Ciresele previn aparitia cancerului. Ce beneficii nestiute au fructele verii

Publicat la data de: 15 Mai 2019 | Actualizat la data de: 15 Mai 2019
Autor: SfatulMedicului

Ciresele, cocteil de vitamine, minerale si antioxidanti

Sus
Ciresele previn aparitia cancerului. Ce beneficii nestiute au fructele verii

In lume exista peste 1.000 de soiuri de cirese. Indiferent de tipul lor - amare, salbatice, negre, obisnuite etc.- ciresele au un continut bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, care stimuleaza imunitatea, lupta cu radicalii liberi si protejeaza celulele organismului fata de actiunea nociva a acestora, prevenind aparitia bolilor grave, cum este cancerul, de exemplu.

Cuprins articol

  1. Ciresele, cocteil de vitamine, minerale si antioxidanti
  2. Proprietatile nutritionale ale cireselor
  3. Ciresele, extrem de valoroase
  4. Cozile de cirese detoxifica organismul
  5. Curele cu cirese nu sunt recomandate!
  6. Citeste pe aceeasi tema

Proprietatile nutritionale ale cireselor

Sus

Ciresele sunt sarace in calorii, aproximativ 59 de calorii la 100 grame. In schimb, consumul a 100 de grame de cirese acopera 20% din necesarul zilnic de vitamina C si 25% de vitamina A.

Aproximativ 100 grame cirese contin:

Apa 83.8 g
Proteine 1,16 g
Lipide 0,25 g
Acizi grasi saturati 0,055 g
Zahar 11,6
Fibre 1,7
Provitamina A Betacaroten 38 g
Vitamina B1 0.026
Vitamina B2 0,032 mg
Vitamina B3 0,18 mg
Vitamina B5 0,23 mg
Vitamina B6 0,047 mg
Vitamina B9 6 g
Vitamina C 8,5 mg
Vitamina E 0,14 mg
Calciu 15 mg
Fier 0,17 mg
Iod 0,2 g
Magneziu 11,2mg
Mangan 0,056 g
Fosfor 24,5 mg
Potasiu 200 mg
Seleniu 10 g
Sodiu 2 mg
Zinc 0, 054 mg
Flavonoizi 186,48mg
Acizi fenolici 87,8 mg

Sursa: Aprifel.com/Agentia pentru Cercetarea Fructelor si Legumelor

Ciresele, extrem de valoroase

Sus

Specialistii ne sfatuiesc sa profitam in aceasta perioada de beneficiile cireselor, care sunt nenumarate.

"Avand un indice glicemic mic, ciresele pot fi consumat de pacientii cu diabet si sunt la indemana in diete pentru ca nu au multe calorii. Daca suntem in proces de slabire, este recomandat totusi sa nu depasim consumul a 200 gr de cirese zilnic", recomanda Liana Contiu, nutritionist-dietetician clinic.

"Ciresele fac parte din fructele care cresc natural in tara noastra, iar acest lucru le face extrem de valoroase. Este important sa mancam produse din zona in care noi locuim, in sezonul in care ele sunt disponibile. Vitaminele si antioxidantii din aceste fructe pot avea efecte asupra sistemului articular si asupra incetinirii procesului de imbatranire", explica nutritionistul Liana Contiu.

Ciresele reduc inflamatiile

Un studiu aparut in Journal of Nutrition a aratat ca antocianinele continute de cirese reduc inflamatiile din organism, consumul lor fiind recomandat persoanelor care sufera de guta, artrita sau alte procese inflamatorii.

Mai exact, ciresele scad riscul de aparitiei a gutei cu pana la 35%, iar - atunci cand sunt consumate in acelasi timp cu tratamentul standard pentru aceasta boala - eficienta lor ajunge la 75%, dupa cum arata o alta cercetare, aparuta in publicatia Medical Daily.

“Descoperirile noastre indica faptul ca ciresele sau extractul de cirese scad riscul aparitiei bolii. Riscul scade pe masura ce se creste cantitatea de cirese", a declarat profesorul Yuqing Zhang, din Cadrul Universitatii Boston, coordonatorul studiului.

Consumul a 20 de cirese pe zi au un efect de 10 ori mai puternic asupra inflamatiilor din organism decat daca am lua o aspirina, afirma cercetatorii din cadrul Centrului Human Nutrition Research de la Universitatea din California.

Ciresele si cancerul

Pe langa antocianine, ciresele sunt bogate in betacaroten, vitamina C, quercetina, care impreuna pot preveni aparitia cancerului. Studiile arata ca antocianinele previn mutatiile genetice care pot declansa aparitia tumorilor, in special la nivelul colonului.

Ciresele si bolile de inima

Ciresele sunt bogate in pectina, fibra solubila care scade nivelul colesterolului "rau", raspunzator pentru aparitia bolilor de inima. In plus, ciresele contin quercetina, un puternic antioxidant din clasa bioflavonoidelor, indispensabil in lupta cu radicalii liberi care cresc riscul de inflamatii la nivelul inimii.

Ciresele si bolile digestive

Un studiu publicat in 2018 in Journal of Nutritional Biochemistry a demonstrat ca ciresele au reale beneficii asupra micobiomului intestinal, datorita faptului ca ajuta la dezvoltarea bacteriilor bune din intestin.

Ciresele si glicemia

Antocianinele continute de cirese regleaza si nivelul glicemiei mai repede si mai eficient dupa ce mancam.

Ciresele si somnul

Ciresele sunt un remediu eficient pentru persoanele care au probleme cu somnul. Melatonina care se gaseste in cirese este rapid absorbita in sange si actioneaza ca un somnifer natural.

Cozile de cirese detoxifica organismul

Sus

Si cozile de cirese au proprietati curative. Cozile de cirese, care contin flavonoizi si saruri de potasiu, au proprietati depurative. O cana cu ceai de cozi de cireze ajuta la combaterea retentiei de apa si durerilor cauzate de infectiile urinare. Pot fi folosite pentru detoxifierea organismului dupa iarna.

Curele cu cirese nu sunt recomandate!

Sus

Indiferent de tipul de cirese pe care il alegem, este foarte important sa nu le preparam termic, fiindca isi pierd proprietatile. Pot fi insa congelate.

"Ca orice fruct de sezon si care apartine tarii noastre, ciresele pot fi consumat in cantitate moderata, pentru cineva care isi mentine greutatea, undeva la 300 -400 gr pe parcursul unei zilei. Nu recomand "cure de cirese" - cantitati mari din acest fruct mancate intr-o zi. Nu ne ajuta cu nimic organismul , mai mult decat atat, ii facem rau privandu-l de macronutrientii necesari zilnic. Fructele sunt bune pentru sanatate, incluse zilnic in alimentatie, ne ajuta, insa nu ar trebui considerate panaceu. Ne ajuta in afectiuni sau ne mentin sanatosi in momentul in care cantitatea e potrivita, iar celelalte elemente de stil de viata sunt indeplinite", conchide nutritonistul Liana Contiu.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Uleiul de masline: beneficii si utilizare Uleiul de masline: beneficii si...

    Generalitati Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in...citeste mai mult

  • Plante care va ajuta sa slabiti Plante care va ajuta sa slabiti

    Generalitati Desi nu exista o formula magica de slabit, anumite plante sunt considerate a fi de ajutor in reducerea poftei de mancare si in arderea grasimilor. Exista dovezi ca aceste plante, combinate cu un plan rational de alimentatie si exercitii fizice...citeste mai mult