Cauzele disfunctiilor sexuale

Generalitati

Sus
Cauzele disfunctiilor sexuale

Majoritatea disfunctiilor sexuale apar ca urmare a unor false credinte si atitudini fata de ceea ce inseamna sexul si sexualitatea, a proastelor obiceiuri, ignorantei si debuturilor precoce.
Exista unele disfunctii sexuale care pot fi precipitate ca evolutie de factori fiziologici, biologici sau chimici.
Practica ne arata ca de cele mai multe ori disfunctiile fiziologice au adesea o componenta psihologica.
- Cand un barbat se regaseste in incapacitatea de a pastra o erectie, fie din cause fiziologice sau psihologice, adesea el se va simti inferior, mai putin barbat.
- Cand o femeie nu reuseste sa obtina un orgasm, ea se poate simti mai putin femeie. De aceea, in toate cazurile de disfunctie sexuala este necesar sa fie avute in vedere si impactul psihologic al acelei disfunctii la nivel personal, individual.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Factori fiziologici
 3. Factori psihologici
 4. Articole similare

Factori fiziologici

Sus

Dezechilibrul hormonal, anumite medicamente, factorii neurologici, perturbarile fiziologice, chiar si carentele vitaminice sunt doar cateva dintre cele mai comune cauze non-psihologice ce pot concura la aparitia disfunctiilor sexuale. Anumite afectiuni sau medicamente au ca efecte secundare afectarea functiilor sexuale, de exemplu pot provoca fluctuatii ale libidoului sau tulburari de erectie.

Multi oameni prefera sa ia in calcul doar o perspectiva medicala asupra etiologiei disfunctiilor sexuale si asta pentru ca este mai reconfortant pentru imaginea de sine ideea ca ar fi o cauza organica si nu una psihologica a disfunctiilor de care sufera.
Chiar si in situatiile in care este recunoscuta componenta organica a cauzalitatii, nu este indicat sa se uite de implicatiile la nivel psihologic ale discfunctiei diagnosticate. Cu totii putem incerca variate reactii psihologice in contact cu boala. Aceasta reactie psihologica este exacerbata si de eventualele simptome fizice generate de boala diagnosticata. Situatie valabila mai ales in cazul infertilitatii.

Multi oameni care intampina dificultati in a concepe un copil, au tendinta de a face investigatii prin excelenta medicale, excluzand aspectele psihologice. Sa ne reamintim de acele cupluri care, dupa cativa ani de incercari de fertilizare, renunta si adopta un copil, ca dupa cateva luni sa reuseasca sa aiba propriul lor copil fara suport medical. Clar astfel de intamplari sustin ipoteza impactului factorilor psihologici asupra noastra.

Factori psihologici

Sus

Majoritatea disfunctiilor sexuale au cause psihologice.
Dr. Helen Singer Kaplan declara: ” in general vedem cauzele imediate ale disfunctiilor sexuale nascandu-se ca urmare a unui climat nonerotic la nivel de cuplu cu effect distructiv asupra sexualitatii unuia sau a ambilor parteneri. O atitudine deschisa si increderea permit partenerilor sa se abandoneze cu totul in trairea si asumarea experientelor erotice.”
Ea atesta patru surse specifice de anxietate si rezistenta fata de ceea ce inseamna sex si sexualitate pentru individ:
- evitarea sau esecul in a asumarea unui comportament sexual incitant si stimulator pentru ambii parteneri
- teama de esec, accentuate de dorinta de performanta si supraincarcarea generata de presiunea de a-i face pe plac partenerului cu orice pret, din teama de a nu fi parasit sau respins.
- tendinta de a dezvolta rezistente interioare fata de idea de placere erotica.
- esecul in a comunica deschis si fara retineri si sentimente de vinovatie despre ceea ce simtim, dorim sau reactionam in plan sexual.

Psihosexolog Jeni Chiriac
Sursa: Revista TerapiaM

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor? Vor putea medicamentele sa creasca...

  Generalitati Industria farmaceutica testeaza noi medicamente care ar putea fi capabile sa creasca dorinta sexuala a femeilor. In mod sigur, un astfel de medicament ar aduce miliarde de euro companiei care l-ar descoperi si care ar reusi sa obtina autorizatia pentru...citeste mai mult

 • 4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual 4 intrebari pe care sa le puneti...

  Generalitati Trebuie sa recunoastem ca acum viata este ceva mai complicata decat in trecut. Acest lucru este valabil si pentru viata sexuala. S-au dus zilele in care cea mai frecventa intrebarea era daca partenerul va va privi cu aceeasi ochi si dupa contactul sexual....citeste mai mult

 • Cand trebuie sa consultati un sexolog Cand trebuie sa consultati un sexolog

  Generalitati Daca aveti probleme in dormitor, solutia poate fi gasita in cabinetul sexologului. Un studiu recent a constatat ca terapia in cazul problemelor sexuale a fost eficienta pentru supravietuitorii cancerului de prostata care sufereau de disfunctii erectile....citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate