Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani
Generalitati
Sus
Alimentatia copilului intre 1-2 ani este piatra de temelie a dezvoltarii armonioase a viitorului adult. Sanatatea copilului este, de fapt, compusa dintr-o alimentatie cat mai echilibrata si complexa, care sa cuprinda: proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, fibre, toate in proportii echilibrate.
Totodata, acest interval de varsta este foarte important, deoarece acum cel mic invata sa manance sanatos, iar parintii trebuie sa insiste in stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase.
Cuprins articol
Reguli de alimentatie
SusDupa varsta de 1 an se modifica inclusiv comportamentul copilului la masa, acesta fiind mult mai activ si mai curios de explorare si, de aceea este posibil sa-si piarda rabdarea la masa. Totusi, indiferent de protestele lui, nu trebuie sa acceptati sa manance in fata televizorului, a tabletei sau telefonului.
Ca regula generala trebuie sa se introduca un singur aliment nou odata. Ulterior se va creste cantitatea alimentului nou introdus, treptat, pentru a evita posibile alergii sau intolerante. Totodata, alimentele noi se introduc numai atunci cand copilul este sanatos.
Orice mancare pentru cel mic se va prepara la gratar sau la cuptor si nu va fi prajita. De asemenea, se va evita utilizarea cuptorului cu microunde, pentru prepararea sau incalzirea alimentelor copilului mic, fiindca astfel se distrug substantele nutritive importante din aliment.
Prajiturile se prepara strict in casa, nefiind recomandate prajiturile de la cofetarie. Mezelurile, afumaturile, carnea tocata, branza topita, margarina, produsele de patiserie nu sunt indicate inaintea varstei de 3 ani.
Alimente interzise
SusCopilul cu varsta cuprinsa intre 1 si 2 ani nu va manca alimente care contin zahar, grasimi animale, dar nici sosuri, prajeli, tocaturi, mezeluri, afumaturi, sare in exces, carne rosie: porc, organe de animal, muraturi in exces, condimente in exces, conserve, aditivi alimentari, produse congelate, decongelate si apoi recongelate, produse fara termene de garantie inscriptionate pe ambalaj.
Alimente permise
SusCopilului ii sunt recomandate alimente precum: peste, legume, fructe proaspete, oua fierte, cereale integrale, paste fainoase, branzeturi si lactate nefermentate, faina de malai, secara, faina integrala neagra, condimente naturale - cimbru, busuioc, patrunjel, coriandru, leustean, zahar brun, dar in cantitati moderate.
• Cele mai bune proteine pentru copil sunt cele de origine animala: lapte, oua si carne. Un copil intre 1 si 2 ani este indicat sa manance carne de pui, de gaina, de curcan, peste, ficat de pui sau curcan aproximativ 40-60 g zilnic. Atentie, carnea de porc si cea de oaie nu sunt recomandate in aceasta etapa.
• Copilul are voie acum si albus de ou, insa doar daca cel mic nu are nicio alergie.
• Poate consuma lactate, desi acum laptele a trecut pe locul al doilea in alimentatie, altfel spus nu trebuie sa manance mai mult de 500 ml/zi. Tot acum are voie si iaurt natural, branza de vaci, telemea de vaca, urda, smantana, unt.
• Painea trebuie inclusa in alimentatia copilului cu moderatie, cel mult doua felii pe zi. Are voie si orez, gris, paste, dar mai ales cele integrale.
• In aceasta perioada sunt recomandate prajiturile de casa: chec, prajitura cu fructe sau cozonac. Ciocolata nu are voie sa consume inaintea varstei de 3 ani.
• Legumele preparate sau crude trebuie oferite copilului in cantitate mare, la fel si fructele.
• Pestele poate fi inclus in alimentatie de 3 ori pe saptamana.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Medic Specialist Pediatru Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
-
Solutii naturale de sustinere a functiei reproductive
-
Prim ajutor in durerea abdominala la copil
-
Depresia la copil si adolescent
-
Ai nevoie de a doua opinie medicala?
-
Maltratarea - agresarea fizica si psihica a copilului
-
Copilul prematur
-
Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic
-
Alimentatia scolarului si a prescolarului
-
Alimentatia in sezonul rece
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Metode pentru cresterea unui copil...
Generalitati Dupa nasterea copilului, fiecare actiune pe care mama o intreprinde in ingrijirea lui isi pune amprenta asupra sanatatii acestuia. Fiecare lucru cu care este imbracat, spalat sau hranit ii pot spori sanatatea sau i-o pot pune in pericol. Exista lucruri...citeste mai mult
-
Alimente interzise copiilor in...
Generalitati Primii 3 ani din viata copilului sunt esentiali in dezvoltarea acestora. Acum se formeaza obiceiurile alimentare si se pun bazele unei alimentatii sanatoase care are rolul de a preveni anumite boli in viata adulta. Copilul intre un an si 3 ani trebuie...citeste mai mult
-
Carnea de porc: beneficii si riscuri
Generalitati Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta...citeste mai mult