Clickmed
programare rapida la medic

Semne ale stresului fizic

Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Semne ale stresului fizic

Stresul este o expresie instinctiva si naturala a organismului de a se proteja. Va poate afecta sanatatea fara sa constientizati acest lucru. Veti fi tentati sa credeti ca vreo boala este cauza durerii persistente de cap, a insomniilor dumneavoastra frecvente sau a productivitatii scazute de la locul de munca, insa vinovat ar putea fi stresul. Stresul fizic v-ar putea afecta atat corpul, gandurile, sentimentele, cat si comportamentul.

Stresul prelungit este considerat o amenintare pentru organism, iar sistemul nervos simpatic lanseaza un raspuns de tipul lupta sau fugi. Acest lucru va declansa o serie de reactii fizice, cum ar fi accelerarea ritmului cardiac, constrictia vaselor de sange, incetinirea activitatii sistemului digestiv si cresterea tensiunii arteriale.

Problemele de sanatate debuteaza atunci cand hormonii de stres, cortizolul si adrenalina, sunt eliberati in cantitati mari si acest proces nu poate fi suprimat cu usurinta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Efecte fizice ale stresului
  3. Citeste pe aceeasi tema

Efecte fizice ale stresului

Sus

Desi hormonii sexuali feminini si chimia creierului le ofera o oarecare protectie impotriva stresului, femeile sunt mai profund afectate atat emotional, cat si fizic de catre stres, comparativ cu barbatii.

Barbatii au niveluri mai ridicate de hormoni androgeni, iar femeile de estrogen. Efectele hormonului antistres numit oxitocina, care se produce atat in timpul nasterii, cat si al alaptarii la femei si, la ambele sexe in timpul orgasmului, sunt amplificate de estrogenul si testosteronul redus (situatie caracteristica mai ales femeilor). Pentru a se mentine un echilibru al sanatatii emotionale a femeilor, acestea au nevoie de cantitati mai mari de oxitocina, comparativ cu barbatii.

Cele mai des intalnite efecte fizice ale stresului la femei sunt caderea parului si dereglarea menstruatiei. Acestea pot varia, insa pana la dureri de cap si sindrom de colon iritabil.

Alte consecinte specifice ale stresului includ:

  • tulburarile de alimentatie - Anorexia si bulimia sunt intalnite de 10 ori mai frecvent la femei decat la barbati, ca urmare a nivelului scazut de serotonina.
  • durerile stomacale - Ca urmare a stresului, unele persoane mananca excesiv, iar in cazul altora apetitul alimentar scade foarte mult. Ca atare apar: balonarea, arsurile stomacale, sindromul de colon iritabil etc.
  • reactii cutanate - Stresul poate determina aparitia eruptiilor cutanate pruriginoase sau urticariei.
  • boli cardiovasculare - Sistemul cardiovascular ar putea fi afectat negativ si s-ar putea declansa hipertensiunea arteriala, accidentul vascular cerebral si atacul de cord.
  • sistem imunitar scazut - La persoanele stresate scade imunitatea si capacitatea organismului de a lupta cu bolile.
  • cancer - Unele studii au confirmat legatura dintre stres si dezvoltarea cancerului mamar si ovarian, la femei.

Stresul ar putea afecta si in alte moduri corpul uman:

  • cresc valorile colesterolului rau si ale trigliceridelor
  • apar disfunctii sexuale
  • se amplifica predispozitia catre diabet
  • pot fi prezente tensiunea musculara, durerile de cap si oboseala.

Printre masurile prin care puteti mentine sub control stresul se numara:

  • activitatea fizica
  • tehnicile de relaxare
  • meditatia
  • yoga
  • tai chi.

Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate