Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

carne de rechin

Constipatia

Constipatia

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2023

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Desi majoritatea persoanelor catalogheaza drept constipatie absenta tranzitului intestinal pe o perioada mai lunga de o zi, aceasta este caracterizata atat de frecventa, cat si consistenta scaunului. Activitatea normala a tubului digestiv poate varia de la trei scaune pe zi pana la 3 scaune pe saptamana, fara a indica o afectiune subiacenta. De asemenea, aproape fiecare individ poate avea scaune mai rare decat in mod obisnuit si cu caracter temporar, in functie de diversi factori de mediu, precum hidratarea, alimentatia sau schimbarea habitatului. Intelegand cauzele care duc la declansarea constipatiei, pacientii pot prezenta ameliorarea si chiar preventia acesteia pe termen lung. Cauzele constipatiei Pentru a intelege ce inseamna constipatia, trebuie explicat mecanismul prin care functioneaza colonul (intestinul gros). Pe masura ce alimentele semilichide avanseaza in tubul digestiv, pe intreg traiectul intestinal au loc procese de reabsorbtie a apei, astfel... [continuare]

Cromul

Cromul

Actualizat la data de: 11 Iulie 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Cromul este un mineral pe care organismul il foloseste pentru functionarea normala, cum ar fi digestia mancarii. Cromul exista in multe produse alimentare naturale, precum: drojdia de paine, carne, cartofi (mai ales daca sunt gatiti in coaja), branzeturi, melasa, condimente, paine integrala, cereale, fructe proaspete si vegetale. Consumul de apa de robinet nededurizata aduce o cantitate de crom destul de mare si gatitul in cratite de inox creste continutul de crom al mancarurilor. Se pot achizitiona suplimente de crom in tablete, in capsule sau sub forma de multivitamine. Totusi, deoarece cromul este necesar organismului uman in cantitati mici, majoritatea oamenilor au un aport suficient din dieta obisnuita si nu au nevoie de suplimente. Cei care au un risc de a face deficit de crom sunt diabeticii si persoanele in varsta. Care este rolul cromului? Cromul ajuta la transferul glucozei din sange (zaharului din sange) in celule si pentru a fi folosit in procesele... [continuare]

Alaptarea

Alaptarea

Actualizat la data de: 31 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dupa nastere incepe o noua perioada fiziologica care va dura in medie 6-8 saptamani: lauzia. In aceasta etapa au loc noi modificari in organismul femeii. Vulva si perineul, mult destinse in timpul sarcinii incep sa-si revina inca din primele zile la normal. Micile leziuni ale vaginului si vulvei, se cicatrizeaza si ele in 4-5 zile. Uterul incepe sa-si micsoreze volumul si concomitent se reface si colul uterin, care a fost larg deschis in timpul nasterii. Refacerea completa dureaza 2-4 saptamani. Secretia de lapte se produce sub influenta unui hormon hipofizar numit prolactina si este intretinuta printr-un mecanism reflex de suptul copilului. Cand incepe secretia de lapte, sanii se intaresc, sunt [continuare]

Alimentele care ingrasa pe timpul verii

Alimentele care ingrasa pe timpul verii

Actualizat la data de: 07 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu venirea sezonului cald, majoritatea oamenilor participa la diverse activitati precum gratare in aer liber sau petreceri care incurajeaza consumul de alimente cu continut ridicat de grasimi precum carne, inghetata sau bere. In cazul in care nu consumati cu masura astfel de produse alimentare, kilogramele in plus nu vor intarzia sa apara. Iata mai jos care sunt aceste alimente si cum le puteti ocoli astfel incat sa nu adaugati kilograme in plus siluetei dvs. Carnea grasa gatita pe gratar Gratarul poate aduce dezavantaje siluetei dvs. 500 de grame de friptura cu os poate contine pana la 1500 de calorii si 125 g de grasime. Un cheeseburger normal contine 750 calorii si 45 g de grasime. Continut mare de grasimi si calorii au si coastele de porc sau vita, deoarece provin din partea cea mai grasa a animalului. Atunci cand mergeti la gratar, consumati muschi de porc, piept de pui fara piele si carne slaba de vita. Carnatii Chiar daca preferati sa... [continuare]

Listerioza – infectia cu listeria monocytogenes

Listerioza – infectia cu listeria monocytogenes

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Listerioza este o afectiune rara, infectioasa, produsa de o bacterie numita "Listeria monocytogenes", care se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau branza (insa cel mai adesea germenele se gaseste in carnea gatita insuficient si in produsele lactate). In unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale. Exista o adevarata varietate in ceea ce priveste severitatea cazurilor, de la statutul de purtator temporar asimptomatic, pana la raspandirea acuta, brusca (fulminanta) a bacteriilor in torentul sangvin (bacteriemie). Multi factori pot contribui la dezvoltarea simptomelor. Listerioza afecteaza cel mai adesea nou-nascutii, persoanele invarsta, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar scazut. Diagnosticarea prompta si tratamentul bolii sunt necesare, pentru a evita aparitia unor complicatii severe ale bolii. Factori de risc Listerioza... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Uremie

Din Dictionar Termeni

1. Nivelul de uree din sange. uremia este cuprinsa in mod normal intre 0,25 si 0,45 g, adica intre 3,3 si 6,6 milimoli, pe litru de sange: aceste cifre pot fi usor mai mari la subiectii care au un regim alimentar foarte bogat in carne sau care nu consuma lichide in cantitati suficiente. uremia este anormal de ridicata in caz de insuficienta renala, anormal de scazuta in insuficienta hepatica grava. 2. Totalitatea manifestarilor caracteristice insuficientei renale. Astfel se vorbeste de uremie acuta sau cronica. Termenul de coma uremica defineste coma in care se cufunda subiectii atinsi de o insuficienta renala netratata, ajunsa in stadiul terminal. [continuare]

Hiperkaliemie

Din Dictionar Termeni

crestere anormala a potasemiei (nivelul de potasiu din sange) peste valoarea de 5 milimoli pe litru. hiperkaliemia are drept cauza principala insuficienta renala, acuta sau cronica. Hiperkaliemiile importante sunt sursa a complicatiilor musculare (oboseala, chiar paralizie) si cardiace (tulburari ale ritmului, chiar stop cardiac). Tratamentul consta in controlul aporturilor alimentare in potasiu (legume si fructe uscate sau proaspete, carne si pasari, ciocolata), asociat, la nevoie, unor medicamente hipokalemiante ca polistiren sulfonatul de sodiu. In formele foarte grave, doar o hemodializa (filtrarea sangelui printr-o membrana semipermeabiIa), practicata de urgenta, permite scoaterea rapida a unei mari cantitati de potasiu plasmatic. Sinonim: hiperpotasemie [continuare]

Lactoflavina

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]

Spalatura baritata

Din Dictionar Termeni

Examen radiologic care permite vizualizarea intestinului gros (colon). Pregatire si desfasurare - Examenul necesita ca intestinul gros sa fie gol. Un regim fara reziduuri (suprimarea legumelor verzi, a fructelor crude, a carnii rosii, a painii proaspete) trebuie sa fie urmat timp de 3 zile inainte de efectarea examenului. In dimineata examenului, sunt administrate, in afara spalaturii baritate ulterioare, o spalatura (clisma) cu apa si un purgativ. Dupa introducerea spalaturii baritate, inaintarea ei prin intestinul gros (colon) este urmarita pe un ecran radioscopic, in timp ce cliseele radiografice sunt luate sub unghiuri diferite. Spalatura baritata este mai putin frecvent utilizata de cand s-a generaliza colonoscopia. [continuare]

Ratie alimentara

Din Dictionar Termeni

Cantitate de alimente care permite satisfacerea necesitatilor energetice, in macronutrimente (proteine, lipide, glucide), in micronutrimente (vitamine, minerale) si in apa, ale unui individ sau ale unui grup de persoane. Stabilirea unei ratii alimentare tine cont de repartitia de dorit a macronutrimentelor: 12% aproximativ din aportul energetic trebuie sa fie furnizat de proteine (carne, peste, lactate, soia, legume uscate), 30-35% de catre lipide (unt, margarina, ulei) si 53-58% de catre glucide, din care maximum 10% glucide rapide (alimente zaharate). Ratiile alimentare sunt stabilite plecand de la diferite grupe de alimente (fructe si legume, corpi grasi, produse lactate, cereale, legume uscate si cartofi, carne, peste, oua etc.) si contabilizeaza eventualul aport furnizat de catre bauturile alcoolice (10% maximum din aportul energetic total). Ele mai trebuie sa tina cont si de obiceiurile de consum (portie, frecventa, preferinte, repartitia intre mese), de eventualele... [continuare]

Lipid

Din Dictionar Termeni

Substanta care contine acizi grasi. lipidele serului sangvin cuprind acizi grasi liberi, esteri ai glicerolului, sau gliceride, continand unul sau mai multi acizi grasi fixati fiecare pe un grup alcool, colesterol, liber sau esterificat, precum si fosfolipide, lipide complexe care contin acid fosforic. Organismul isi procura lipidele pornind de la alimente, dar le si poate sintetiza prin transformarea glucidelor. El isi constituie rezerve energetice sub forma de trigliceride. Un gram de lipide furnizeaza aproximativ 38 kilojouli, adica 9 calorii de energie. Unele alimente contin lipide "vizibile" (unt, smantana, ulei), altele lipide "invizibile" (carne, peste); ele permit absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). Intr-o alimentatie echilibrata, energia furnizata de lipide trebuie sa reprezinte maximum 35% din energia totala, cu un aport echilibrat in acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Pentru aceasta, este recomandata cea mai mare varietate... [continuare]

Grasimi saturate

Din Dictionar Termeni

grasime solida la temperatura camerei de origine animala, dar poate proveni si de la anumite plante. Un nivel ridicat de grasimi saturate in organism presupune cresterea nivelului de colesterol ldl, favorizand astfel aparitia bolilor cardiovasculare. Produse care contin grasimi saturate: slanina, carne de vita / miel / porc, unt, smantana, branza cu un continut ridicat de grasime, ulei de palmier, ulei din nuca de cocos, unt de cacao. Sinonime: aciz gras saturat [continuare]

Balantidioza

Din Dictionar Termeni

Boala parazitara a colonului cauzata de infestarea cu Balantidium coli. Balantidioza, prezenta pe toata suprafata globului, dar mai ales in zona tropicala, afecteaza porcul si, mai rar, omul. Contaminarea se face prin parazitii inchistati (chistul fiind forma de rezistenta a protozoarelor in mediul exterior), prin ingerarea apei infestate sau a carnii de porc insuficient gatita. Aceasta zoonoza (boala a animalului transmisibila la om) se traduce printr-o dizenterie cu scaune mucoase si sangerande, prin dureri abdominale si, uneori, prin hemoragii intestinale, o peritonita si o colita cronica. [continuare]

Acid gras

Din Dictionar Termeni

Acid organic, principalul constituent al lipidelor. Combinat cu glicerina formeaza grasimi. Acid organic, principalul constituent al lipidelor. In natura exista mai mult de 40 de acizi grasi naturali diferiti. In organism, acizii grasi constituie, impreuna cu glucidele, o sursa primordiala de energie. Ei provin din degradarea glucidelor sau a lipidelor alimentare. O alimentatie echilibrata trebuie sa aduca cele doua tipuri de acizi grasi. Produsele lactate si carnea sunt adesea bogate in acizi grasi saturati, solizi la temperatura ambianta. Uleiurile vegetale si pestele sunt mai curand bogate in acizi grasi nesaturati: aceste alimente rancezesc in contact cu aerul. [continuare]

Encefalopatie spongiforma

Din Dictionar Termeni

Atingere difuza a encefalului, cauzata de un agent infectios anume, prionul (proteina capabila sa se replice in absenta oricarei informatii genetice). Encefalopatiile spongiforme afecteaza bovinele (boala vacilor nebune), ovinele si vizonii. La om, ele cuprind doua tipuri de boala: boala lui Creutzfeldt-Jacob si Kuru. Nu se stie cu certitudine inca daca omul poate fi contaminat prin consumul de carne infectata. In schimb, transmiterea s-a putut face prin intermediul tesuturilor grefate si al medicamentelor provenind de la animale vii sau moarte (grefa de cornee, injectarea de hormoni de crestere). Encefalopatiile spongiforme se caracterizeaza printr-o dementa grava, cu evolutie subacuta (intinzandu-se pe mai multe luni). Confirmarea diagnosticului nu este posibila decat dupa moarte si presupune examinarea la microscop a creierului, ale carui regiuni au aspectul unui burete - de unde si denumirea afectiunii. Nu exista inca tratament pentru aceste boli. [continuare]

Alergen

Din Dictionar Termeni

Substanta care antreneaza o reactie alergica la unii subiecti: - pneumalergenele, care patrund pe cale respiratorie in organism, sunt continute in acarienii din praful de casa, in polenuri, peri, scuame si pene de animale, in mucegaiuri si in poluantii industriali. - trofalergenele, care patrund pe cale digestiva, sunt prezente in lapte, oua, carne, peste, unele fructe si legume. Unele alimente sunt, de fapt, pseudoalergene, adica ele produc simptome care simuleaza alergia deoarece sunt bogate in histamina, substanta care declanseaza efectele alergiei (branzeturi, bauturi fermentate, varza murata, carnati, conserve), sau pentru ca provoaca eliberarea acesteia de catre celulele organismului (oua, crustacee, nuci, arahide, capsuni, rosii, ciocolata, peste, alcool). - alte alergene afecteaza omul pe alte cai, foarte variate, calea sangvina, de exemplu; ele se gasesc in medicamente, in veninuri, in microbi. [continuare]

Vitamina b2

Din Dictionar Termeni

vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]

Wilson (boala a lui)

Din Dictionar Termeni

Afectiune ereditara legata de o acumulare de cupru in tesuturi si organe in special in ficat si in encefal. Boala lui Wilson este o afectiune rara, cauzata de o atingere a unei gene localizate pe cromozomul 13, care se transmite in mod autosomic (prin cromozomii nesexuali) recesiv (gena purtatoare trebuie sa fie primita de la tata si de la mama pentru ca boala sa se dezvolte la copil). Simptome si semne - Boala se manifesta de cele mai multe ori intre 5 si 40 ani si se traduce prin manifestari neurologice. - La copil, se observa forma coreo-atetozica, care asociaza miscarile anormale involuntare ale membrelor si o tremuratura care se agraveaza in timp - La adult, forma numita distonica este cea mai frecventa. Simptomele seamana cu cele ale bolii lui Parkinson: rigiditate, fata intepenita (rictus), incetinire a miscarilor, mers cu pasi mici, elocutiune dificila si, uneori, tremuratura moderata. Atat la copil, cat si la adult, boala lui Wilson poate fi insotita de crize de... [continuare]

Toxoplasmoza

Din Dictionar Termeni

boala parazitara cauzata de infestarea cu un protozoar (parazit unicelular), toxoplasma, ori toxoplasma gondii, parazit al intestinului pisicii si al altor diferite specii animale. Diferite tipuri de toxoplasmoza - Toxoplasmoza congenitala, destul de rara, este transmisa de femeia gravida fatului. Nivelul de contaminare in cursul sarcinii este variabil, dar riscurile intampinate de fat sunt mai mari la inceputul sarcinii (exista un procent de 4% de risc de contaminare fetala in cursul primului trimestru al sarcinii, cu consecinte mai mici). Toxoplasmoza poate fi responsabila de un avort spontan sau poate provoca anomalii cerebrale, oculare si hepatice la copil. Cele mai frecvente, cele ale ochiului, se manifesta printr-o corioretinita (inflamatie a coroidei si a retinei) care survine adesea in adolescenta. - toxoplasmoza dobandita este o boala frecventa in toate tarile dezvoltate. Ea este aproape intotdeauna benigna la copii, la adolescenti si la adultii sanatosi. [continuare]

Peste

Din Dictionar Termeni

Animal vertebrat acvatic a carui carne are o compozitie nutritionala apropiata de cea a carnurilor comestibile de pasari si mamifere. Pestele aduce tot atatea proteine ca si carnea (intre 16 si 20 grame proteine pe 100 grame). El mai contine si numeroase minerale (potasiu, clor, sodiu, calciu etc.), oligoelemente (zinc, fluor, mangan, iod etc.) si vitamine ale grupului B. carnea pestelui gras, ca si ficatul tuturor pestilor, contine in plus vitaminele a si D. Valoarea energetica a pestilor variaza de la 70 la mai mult de 200 kilocalorii pentru 1OO grame, in functie de continutul lor in lipide: mai putin de 1% pentru pestele slab; intre1 si 5% pentru pestele semigras; intre 5 si 15% pentru pestele gras. Este recomandabil sa se consume peste cel putin de doua ori pe saptamana. [continuare]

Potasiu

Din Dictionar Termeni

Metal alcalin raspandit in natura sub forma de saruri, care joaca un rol important in echilibrul electrolitic al organismului. organismul unui adult de 65 de kilograme cuprinde mai mult de 160 grame de potasiu (K). Acesta joaca un rol in reactiile chimice care pun in joc proteinele si glucidele, in reglarea presiunii arteriale si mai ales in fenomenele de excitabilitate si de contractie, caracteristice celulelor nervoase si musculare. Principalele surse alimentare de potasiu sunt legumele si fructele, carnea, ciocolata etc. Kaliemia sau concentratia sangvina in potasiu, este mentinuta constanta (intre 3,5 si 5 milimoli pe litru), indeosebi datorita unei eliminari renale a carei reglare este asigurata de catre hormoni ca aldosteronul. [continuare]

Vitamina b3

Din Dictionar Termeni

vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]

Niacina

Din Dictionar Termeni

vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]

Vitamina k

Din Dictionar Termeni

vitamina k, numita si antihemoragica, este indispensabila vietii, functia ei de baza fiind aceea de a coagula rapid sangele si de a actiona preventiv asupra sangerarilor si hemoragiilor interne. Este o vitamina liposolubila, care rezista la caldura, dar nu si la lumina in prezenta oxigenului si in mediile alcaline. Se cunosc trei vitamine K: vitamina K1 (fitochinona) este sintetizata de frunzele verzi si se gaseste in vegetalele verzi. Ea micsoreaza permeabilitatea capilarelor si favorizeaza procesul de regenerare a tesuturilor. vitamina K2 (farnochinona) este sintetizata de catre microorganismele de putrefactie. vitamina K3 (menadiona) este un produs de sinteza cu proprietatea ca este hidrosolubil (spre deosebire de celelalte). Dozele mari de menadiona risca sa se acumuleze in organism, generand distrugerea globulelor rosii, avand drept consecinta anemia. Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%. Restul provine din: legume verzi... [continuare]

Vitamina b8

Din Dictionar Termeni

vitamina h, numita colina sau biotina, este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare - faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism. Indicatii terapeutice - Colina este indicata in: ameliorarea capacitatii de memorare, in tratarea alcoolismului, in ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, hipoglicemie, stres, ciroza hepatica, ameteli, ulcer gastric, dureri de inima, blocaj renal, o inflamare a pielii si a limbii. Concentratia acesteia in organismul uman determina si stimuleaza... [continuare]

Osteoporoza

Din Dictionar Termeni

Diminuare treptata a tramei proteice a osului, care ramane totusi normal mineralizata. Usurarea tramei proteice osoase este un fenomen natural, denumit osteopenie fiziologica, legat de imbatranirea scheletului. osteoporoza este caracterizata prin exagerarea acestui proces, din cauza unui dezechilibru intre activitatea osteoblastelor (celule care asigura formarea tesutului osos) si cea a osteoclastelor (celule care asigura distrugerea tesutului osos): pentru un acelasi volum, osul este mai putin dens, deci mai fragil. Cauze - Cauzele osteoporozelor sunt multiple. Cea mai obisnuita este osteoporoza postmenopauza. La menopauza, nivelul de estrogeni (hormoni protectori ai tesutului osos) sufera o prabusire, pe cand cel al corticosteroizilor (hormoni care cresc resorbtia osoasa) ramane constant. osteoporoza senila se observa mai ales la femeia trecuta de 60 ani, iar frecventa creste cu varsta. Ea este favorizata de sedentarism, de absenta expunerii la lumina naturala (care permite... [continuare]

Ce este Antiartritic natural si pentru ce se utilizeaza Indicatii Antiartritic este un supliment nutritional natural si netoxic, indicat persoanelor care depun efort fizic intens (sportivi) si in situatii de uzura marcata ( batrani). Eficienta maxima in tratamentul artritei si osteoartritei reumatoide, a bolilor degenerative si inflamatorii articulare, similar cu preparatul mineraxin. Glucosamina este o substanta produsa de organismul uman, al carei rol fiziologic este de stimulare a sintezei de glicosaminoglican, componentul structural de baza al cartilajului articular si vertebral si al colagenului. Cartilajul de rechin este o sursa naturala de calciu si fosfor. Efectul sau antiinflamator se datoreaza mucopolizaharidelor (condroitina, glicosaminoglican) si proteinelor din compozitie, care blocheaza angiogeneza, reducand inflamatia si durerile articulare. Calciul, in asociatie cu vitamina D (fixatoare de calciu), previne si trateaza osteoporoza, spasmofilia, tetania,... [continuare]

Ferro-folgamma

Din Medicamente

Ce este Ferro-Folgamma si pentru ce se utilizeaza Indicatii Ferro-Folgamma capsule moi este un medicament ce contine trei substante active: fier, acid folic si cianocobalamina (vitamina B12) si este folosit in tratarea starilor de deficienta combinata de fier, acid folic si vitamina B12 de diverse cauze. Deficienta de fier, vitamina B12 si acid folic se poate produce prin pierderi de sange (de la nivelul stomacului, intestinului, vezicii urinare, hemoroizilor, prin menstruatie, la nastere), in timpul sarcinii si alaptarii (atat la mama cat si la copil), deficienta si malnutritie, consum cronic de alcool, malabsorbtie, hemodializa continua si ca o consecinta a terapiei cu anticonvulsivante si contraceptive orale. Deficienta de fier, vitamina B12 si acid folic se poate exprima sub forma de anemie (scaderea numarului de celule rosii din sange), polineuropatie (senzatie de amorteala, furnicaturi, intepaturi), anemie megaloblastica, tulburari neurologice si psihiatrice,... [continuare]

Daronrix

Din Medicamente

Ce este Daronrix si pentru ce se utilizeaza Indicatii Profilaxia gripei in cazul unei pandemii oficial declarate. Vaccinul gripal pandemic trebuie utilizat conform recomandarilor oficiale. Mod de administrare Daronrix se administreaza in doua doze, la un interval de cel putin trei saptamani. Medicamentul se administreaza prin injectie intramusculara, la nivelul partii superioare a bratului. Nu au fost obtinute date privind utilizarea Daronrix la persoane sub varsta de 18 ani. De aceea, personalul medical trebuie sa evalueze beneficiile si riscurile potentiale pentru administrarea vaccinului la aceasta populatie. Atentionari si precautii Contraindicatii Antecedentele de reactii anafilactice (care pun in pericol viata subiectilor) la oricare dintre componente sau urme de reziduuri (de exemplu: oua, proteine din carnea de pui, sulfat de gentamicina) din acest vaccin. Totusi, intr-o situatie de pandemie, ar fi oportuna administrarea vaccinului cu conditia ca facilitatile... [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)