Probioticele


Generalitati

Sus
Probioticele

Probioticele sunt organisme mici care ajuta la mentinerea balantei normale a microorganismelor (microflora) de la nivel intestinal.

Tractul digestiv normal contine aproximativ 400 de tipuri de bacterii care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos.

Cel mai mare grup de bacterii probiotice de la nivel intestinal este cel al acidului lactic, dintre care Lactobacillus acidophilus gasit in iaurt este cel mai cunoscut. Drojdia este, de asemenea, o substanta probiotica. Probioticele pot fi gasite in comert ca suplimente dietetice.

Rolul probioticelor

Sus

In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice. Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care determina aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid) poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute si astfel poate fi prevenita diareea.
Scaderea bacteriilor benefice poate conduce la dezvoltarea altor infectii, cum ar fi candidoza vaginala si infectii ale tractului urinar, si simptome cum ar fi diareea cauzata de boli intestinale.
Cercetarile au demonstrat ca probioticele ajuta la reducerea:
- simptomelor de balonare si diaree in cazurile de intoleranta la lactoza
- diareei ca efect secundar al antibioticelor
- acutizarilor bolilor intestinale inflamatorii, care determina diaree si durere abdominala
- inflamatiei ileonului la pacientii care au suferit indepartarea chirurgicala a colonului.

Cercetatorii studiaza rolul probioticelor in preventia cancerului de colon. De asemenea se cerceteaza eventualul beneficiu al probioticelor in sindromul de intestin iritabil (afectiune gastrointestinala in care motilitatea intestinala crescuta determina aparitia durerii abdominale, balonare, constipatie alternand cu diaree, afectiune care nu duce la probleme organice serioase si poate fi tratata prin dieta cu multa fibre, fara cafeina, fara produse lactate si exercitii de relaxare).
Rezultatele unor studii recente sugereaza ca probioticele gasite in iaurt ajuta la preventia diareei determinata de antibiotice. Totusi, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma eficienta iaurtului. Pentru a conferi beneficiu, iaurtul trebuie sa contina culturi active, iar pe majoritatea cutiilor de iaurt este indicata eventuala prezenta a culturilor active.

Siguranta probioticelor

Sus

Probioticele sunt considerate ca fiind sigure deoarece bacteriile continute de acestea constituie o parte normala a tractului digestiv.
Nu s-au impus aceleasi conditii la suplimentele alimentare ca si la medicamente. Un supliment alimentar poate fi pus in vanzare cu studii limitate sau chiar fara studii legate de modul de actionare sau de siguranta acestora.

Medicul va fi informat daca pacientul ia un supliment alimentar sau daca acesta doreste sa combine tratamentul medicamentos conventional cu un supliment alimentar. Administrarea suplimentului alimentar fara tratamentul medicamentos poate sa nu fie foarte sigura. Acest lucru este in special important la femeile gravide sau care alapteaza.
Cand sunt folosite suplimente alimentare, vor fi retinute urmatoarele aspecte:
- ca si medicamentele conventionale, suplimentele alimentare pot produce efecte secundare, pot determina reactii alergice sau pot interactiona cu alte medicamente sau suplimente alimentare; un efect secundar sau o interactiune cu alte medicamente poate inrautati afectiunile concomitente
- suplimentele alimentare pot sa nu fie standardizate in procesul de fabricatie; din aceasta cauza, modul de actiune sau efectele secundare pot sa difere de la un produs la altul si chiar intre loturi diferite ale aceluiasi produs; forma produsului cumparat poate sa nu fie la fel cu forma folosita in cercetare
- in afara vitaminelor si mineralelor, nu sunt cunoscute efectele de lunga durata a suplimentelor alimentare.
95144 vizualizari, 05 Ianuarie 2007

Citeste si

Arhiva
  • Utilitatea probioticelor in tratarea afectiunilor digestive Utilitatea probioticelor in tratarea...

    Probioticele sunt cel mai indicat remediu pentru tratarea afectiunilor digestive pentru ca refac foarte usor flora intestinala. Sunt culturi vii de bacterii asemanatoare celor care traiesc in colon si care sunt folosite dreptciteste mai mult

  • Dublu la acelasi pret in probioticul Jarro-Dophilus+FOS Dublu la acelasi pret in probioticul...

    In perioada 01 iulie – 30 septembrie 2011, primesti dublu la achizitionarea probioticului Jarro-Dophilus + FOS de la Secom! Fiecare flacon contine acum 200 de capsule in loc de 100. Jarro-Dophilus+FOS este un probiotic de ultima generatie, care contine...citeste mai mult

  • Ce (nu) stiati despre probiotice Ce (nu) stiati despre probiotice

    Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate, au efect de imbunatatire a sanatatii organismului prin refacerea si echilibrarea florei intestinale. In interiorul colonului (intestinul gros) exista in mod normal un...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK