Clickmed
programare rapida la medic

in alimente in ce se gaseste fierul

Vitamine necesare

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Februarie 2023
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica: Clinica Smart Nutrition

Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]

Litiaza biliara (calculii biliari)

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Mai 2021
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati Vezica biliara (colecistul sau "fierea" populara) este un sac de mici dimensiuni, pozitionat imediat sub ficat. Are rolul de a depozita bila secretata de ficat. Bila ajuta la digestia grasimilor si este eliminata din vezica biliara in intestinul subtire, prin intermediul unor canale numite cai biliare. Calculii biliari sunt compusi din colesterol si alti constituenti ce se gasesc in bila. Ca dimensiune, pot fi mai mici decat un bob de grau sau mai mari decat o minge de golf. Marea majoritate a acestor calcului nu pun probleme, dar daca blocheaza un canal excretor, necesita tratament. In ceea ce priveste etapele prin care evolueaza litiaza biliara, vorbim despre statusul litogenic, ceea ce se refera la conditiile predispozante formarii calculilor biliari, calculii asimptomatici, calculii simptomatici, ce se caracterizeaza prin episoade de colici biliare si litiaza complicata. Cauze Calculii biliari apar atunci cand colesterolul si substantele constituente ale... [continuare]

Intoleranta la fructoza

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Aprilie 2023
Consultant medical:

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Intoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta. Tipuri Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza . Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza. Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu... [continuare]

Trei vitamine care iti cresc imunitatea

Din Articole
Actualizat la data de: 14 Iunie 2021
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Nutrientii care hranesc organismul sunt implicate si in sustinerea imunitatii. In caz de caderi imunitare sau in perioadele in care organismul este mai intens solicitat si isi consuma resursele mai rapid decat in alte perioade, este nevoie de un aport suplimentar pe care ti-l poti asigura prin suplimente alimentare. Aceste suplimente se gasesc atat in farmacii cat si in plafar,dar nu trebuie consumate fara un sfat medical deoarece pot da reactii adverse chiar daca sunt niste banale vitamine.Fie ca vorbim de capsule,plicuri sau picaturi majoritatea au excipienti si potentiatori de gust pentru a fi mai usor de administrat si care pot da alergii. Vitamina C, in topul eficientei Vitamna C este renumita pentru efectul ei de sustinere a imunitatii. Exista mai multe modalitati prin care aceasta actioneaza pentru a sustine sistemul imunitar. Unul dintre mecanisme este acela prin care vitamina C anihileaza virusurile si bacteriile. Se intampla asa, fiindca stimuleaza... [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

Defectele de nastere si dieta mamei

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2018

Generalitati Alimentatia corecta inainte de conceptie si in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale. Defectele de nastere, care reprezinta anomalii structurale sau functionale prezente la nastere, determina disabilitati fizice sau mentale. Ele reprezinta, de asemenea, cauza principala de deces la copii cu varsta sub un an. Cu o alimentatie adecvata a mamei sau suplimente alimentare administrate inainte de conceptie si in timpul sarcinii, cateva mii din aceste defecte pot fi prevenite. Dieta materna si defectele congenitale Lipsa vitaminei B9, cunoscuta de obicei sub numele de acid folic, din dieta mamei poate detemina defecte de tub neural la copil. Defectele de tub neural, cum sunt spina bifida si anencefalia, sunt probleme de dezvoltare ale creierului sau coloanei vertebrale, dezvoltare care incepe in timpul primului trimestru de sarcina. La un copil cu spina bifida, coloana vertebrala nu se inchide complet, determinand leziuni ale nervilor si... [continuare]

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]

Sarcina multipla: gemeni, tripleti

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Iulie 2009

Generalitati O sarcina cu doi sau mai multi fetusi este numita sarcina multipla. Fetusii pot fi monozigoti sau heterozigoti. Gemenii sau tripletii monozigoti provin din acelasi ou rezultat din fecundarea unui ovul de un spermatozoid. Din motive necunoscute ovulul fecundat se imparte in doi sau mai multi embrioni in timpul primei faze de dezvoltare. Gemenii monozigoti impart o placenta (organ vascular spongios, angrenat la uter, prin care se realizeaza schimbul de substante dintre organismul mamei si al embrionului in perioada sarcinii) unica. De obicei ei cresc in interiorul a doi saci amniotici distincti in uter. Rareori gemenii monozigoti impart acelasi sac amniotic (membrana in interiorul uterului in care se gaseste fatul si lichidul amniotic). Gemenii monozigoti: - sunt de acelasi sex si au aceeasi grupa sangvina - nu arata intotdeauna exact la fel; unul poate sa fie dreptaci in timp ce celalat poate sa fie stangaci - sarcinile gemelare monozigote apar la... [continuare]

Alimentatia in timpul sarcinii

Din Articole
Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]

Musetelul

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Generalitati Musetelul este o planta folosita de oameni de-a lungul secolelor. Deja se cunoaste ca este un ceai care calmeaza stomacul "deranjat" sau ajuta somnul. Sunt folosite doua tipuri de musetel pentru o sanatate de fier: musetelul german (Matricaria retutica) si musetelul roman sau englez (Chamaemelum nobile). Musetelul german este cel mai studiat si cel mai folosit. O organizatie guvernamentala germana (Commission E) a aprobat utilizarea sa la nivelul pielii pentru a reduce edemul (marire de volum) sau ca antibacterian, dar este utilizat si sub forma de ceai ca supliment dietetic pentru crampe la nivelul stomacului. Musetelul se comercializeaza sub forma de flori uscate, infuzie (ceai), extract lichid, tincturi (concentrate in alcool) si sub forma [continuare]

Consumul de gluten: benefic sau nociv

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2011

Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2018

Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele - anticorpi prezenti in unele seruri, capabili sa aglutineze microorganismele sau globulele rosii ce contin aglutinogenul (un antigen) corespunzator. Grupele sanguine - reprezinta o categorie in care se situeaza fiecare persoana dupa varietatea aglutininelor din sange, care ii sunt proprii, fiecare categorie apartinand unui sistem bine definit. Sistemul clasic al grupelor sanguine eritrocitare (dependent de aglutininele situate pe globulele rosii) este sistemul ABO, ce cuprinde 4 grupe: - A (prezenta de aglutinogen A) - B (prezenta de aglutinogen B) - AB (ambele aglutinogene) - O (absenta aglutinogenelor). Alanin-amino-transferaza Alanin-amino-transferaza (glutam-oxalacetica) TGO, AST - transferare in forma activa,... [continuare]

Viermii si parazitii intestinali

Din Articole
Actualizat la data de: 03 Noiembrie 2010

Generalitati Parazitii intestinali sunt specii vii care traiesc in interiorul unui organism viu (gazda), hranindu-se cu substantele nutritive ale acestuia. Acesti paraziti ajung in interiorul corpului pe calea aerului, apei sau prin mancare. Pentru a se multiplica, parazitii intestinali se hranesc atat cu substantele nutritive din alimentele consumate, cat si cu mucoasa zonei unde se stabilesc. Cu toate ca se pot stabili oriunde in corpul uman, intestinul constituie mediul ideal pentru dezvoltarea si multiplicarea parazitilor. Exista peste o mie de paraziti intestinali care traiesc in corpul uman - unii au dimensiuni foarte mici, microscopice, iar altii pot fi observati cu ochiul liber. Parazitii intestinali elibereaza toxine in sange, reducand rezistenta organismului in lupta cu afectiunile, astfel, acestia nu numai ca provoaca afectiuni dar agraveaza si afectiunile deja existente. La oameni exista 2 tipuri de paraziti intestinali: • helmintii - organisme... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Surse importante de calciu

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Februarie 2012

Generalitati Calciul este o vitamina esentiala pentru organism, care se gaseste mai ales in compozitia produselor lactate, dar si a altor alimente care pot face parte din dieta zilnica a oricarei persoane. Calciul ajuta la intarirea oaselor si le mentine puternice, contribuie la lupta impotriva osteoporozei, rahitismului, sustine functia nervilor si muschilor si reduce riscul aparitiei cheagurilor de sange. Calciul este un mineral vital pentru sanatatea oricui. 10 surse de calciu - Sardine - 100 de grame de sardine furnizeaza corpului aproximativ 370 mg de calciu. Acestea au mai mult calciu decat o cana cu lapte. Sardinele trebuie consumate cu tot cu oasele moi, deoarece acestea contin mai mult de jumatate din cantitatea de calciu din peste. - Iaurt - Iaurtul ofera organismului nu doar bacterii be [continuare]

Tratament naturist pentru anemia nutritionala

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Generalitati Anemia nutritionala este determinata de absenta unor substante necesare hematopoiezei din cauza unor carente alimentare. Astfel, cantitatea de hemoglobina din globulele rosii este diminuata. Globule rosii, celulele care transporta oxigenul la tesuturi, constituie aproximativ jumatate din sangele care curge prin vene si artere, iar, zilnic, aproximativ 100 milioane de celule sanguine se formeaza in maduva osoasa. Materiile prime necesare pentru producerea unor noi globule rosii (eritrocite) sunt: fier, proteine si vitamine, dar mai ales acidul folic si vitamina B12. Dintre acestea fierul si proteinele sunt esentiale in construirea materiei colorata in rosu, numita hemoglobina. Durata medie de viata a unei globule rosii este de 120 zile, dupa care este distrusa si inlocuita. Fiecare persoana ar trebui sa aiba intre 12-15 g de hemoglobina la 1dL de sange (diferit in functie de sex, varsta si alti factori), iar in sistemul sanguin aproximativ 3.5 - 5 milioane de... [continuare]

Hemoglobina scazuta

Din Comunitate

buna ziua!acum 1 luna am facut analizele la sange[hemoleucograma complcta]toate valorile din fisa aia au iesit normale,doar hemoglobina a iesit sub valoarea normala adica mi-a iesit 11,fata de cat era trecut in mod normal ar fi intre 12-15,eu insa am avut-o 11[nu era mare tragedia]pt ca sideremia[ca si fierul au iesit ok]am primit doar acid folic[deoarece sunt si insarcinata]pt ca nu am lipsa de fie.toate bune si frumoase ...m-am gandit ca este totusi bine pt ca nu este f mult scazuta hemoglobina,dar din cauza sarcinii n-am prea mancat[grata si voma]si pe deasupra am si capatat o raceala puternica pe care n-am putut s-o tratez cu medicamnete.N-am mancat nici supa macar,iar de carne nici nu poate fi vorba ,m-am simtit asa de rau de la raceala incat n-am putut manca nimic,am trait doar cu compotutri,am slabit si sunt f palida[desi in situatia mea ar fi trebiut sa mananc mai mult,pt ca bebele are nevoie,dar daca eu n-am mancat ,el a luat de la mine ce mai ramasese pe acolo,insa eu... [continuare]

Questran

Din Comunitate

buna ziua am si eu o intrebare referitoare la acest medicament: fratele meu a fost operat de fiere si din pacate a scapat de o problema dar are alta :(...lichid biliar in cantitate mare in stomac...i s-au recomandat chelatori de saruri biliare si am gait cu greu pe net info despre colestiramina questran care ar fi indicat pentru problema lui...de 1 an de zile se confrunta cu diaree...dureri de stomac...unde se gaseste acest medicament??am inteles ca la noi in tara nu ...si cat timp ar trebui sa il ia pentru a reveni la o viata normala? multumesc anticipat. cu stima, gabriela maldaianu [continuare]

Crize de colecist

Din Comunitate

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca stiti cum sa evit criza de colecist sau cu ce sa ameliorez aceste crize. Am probleme cu fierea de 7 ani nu am pietre, nisip si nici mal, la ultimul ecograf la care am fost mi-au spus ceva de genul, nu mai stiu exact , colecist mult infundibular, parca. Cel mai mult ma intereseaza cum sa scap de migrenele de pe partea dreapta a capului care tin 3 zile si nu-mi trec cu nici un analgezic. In cursul anilor am tot facut tratamente cu anghirol, colebil, Liv52, rowachol chiar si picaturi si nu au avut nici un efect. De fapt, mai nou, aceste crize nu le mai fac doar din cauza alimentatiei necorespunzatoare, ci si pe fond de oboseala, de stres sau chiar daca ma enervez. Criza debuteaza cu stare de voma, diaree si migrena. Nu am dureri in partea dreapta a abdomenului ci doar o stare de disconfort si imi simt fierea sau ficatul marit.Ceaiurile recomandate si in general amare nu pot sa le beau deoarece imi accentueaza starea de voma. Va rog, daca stiti un... [continuare]

Aliemente bogate in fe

Din Comunitate

Mi_a fost foarte rau cam 1 luna si jum, 2 medici mi-au spus ca as avea faringita , am luat toate medicamente posibine pentru dureri de dat , de cap, grata,de geaba , tot rau i-mi era, deabia dupa ce am fost la al 3le amedic acesta mi-a spus ca poate fi Glanda Hipofiza inflamata;am facut analizele , am luat augumentin si antiinflamatoare;din analiez rezulta ca glanda Hipofiza este crescuta in volum, iar in lobul st am un nodul de 48 mm, iau tt cu antiiflamatoare si Levotyrox, 1 luna, apoi iar la ecografie ;din analizelz de sange mi-a iesit o anemie , medicul mi_a recomandat si Fier, vitamine , dar as dori sa stiu ce alimente pot manca , cele care contin Fier; Acum nu ma mai doare nimic decat ca am pofta de mancare crescuta Va multumesc mult Gabriela, 44 ani, Ploiesti [continuare]

Gastrita duodenala si reflux gastroesofagian

Din Comunitate

Salut tuturor. Acum 3 luni aveam garaieli destul de dese dupa ce mancam iar in urma cu 2 luni am avut si primele varsaturi. Am fost de urgenta la medicul de familie si mi-a spus ca e posibil sa fie o gastrita. Mi-a dat un tratament cu No-Spa dimineata si seara (l-am dat afara pe tot pentru ca nu l-am suportat), Omez si Redigest (astea au mers bine). Le-am luat vreo saptamana, timp de 2 zile mi-a fost bine dar apoi au reaparut senzatiile. Am fost sa imi fac o ecografie si medical mi-a spus ca am “gastrita exagerata” daca a mai auzit cineva de asa ceva. In fine, am fost apoi pe o mana buna pot zice, la un medic bine cunoscut si prieten de family si dupa un test cu bariu am fost diagnosticat cu Gastrita duodenala si cu Reflux gastroesofagian. Am avut un tratament de 7 zile cu 4 pastile de Ampicilina , 4 de Claritromicina si 2 Noplaza pe zi plus ca am luat si Metoclopramid. Dupa ce am terminat tratamentul mi-a fost bine dar a reaparut pentru ca bineinteles nu am respectat... [continuare]

Feritina (sange)

Din Analize Medicale

Feritina nu trebuie confundata cu fierul din corpul uman, ea este o proteina care stocheaza fierul, eliberand-o atunci cand corpul are nevoie de aceasta. Feritina se gaseste de obicei in celulele corpului uman, foarte putin circuland in sangele unei persoane. Aceasta contine 20% fier. Cele mai mari concentratii de feritina se gasesc mod obisnuit in celulele hepatice (hepatocite) si in sistemul imunitar (celule reticuloendoteliale). Concentratiile scazute de feritina cauzeaza epuizarea rapida a depozitelor de fier. Feritina reprezinta principala proteina de stocare a fierului din organism. Nivelurile de feritina pot fi utilizate pentru a masura indirect nivelurile de fier din organism. La pacientii clinic sanatosi, aproximativ 70% din fierul absorbit de organism este incorporat in hemoglobina. Deficitul semnificativ al depozitelor de fier poate fi asimptomatic. Cu toate acestea, pe masura ce deficitul de fier progreseaza, simptomele in cele din urma incep sa se dezvolte si... [continuare]

Vegetalism

Din Dictionar Termeni

regim alimentar lipsit de orice produs de origine animala. Vegetalismul, spre deosebire de vegetarism, exclude nu doar toate felurile de carne, ci si toate produsele de origine animala (oua, lapte, miere etc.), Bazat pe principii filosofice, religioase sau igienice, acest regim foarte restrictiv provoaca diferite carente, indeosebi in proteine; de fapt, proteinele vegetale sunt deficitare in anumiti acizi aminati indispensabili (pe care organismul nu stie sa-i sintetizeze si deci trebuie furnizati prin alimentatie) si nu pot acoperi totalitatea necesitatilor. O alta carenta importanta priveste mineralele ca fierul (ale carui surse esentiale sunt carnea, pestele si ouale), zincul (care se gaseste in principal in carne) si unele vitamine, in particular vitamina b 12 (continuta exclusiv in produsele animale: carne, peste, oua, lapte si produse lactate). Pe deasupra, marea abundenta a acestui regim in fibre alimentare agraveaza acest dezechilibru inhiband absorbtia intestinala a... [continuare]

Riboflavina

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii si... [continuare]

Vitamina b2

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]

Lactoflavina

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]

Oxylyc

Din Medicamente

supliment alimentar Vitamine cu efect antioxidant + Seleniu Suplimentare speciala pentru protectia celulelor cu vitaminele C, E, provitamina A, Lycopin + Seleniu Viata noastra moderna – o provocare pentru celulele corpului Zilnic suntem supusi la numeroase influente negative ale mediului (de exemplu gaze de esapament, smog, ozon) care pot duce la formarea asa-numitilor „radicali liberi”. Dar si in organismul uman se formeaza radicali liberi, de exemplu ca material de aparare contra bacteriilor. Acesti radicali liberi sunt particule foarte reactive care reactioneaza practic foarte rapid cu toate componentele celulelor corpului. Acest proces natural se numeste oxidare. Aceasta reactie se poate asemui cu procese care au loc permanent in mediu: de exemplu, rancezirea grasimilor sau ruginirea fierului. Corpul insusi are la dispozitie un sistem de aparare natural impotriva acestei reactii (sistem antioxidant). Antioxidantii sunt vitamine si oligoelemente pe care le... [continuare]

Pagina 2 din 8 (237 rezultate)