Clickmed
programare rapida la medic

alimente permise la varicela

Litiaza biliara si complicatiile sale

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Litiaza biliara reprezinta prezenta calculilor, popular vorbind a pietrelor, la nivelul vezicii biliare (colecist sau fiere) sau la nivelul cailor biliare. Pietrele sunt formate din aglomerari cristalizate de colesterol, calciu sau alte saruri, iar ca dimensiuni pot varia de la cativa milimetri la cativa centimetri. In vezica biliara se depoziteaza si concentreaza un lichid numit bila ce are o culoare galben-verzuie, aceasta culoare fiind data de doi pigmenti numiti bilirubina si biliverdina. Acesta este evacuat in duoden in timpul digestiei, ajutand la digerarea lipidelor si la buna functionare a tranzitului intestinal. Cauze Desi o cauza exacta nu este cunoscuta, se presupune ca formarea calculilor este determinata de prezenta in bila a unor cantitati excesive de colesterol sau bilirubina. Principalii factori de risc care contribuie la formarea calculilor sunt: - ereditatea; - obezitatea; - diabetul; - alimentatia saraca in fibre si bogata in grasimi; - unele... [continuare]

Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Sanatatea copilului Alimentatia copilului intre 1-2 ani este piatra de temelie a dezvoltarii armonioase a viitorului adult. Sanatatea copilului este, de fapt, compusa dintr-o alimentatie cat mai echilibrata si complexa, care sa cuprinda: proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, fibre, toate in proportii echilibrate. Totodata, acest interval de varsta este foarte important, deoarece acum cel mic invata sa manance sanatos, iar parintii trebuie sa insiste in stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Reguli de alimentatie Ca regula generala trebuie sa se introduca un singur aliment nou odata. Ulterior se va creste cantitatea alimentului nou introdus, treptat, pentru a evita posibile alergii sau intolerante. Totodata, alimentele noi se introduc numai atunci cand copilul este sanatos. Orice mancare pentru cel mic se va prepara la gratar sau la cuptor si nu va fi prajita. De asemenea, se va evita utilizarea cuptorului cu microunde, pentru prepararea sau incalzirea... [continuare]

10 pasi simpli de retinut pentru un ficat sanatos

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Ficatul este un organ parenchimatos, al doilea ca marime din corpul omenesc si poate ajunge la o greutate de 3 kilograme. Se afla localizat in partea dreapta, mai exact in hipocondrul drept, sub rebordul costal (sub coaste) si reprezinta pentru organism “uzina”, fiind responsabil atat pentru metabolizarea unor substante, cat si pentru producerea de energie necesara zilnic. Boala numita steatoza hepatica sau cum se mai spune in popor “ficat gras” este consecinta acumularii grasimii la nivelul celulelor din ficat numite hepatocite. Exista doua tipuri de steatoza hepatica: steatoza alcoolica si steatoza non-alcoolica, diferenta dintre cele doua fiind consumul de alcool si alimentatie bogata in grasimi. Atunci cand steatoza hepatica alcoolica este asociata si cu inflamatie, apare asa-numita steatohepatita alcoolica, ce poate progresa pana la aparitia cirozei hepatice de cauza etanolica si chiar spre hepatocarcinom. Iar cand steatoza hepatica non-alcoolica... [continuare]

Modalitati de prevenire a arsurilor stomacale

Din Articole
Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati Gastrita hiperacida reprezinta inflamatia mucoasei care captuseste si protejeaza stomacul. In urma inflamatiei, mucoasa prezinta semne de congestionare, sangerare, hipersecretie de mucus, contractiile musculare crescand si favorizand aparitia durerilor si varsaturilor. Formarea excesiva de acid si enzime necesare digestiei determina tulburari ale secretiei gastrice, resimtite sub forma de arsuri in capul pieptului. La randul lor, arsurile la stomac se manifesta printr-o senzatie de aciditate. Aceste dureri apar de regula dupa mese bogate in grasimi sau in pozitie de decubit. Arsurile creeaza o stare de disconfort profund, putand uneori fi confundate cu durerea de inima. Pirozisul, cum este denumita arsura in termeni medicali, intruchipeaza multe fete si poate fi destul de greu de tratat. Pirozisul este simptomul pentru boala de reflux gastroesofagian – patologie individuala care descrie agresiunea acida a sucului gastric asupra mucoasei esofagiene. Concret,... [continuare]

Enterocolita acuta – semnele care trebuie sa te trimita la medic!

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Ce este enterocolita acuta? Enterocolita acuta este o inflamatie a mucoasei intestinului subtire si a colonului, determinata de diverse infectii cu bacterii, virusuri, ciuperci si paraziti. Este o afectiune destul de des intalnita in randul adultilor, dar si a copiilor, preponderent intalnita mai frecvent in sezonul cald. Transmiterea enterocolitei acute se face pe cale digestiva prin contact direct sau prin obiecte contaminate. Mai exact, enterocolita acuta se transmite prin consumul apei nepotabile, a carnii insuficient preparate termic, a lactatelor nepasteurizate, a fructelor si legumelor nespalate, la cultivarea carora au fost folosite ingrasaminte naturale, dar si prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale de la o persoana la alta, mai ales in situatiile in care cand nu sunt respectate normele elementare de igiena. Simptomele enterocolitei acute Enterocolita debuteaza brusc si se manifesta prin scaderea apetitului si stari de greata. Crampele... [continuare]

Regim alimentar in boala de reflux gastroesofagian si hernia hiatala

Din Articole
Actualizat la data de: 31 Martie 2022
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Ce este refluxul gastro-esofagian Refluxul gastro-esofagian se produce atunci cand o cantitate de lichid mai mare decat normal, se intoarce din cavitatea gastrica (stomac) in esofag, cauzand simptome care pot fi asociate, sau nu, cu inflamatia mucoasei esofagiene (esofagita). Simptomele tipice ale BRGE sunt: arsuri retrosternale (in spatele sternului), regurgitatii (alimentare, acide, bilioase), disfagia (dificultate la inghitire). Refluxul anormal mai poate cauza si alte simptome, extradigestive: tuse persistenta +/- wheezing (respiratie suieratoare); raguseala; otita medie durere de piept non-cardiaca; eroziuni ale smaltului dentar sau alte anomalii ale dentitiei. Tratamentul in BRGE presupune o abordare in trepte, cu adaptarea recomandarilor in functie de pacient. Scopurile tratamentului sunt: controlul simptomelor; vindecarea eventualelor leziuni de esofagita; prevenirea eventualelor complicatii. Ce este hernia hiatala Hernia hiatala: se produce atunci cand o portiune de... [continuare]

Regimul alimentar in hiperuricemie – guta, litiaza renala urica

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Septembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Clinica: Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Ce este hiperuricemia Hiperuricemia este definita prin valorile acidului uric in sange 6.8 mg/dl- (intervalul de valori normale poate diferi usor in functie de laborator, dar este situat la max 7 mg/dl pt barbati, in jur de 6 mg/dl la femei si 5 mg/dl la copii). Desi acidul uric a fost descoperit acum peste 200 de ani, anumite aspect ale implicarii lui in organism sunt, inca, necunoscute. Hiperuricemia nu este echivalenta cu guta, asa cum s-a considerat multi ani, deoarece acidul uric are multe alte implicatii metabolice in organismul uman. Purinele sunt substante chimice care cotin azot (N). Rolul lor in organism este foarte important, deoarece intra in formula chimica a acizilor nucleici prezenti in toate celulele organismului, precum si in metabolismele energetice ale celulelor. Acidul uric este un derivat chimic al purinelor. El este produsul final al metabolismului purinelor; este un produs chimic greu solubil si trebuie eliminat de organism. Din totalul uratului din... [continuare]

Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor de varicela

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2019
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Ce este varicela Varicela, numita si varsat de vant, este o boala infectioasa extrem de contagioasa si care este provocata de virusul varicelo-zosterian. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei, dar poate sa survina si in cazul adultilor. Infectia cu virusul varicelei se vindeca, de obicei, in cateva saptamani, ulterior organismul capatand o imunitate crescuta la virus. Simptomele varicelei pot fi foarte deranjante atunci cand infectia este activa. Principala manifestare a infectiei este reprezentata de instalarea unor eruptii cutanate rosii, cu aspect de macule, ce se raspandesc la nivelul intregului corp. Eruptia este foarte pruriginoasa si ocazional dureroasa, dar se poate agrava atunci cand persoana afectata se scarpina sau se zgarie. Persoanele cu varsat de vant trebuie sa stie ca exista anumite remedii naturale prin care simptomele pot fi ameliorate. De asemenea, aceste remedii pot ajuta la diminuarea dorintei de scarpinare, deoarece acest obicei ar... [continuare]

Varicela si complicatiile la persoanele cu sistem imunitar slabit

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este varicela Varicela este o boala infectioasa acuta. Este cauzata de virusul varicelo-zosterian (VZV), care este un virus ADN care este membru al grupului de herpesvirus. Dupa infectia primara, VZV ramane in organism (in ganglionii nervosi senzoriali) ca o infectie latenta. Infectia primara cu VZV provoaca varicela. Reactivarea infectiei latente provoaca herpes zoster (zona zoster). Tablou clinic Perioada medie de incubatie pentru varicela este de 14 pana la 16 zile dupa expunerea la o varicela sau o eruptie cutanata cu herpes zoster, cu un interval de 10 pana la 21 de zile. Un prodrom usor de febra si stare de rau poate sa apara cu 1 pana la 2 zile inainte de debutul eruptiei cutanate, in special la adulti. La copii, eruptia cutanata este adesea primul semn de boala. Eruptia este generalizata si pruriginoasa, progresand rapid de la leziuni maculare la papulare la veziculare inainte de formarea crustei. Leziunile sunt de obicei prezente in toate etapele de... [continuare]

Cum se trateaza limba geografica si ce alimente sunt permise pe timpul afectiunii?

Din Comunitate

diagnosticul e stabilit de medicul dermatolog dar nu mi-a dat nici un tratament afectiunea dureaza de 2 luni apare intr-un loc dispare apoi apare in altul,limba e incarcata albicioasa.ce alimente sunt permise analizele mi-au iesit bune(hemoleucograma completa si examen lingual si exudat) [continuare]

Ce produse/alimente sunt permise pentru consum unei persoane cu insuficiență renală cronică (ii)?

Din Comunitate

Băiatul de 15 ani este diagnosticat cu insuficiență renală cronică în stadia a doua. El dă analize lunare, printre acestea se găsește și nivelul de creatinină, aceasta adesea depășește limita normală, peurmă revine la normal, și tot așa. Băiatul se simte bine ce mai des, dar uneori are slăbiciuni și amețeli. Bea multă apă și are micțiuni frecvente. Medicul din Chișinău îi limitează alimentația, acum a spus că nu i se mai piermite să mănânce carne. Deci, dacă aveți un sfat referitor la această boală, tratament posibil, dietă, etc. [continuare]

Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Septembrie 2013

Generalitati O dieta propice pierderii in greutate este considerata de multi echivalenta cu un regim alimentar restrictiv, in care sunt permise doar alimente fade, cu un continut foarte mic de calorii. In realitate, o cura de slabire echilibrata permite si consumul limitat de alimente care ingrasa, dar in cantitati mici si la orele potrivite. Practic, orice aliment hipercaloric poate sa fie o parte ajutatoare intr-un plan nutritional de eliminare a kilogramelor in plus, din mai multe motive. Savurat in portii limitate nu mai constituie o bomba calorica, induce starea de satietate persistenta si ofera un confort psihic al lipsei de restrictii. Alimente hipercalorice care pot ajuta la slabit Cu toate ca suna paradoxal, exista o serie intreaga de alimente cu o reputatie proasta in raport cu silueta, care au fost reintroduse de nutritionisti in planurile alimentare recomandate pacientilor cu exces de greutate corporala. Aceste alimente, chiar daca furnizeaza grasimi si un... [continuare]

Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Octombrie 2016

Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului. Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat. Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate. Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele: Alb, cafeniu si maro: alicina Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz, banane, pere si conopida. Albastru si mov:... [continuare]

10 pericole alimentare

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei

Din Articole
Actualizat la data de: 26 Februarie 2014

Generalitati Combaterea diareei presupune alegerea atenta a categoriilor de alimente consumate in perioada in care simptomele sunt prezente. In timp ce unele produse alimentare pot agrava diareea, altele ajuta la reglarea capacitatii organismului de a absorbi in mod corect apa, nutrientii si caloriile din hrana. Acordati o atentie deosebita dietei atunci cand suferiti de diaree si contactati medicul de urgenta daca simptomele persista mai multe zile. Recomandari alimentare pentru combaterea diareei Medicii recomanda consumul de alimente integrale si dietetice in timpul episoadelor usoare si moderate de diaree, cel putin in primele 24 de ore de la debutul simptomelor. O dieta mai saraca in fibre ajuta la ameliorarea crampelor si la reducerea gazelor stomacale, doua aspecte foarte importante in controlul diareei. Astfel, daca scaunele devin mai noi si mai frecvente, alegeti cu atentie alimentele pe care le consumati si reduceti pe cat posibil aportul de fibre - Alegeti... [continuare]

9 alimente recomandate cand aveti gripa

Din Articole
Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii. Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic. Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine. Alimente recomandate Carne de curcan Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii. Suc de legume Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar de... [continuare]

Varicela adulti

Din Comunitate

Am 38 ani, am facut varicela, fac tratament cu Aciclovir. Mi-au aparut pe fata bube foarte mari. Va rog sa imi spuneti cu ce as putea scapa de ele inafara de unguient mentolat. Cate zile trebuie sa stau in casa si ce alimente sa consum? Dar baie la cate zile se poate face? Multumesc! [continuare]

Ce sunt intolerantele alimentare si cum se pot verifica

Din Comunitate

TESTE DE INTOLERANTA ALIMENTARA Ce este intoleranța alimentară? Intoleranța alimetară este un disconfort, o stare de rău, o stare de continuă de indispoziție în urma consumării anumitor substanțe din alimente. • Tulburările pe care alimentele le produc asupra organismului nu apar imediat (ca în cazul alergiilor); ele pot apărea și dupa 3 zile sau mai mult. În realitate, reacția este datorită faptului că anumite alimente pe care organismul nostru nu le tolerează sunt consumate zilnic. • Datorită intolerantei alimentare pot aparea simptome sau diferite boli. • Atunci când aveți o intoleranță la un aliment, indiferent ce cantitate veți consuma din acel aliment, efectul va fi același. • Mecanismul intoleranței alimentare nu este bine determinat. Probabil provine de la schimbările imunologice ale organismului. Starile patologice care se datorează intoleranței alimentare și care pot fi ameliorate imediat prin evitarea alimentelor... [continuare]

Baia, exerctiile, efort si varicela

Din Comunitate

Eu am 26 ani iar fetita mea 6, amandoua infestate cred cu varicela, ne-au iesit buburuze rosiatice care mananca cu pungute de apa cat varful de chibrit prima data frunte, spate, gat, piept, brate, zona inghinala si acum suntem pline si in cap, pe membrele inferioare inca nu dar simt ca ies vreo 2 puncte,ne putem spala pe cap cu sampon, eu pot sa stau in vana in apa calda 20-30 min? ce treuiesa fac, ce e voie ce nu si daca am voie sa depun efort fizic in sensul de exercitii si ce ar trebuii sa evitam ca alimente,e ok s ies o data la 2-3 zle dupa cumparauri in jur d 1 ora pentru ca nu am alt sprijin decat eu pe mine si fetita sau ar trebuii sa ies o dat si sa-mi cumpar pt o perioada de 1 sapt sau mai bine?multumesc anticipat! [continuare]

Varicela adulti

Din Comunitate

Am 38 ani, am facut varicela, fac tratament cu Aciclovir. Mi-au aparut pe fata bube foarte mari. Va rog sa imi spuneti cu ce as putea scapa de ele inafara de unguient mentolat. Cate zile trebuie sa stau in casa si ce alimente sa consum? Dar baie la cate zile se poate face? Multumesc! [continuare]

Varicela

Din Comunitate

am un copil de 3 ani si 4 luni si este infectat cu varicela si altu de o luna care este alimentat artificial(lapte praf)ce risc este sa se infecteze cu acest virus [continuare]

Suplimente alimentare si sarcina

Din Comunitate

Buna!AS vrea sa stiu daca sunt permise in sarcina urmatoarele suplimente alimentare:NONI sirop,Rodhiolin,CAT,s and CLAW,Apilarnil,propolis,polen ,Silimarina,la nevoie Passiflora,Osteozone? [continuare]

Intolerante alimentare

Din Comunitate

intolerante alimentare Buna Ziua Va rog din suflet sa-mi recomandati unde as putea sa ma adresez pentru a putea vedea ce se intampla cu mine ca mi-e rau la orice mancare. [continuare]

Varicela - varsat de vant (infectie contagioasa)

Din Comunitate

ce avem voie sa mancam cand avem varicela? [continuare]

Alimente nepermise in hepatita b

Din Comunitate

buna ziua!imi poate spune cineva ce alimente sunt nepermise la hepatita b? [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)