Feritina (sange)


Descriere

Feritina nu trebuie confundata cu fierul din corpul uman, ea este o proteina care stocheaza fierul, eliberand-o atunci cand corpul are nevoie de ea.

Feritina traieste de obicei in celulele corpului uman, foarte putin circuland in sangele unei persoane. Aceasta contine 20% fier.

Cele mai mari concentratii de feritina sunt in mod obisnuit in celulele hepatice (hepatocite) si in sistemul imunitar (celule reticuloendoteliale). Daca o persoana nu are suficienta feritina, depozitele de fier se pot epuiza rapid.

Feritina este principala proteina de stocare a fierului din organism. Nivelurile de feritina pot fi folosite pentru a masura indirect nivelurile de fier din organism.

La persoanele sanatoase, aproximativ 70% din fierul absorbit de organism este incorporat in hemoglobina celulelor rosii din sange. Cele mai multe dintre cele 30% ramase sunt stocate ca feritina sau ca hemosiderina, un complex de fier, proteine si alte materiale. Feritina si hemosiderina sunt prezente in principal in ficat, dar si in maduva osoasa, splina si muschii scheletici.

Atunci cand fierul disponibil nu este suficient pentru a satisface nevoile organismului, depozitele de fier sunt epuizate absorbtia necorespunzatoare sau necesitatea crescuta de fier, cum ar fi in timpul sarcinii sau datorita unei afectiuni care cauzeaza pierderi cronice de sange.

Deficitul semnificativ al depozitelor de fier poate sa apara inainte de aparitia oricaror semne de deficit de fier.

Stocul de fier si concentratiile de feritina cresc atunci cand mai mult fier este absorbit decat corpul are nevoie.

Absorbtia cronica a excesului de fier va conduce la acumularea progresiva a compusilor de fier in organe si poate provoca, in cele din urma, disfunctia acestora.

Acest lucru se intampla la hemocromatoza, o boala genetica in care organismul absoarbe prea mult fier, chiar si cu o dieta normala.

In stadiul incipient al deficientei de fier, nu se vad de obicei efecte fizice. Daca o persoana este sanatoasa, simptomele apar rar inainte ca hemoglobina sa scada sub un anumit nivel (10 g / decilitri).

Cu toate acestea, pe masura ce deficitul de fier progreseaza, simptomele in cele din urma incep sa se dezvolte si atunci este necesara testarea.

Principalele simptome ale anemiei cu deficit de fier sunt:
- oboseala cronica;
- slabiciune;
- ameteala;
- cefalee;
- paloarea fetei.

Pe masura ce depozitele de fier continua sa fie epuizate, pot aparea dificultati de respiratie, intepaturi in urechi (tinitus), somnolenta si iritabilitate.

Daca anemia progreseaza spre severitate, pot aparea dureri in piept, dureri de cap, dureri de picioare si chiar insuficienta cardiaca.

Copiii pot dezvolta dizabilitati de invatare (cognitive). Pe langa simptomele generale ale anemiei, exista anumite simptome care sunt caracteristice pentru deficitul de fier.

Acestea includ pofta de mancare pentru substante specifice, cum ar fi dulciuri, dar este prezenta si o senzatie de arsura a limbii, precum si ranile la colturile gurii.

Testarea feritinei poate fi utila si atunci cand un pacient este suspectat ca are o supraincarcare cu fier. Simptomele supraincarcarii cu fier variaza de la o persoana la alta si tind sa se inrautateasca in timp. Ele se datoreaza acumularii de fier in sange si tesuturi.

Simptomele pot include: dureri articulare, oboseala, slabiciune, pierdere in greutate, lipsa de energie, durere abdominala, caderea parului, insuficienta cardiaca congestiva.

Un nivel al feritinei mai mare decat cel normal poate fi cauzat de:
- hemocromatoza - o afectiune ce se caracterizeaza prin absorbtia in exces a fierului din alimentele pe care le consuma;
- porfirie - grup de tulburari cauzate de deficienta unei enzime care afecteaza sistemul nervos si pielea;
- artrita reumatoida sau alta tulburare inflamatorie cronica;
- boli hepatice ( de exemplu: hepatita C);
- hipertiroidism;
- diabet zaharat tip 2;
- leucemie;
- limfom Hodgkin,
- anumite tipuri de cancer;
- transfuzii sanguine multiple;
- etilism.

Un nivel mai mic decat cel normal poate fi cauzat de:
- deficit de fier,
- anemie;
- sangerarea menstruala excesiva;
- hemoragie interna.Recomandari

Fierul este stocat intr-o proteina numita feritina si pentru a vedea cat de mult este stocat in corpul unui pacient se efectueaza acest test de sange. De asemenea, testarea poate arata daca corpul unei persoane stocheaza prea mult fier.

Un test de feritina poate fi utilizat si pentru a ajuta la diagnosticarea unor afectiuni cum ar fi hemocromatoza, boala hepatica etc.

Totodata, testul este folosit si pentru a monitoriza o afectiune medicala. De exemplu, daca un pacient a fost diagnosticat cu o tulburare care duce la prea mult fier in organism, cum ar fi hemocromatoza sau hemosideroza, testul este util pentru a-i monitoriza starea de sanatate si a ghida metoda de tratament.Pregatire pacient

Se recolteaza a jeun (pe nemancate). Pacientul nu trebuie sa ia medicamente cu cateva zile inainte de testare.Metoda

Se va folosi metoda imunoenzimatica.Limite si interferente

Niveluri crescute se pot intalni la persoanele care au un regim alimentar bogat in carne rosie.
De asemenea, barbatii prezinta niveluri crescute comparativ cu femeile.
Concentratia de feritina poate fi crescuta la pacientii cu boli hepatice, infectii cronice, boli autoimune sau maligne.

Pacientii afro-american si asiatici prezinta niveluri crescute ale feritinei.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK