult, vitamina B6 (35% din necesarul zilnic), dar si magneziu, calciu, fibre si vitaminele A si E. Nu contin colesterol si nici grasimi, fiind foarte usor de digerat de organism. Un ten stralucitor Bananele pot fi folosite si ca ingredient pentru masti cosmetice preparate in casa. Poti prepara o masca din jumatate de banana cu un albus, pe care o lasi sa actioneze 15 minute. Pielea devine mai stralucitoare, capatand un aspect sanatos. Acest lucru se datoreaza vitaminelor A si E. Trateaza starile de anxiet [continuare]

Totul despre prune: de ce e bine sa le consumi

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Septembrie 2016

Generalitati Sunt delicioase, pline de vitamine si antioxidanti si costa foarte putin. Prunele sunt printre cele mai apreciate fructe ale toamnei, aducand numeroase beneficii sanatatii. Sunt recomandate persoanelor care sufera de afectiuni hepatice si biliare sau care au probleme de tranzit intestinal. Totodata, sunt ideale in diete pentru ca au foarte putine calorii. Ce nutrienti gasesti in prune? Aceste fructe dulci, de culoare mov, contin vitamine si minerale esentiale, precum si antioxidanti unici, care nu se intalnesc in alte fructe si legume. Iata ce substante minune poti gasi in aceste fructe de sezon: - vitamina C, extrem de eficienta in prevenirea si tratatea infectiilor respiratorii; - vitamina A, esentiala pentru sanatatea vederii; - vitamina K, unul dintre factorii esentiali de coagulare a sangelui; - [continuare]

Curcan vs. pui: beneficii nutritionale

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Generalitati Probabil ca deja multi oameni stiu ca este important sa scada cantitatea de carne rosie si sa suplimenteze cantitatea de legume si fructe din dieta. Un rol la fel de important il au pestele si fructele de mare, pentru ca organismul sa beneficieze de un regim alimentar care sa satisfaca toate nevoile nutritive. Totusi, multe persoane se intreba care tip de carne alba este mai sanatoasa, carnea de pui sau cea de curcan. Adevarul este ca atat carnea de pui cat si cea de curcan sunt destul de sanatoase atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator. Pentru acest lucru, trebuie sa indepartati pielea si sa mancati doar carnea, fara grasime, sa nu o prajiti in mult ulei si sa nu adaugati sosuri sau alte ingrediente cu multe calorii. Principalele diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan Principalale diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti carnea potrivita pentru dvs:... [continuare]

Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2014

Generalitati Expertii sunt de parere ca, daca dorim sa ne protejam de raceli si gripe in sezonul rece, natura ne pune la dispozitie o serie de aliati de incredere. Si cum este mult mai bine sa prevenim decat sa tratam, putem apela la acestia de fiecare data cand ne facem cumparaturile. Sistemul imun poate face fata agresiunilor din mediu daca avem grija ca prin dieta sa il aprovizionam cu nutrienti si vitamine esentiale, dar si cu antioxidanti. O dieta bogata in fructe si legume proaspete poate face minuni pentru sanatatea noastra: efectele sunt resimtite de intregul organism si, in plus, spre deosebire de medicamentele care ne ajuta sa trecem peste raceli, vitaminele naturale nu au… reactii adverse! Recomandari Expertii in nutritie recomanda parca, din ce in ce mai mult antioxidantii, pentru numeroasele lor efecte. Dar, ce sunt antioxidantii, de fapt? Din punct de vedere stiintific, antioxidantii sunt substante naturale care pot preveni sau incetini oxidarea altor... [continuare]

Aditivii periculosi din alimente

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Aprilie 2012

Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari -... [continuare]

Alimentatie pentru o viata lunga

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Februarie 2012

Antioxidantii si imbatranirea Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire. Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene. In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii... [continuare]

Consumul de gluten: benefic sau nociv

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2011

Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]

Ma sperie lupta cu citostaiticele....pot aduce mortea?

Din Comunitate

tatal meu are cancer la gat. A urmat sedintele de radioterapie si acum are un set de citostatice timp de 6 luni cu un nr de 2 pe luna.Intrebarea mea este cum sa prevenim efectele negative gen greata, lesin, varasaturi, dureri de oase, frisoane, caderea parului, etc.? Daca exista suplimente alimentare de tip naturiste care sa previna aceset efecte si sa il ajute in acesta lupta grea? Daca trebuie sa urmeze un anumit regim alimentar( fructe, legume) ? ce vitamine ii putem da pentru a nu isi pierde pofta de mancare? va multumesc [continuare]

Arsen in sange si urina

Din Analize Medicale

Arsenul se gaseste sub doua fome: organic si anorganic, forma anorganica fiind foarte toxica. Intoxicatia poate aparea ca urmare a ingestiei, inhhalatiei sau absorbtiei prin piele sau mucoase. Forma trivalenta este absorbita prin piele si poate fi de 60 ori mai toxica decat cea pentavalenta, absorbita la nivel intestinal. Simptomele intoxicatiei cu arsenic includ: migrene, stari de voma, diaree, dureri abdominale, hipotensiune, febra, convulsii. Nivelurile serice de arsenic sunt crescute pentru o scurta perioada de timp, arsenicul fiind absorbit de tesuturi, eliminandu-se apoi prin urina si materii fecale. Concentratii serice anormale (>12 ng/mL) indica prezenta unei intoxicatii, insa acestea pot fi detectate doar la scurta vreme dupa intoxicatie. Deoarece arsenicul se excreta prin filtrare glomerulara, detectarea arsenicului in urina este cel mai eficient test. [continuare]

Pagina 2 din 14 (420 rezultate)