Alaptarea


Generalitati

Sus
Alaptarea Vezi galerie foto

Dupa nastere incepe o noua perioada fiziologica care va dura in medie 6-8 saptamani: lauzia.
In aceasta etapa au loc noi modificari in organismul femeii. Vulva si perineul, mult destinse in timpul sarcinii incep sa-si revina inca din primele zile la normal. Micile leziuni ale vaginului si vulvei, se cicatrizeaza si ele in 4-5 zile. Uterul incepe sa-si micsoreze volumul si concomitent se reface si colul uterin, care a fost larg deschis in timpul nasterii. Refacerea completa dureaza 2-4 saptamani.

Secretia de lapte se produce sub influenta unui hormon hipofizar numit prolactina si este intretinuta printr-un mecanism reflex de suptul copilului.
Cand incepe secretia de lapte, sanii se intaresc, sunt durerosi, iar temperatura locala creste pana la 38. Aceste fenomene cunoscute sub numele de "furia laptelui" dispar in 24 pana la 48 de ore, dupa care se instaleaza secretia normala de lapte. Daca o femeie intrerupe alaptatul pentru cateva zile isi poate pierde laptele.
Odinioara i se recomanda lauzei sa stea imobilizata la pat timp de 10-12 zile; astazi se recomanda repaus absolut la pat numai 24 de ore. Ridicarea din pat se face lent si progresiv.

Alimentatia rationala a lauzei

Sus

Alimentatia rationala a lauzei are dublu scop:
- satisfacerea nevoilor organismului propriu
- mentinerea unei secretii suficiente de lapte.
Hrana lauzei trebuie sa fie compusa din alimente proaspete usor digerabile, bogate in vitamine si gustos preparate. Supraalimentatia este o prejudecata. Prin supraalimentatie apar tulburari digestive care pot deranja si digestia nou-nascutului. In primele 1-2 zile dupa nastere, alimentatia lauzei va fi compusa din supe de zarzavaturi si de carne, lapte, compoturi, limonade, paine si dulciuri. Apoi se trece la o alimentatie completa.
Nu are o baza stiintifica tendinta de a se da lauzei, in primele zile, cantitati prea mari de lichide in scopul de a stimula producerea laptelui. In felul acesta nu se obtine decat o congestie exagerata a sanilor.
Pe langa faptul ca ofera copilului toate substantele necesare cresterii si dezvoltarii, alaptarea la san este si cea mai comoda pentru mama.

Laptele de mama este totdeauna gata pregatit la ora mesei copilului. Este suficient ca mama sa-si spele sanii si mainile si copilul isi poate lua in mod igienic hrana ideala intr-un sfert de ora. Mentinerea acestui izvor de lapte necesita in primul rand curatenie. Mainile lauzei trebuie sa aiba unghiile taiate scurt si vor fi bine spalate, cu perie si sapun inainte de fiecare supt. Copilul nu va fi tinut la supt mai mult de 10-15 minute (in aceasta perioada de timp, el ia cantitatea necesara de lapte), deoarece se irita mameloanele. Daca cantitatea de lapte este prea mare si femeia are senzatia ca nu si-a golit sanul il va stoarce cu o pompa sterilizata prin fierbere. Obiceiul de a stoarce sanii cu mana este periculos deoarece provoaca infectii. In toata perioada alaptarii, sanii vor fi mentinuti in sutiene de panza, care pot fi usor spalate si fierte.

Obiceiurile bune deprinse in maternitate trebuie practicate si dupa ce lauza s-a intors acasa. In primul rand ea trebuie sa opuna energie asaltului rudelor si prietenilor. Ea nu-si poate relua in totalitate ocupatiile dinainte, ci trebuie menajata, ajutata, in treburile gospodaresti in asa fel incat sa aiba timp sa se odihneasca mai multe ore pe zi. De felul cum va sti sa-si disciplineze copilul, in raport cu sfaturile primite la maternitate, depinde linistea intregii familii acum mai numeroasa.




44997 vizualizari, 27 Septembrie 2005

Citeste si

Arhiva
  • Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei Alaptarea dupa diversificarea...

    Generalitati Bebelusul va primi majoritatea nutrientilor chiar si dupa varsta de sase luni tot in urma alaptarii naturale sau a laptelui praf - formula pentru sugari fortifiata cu fier. Nu va fi nevoie ca mesele sa fie suplimentate cu apa, suc sau cereale....citeste mai mult

  • Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea Alimentatia naturala a sugarului -...

    Compozitia laptelui matern Conform specialistilor, alimentatia la san reprezinta folosirea exclusiva a laptelui matern fara utilizarea suzetei sau a biberonului in scopul de hranire a sugarului. Laptele matern reprezinta sursa perfecta de nutrienti pentru sugar...citeste mai mult

  • Evaluarea conditiei fizice generale Evaluarea conditiei fizice generale

    Generalitati Conditia fizica generala consta in abilitatea de a efectua un anumit efort fizic raportat la tipul constitutional si varsta. O conditie fizica generala buna inseamna capacitatea unei persoane de a-si desfasura activitatile cotidiene (servici,...citeste mai mult