Tulburarea bipolara: mania si depresia


Generalitati

Sus
Tulburarea bipolara: mania si depresia

Tulburarea bipolara, cunoscuta si sub denumirea de tulburare maniaco-depresiva, este o afectiune mintala serioasa, care, netratata, poate duce la implicarea in activitati ce pot periclita viata, degradarea relatiilor sociale, pierderea locului de munca, tentative de suicid.

Simptomele primare ale tulburarii bipolare sunt reprezentate prin schimbari bruste si imprevizibile ale dispozitiei. Afectiunea prezinta doua (bi) succesiuni/episoade contrastante (polare) ale dispozitiei: mania si depresia. Intre cele doua stari de dispozitie, pacientul poate experimenta o stare de spirit perfect normala.

Mania,criteriu de certitudine in diagnosticarea bolilor psihiatrice, defineste o stare anormala de iritabilitate si o crestere a energiei, euforie, impulsivitate, iritatie, confuzie; Cuvantul provine din grecescul "μανα" (mania) - furie, delir, nebunie si verbul "μανομαι" (mainomai) - a fi nebun, furios.
Depresia, stare de spirit opusa maniei, defineste o stare mentala caracterizata prin ganduri pesimiste, tristete, lipsa placerii, tulburari ale somnului.

Tulburarea bipolara afecteaza in egala masura atat pacientul cat si familia acestuia; afectiunea este considerata a fi cea mai dificila boala mintala din perpsectiva familiei, spre deosebire de schizofrenie, de exemplu, care este mai usor inteleasa si acceptata; cand o persoana ce prezinta multe momente de luciditate devine brusc de neinteles si irationala, comportamentul este pus pe seama rebeliunii.

Hipomania si mania in tulburarea bipolara

Sus
Episoadele de manie si depresia sunt principalele simptome ale tulburarii bipolare. Schimbarile bruste de dispozitie nu urmeaza o serie de reguli prestabilite: depresia nu urmeaza intotdeauna episoadelor de manie. Unii pacienti pot experimenta aceleasi stari de spirit perioade indelungate de timp: saptamani, luni, chiar si ani, inainte de a interveni schimbarea de dispozitie. Totodata, severitatea episoadelor difera de la un pacient la altul.
Hipomania (mania usoara) defineste o dispozitie ce nu influenteaza in mod evident starea de sanatate, avand o severitate mult scazuta fata de manifestarile maniei. In cazul persoanelor care sufera de tulburare bipolara insa, hipomania poate evolua in manie sau in depresie majora.

Daca o persoana prezinta zilnic cel putin 3 dintre simptomele maniei prezentate mai jos, pe parcurs de minim o saptamana, se recomanda consultul medical pentru testarea diagnosticului de tulburare bipolara:
- Stare de excitatie, fericire/optimism excesiv;
- Trecere brusca de la starea de fericire la iritabilitate, furie, ostilitate;
- Agitatie, crestere a nivelului de energie si scaderea nevoii de odihna si somn, insomnie;
- Predispozitia de a vorbi foarte mult - logoree - si foarte repede;
- Distractibilitate - incapacitate de concentrare a atentiei;
- Apetit sexual ridicat;
- Tendinta de a face planuri marete, intangibile;
- Adoptarea de decizii pripite, discernamant diminuat;
- Stima de sine ridicata - convingeri nerealistice cu privire la abilitatile, inteligenta si forta proprie;
- Comportament impulsiv si necugetat: abuz de alcool sau/si droguri, decizii impulsive, investirea finantelor in obiecte nefolositoare, etc.

Unii pacienti cu tulburare bipolara devin psihotici, prezinta halucinatii, aud voci care nu sunt prezente; In unele cazuri, se auto-definesc eroi si considera ca detin puteri supra-omenesti, sau chiar Dumnezeiesti - unii se considera Puterea Divina in sine.

Depresia in tulburarea bipolara

Sus
Episoadele de schimbare a predispozitie nu urmeaza un sablon anume, astfel incat depresia nu urmeaza intotdeauna unui episod de manie. Episoadele de depresie pot prezenta acelasi grad de severitate. Tristetea si anxietatea afecteaza toate aspectele vietii: gandurile, sentimentele, somnul, regimul alimentar, sanatatea fizica, relatia de cuplu, abilitatea de a face fata serviciului si activitatilor zilnice. Netratata, depresia se poate agrava, atragand si alte probleme de sanatate; in viziunea pacientului, nu exista nici o cale de iesire din aceasta situatie.

Episodul de depresie presupune manifestarea zilnica a cel putin 5 dintre simptomele mai jos prezentate, pentru o perioada de cel putin 2 saptamani:
- Tristete, anxietate, iritabilitate;
- Scaderea nivelului de energie;
- Pierderea interesului fata de activitati care in trecut produceau satisfactie;
- Dificultati de concentrare;
- Plans necontrolat;
- Dificultate in adoptarea de decizii;
- Oboseala permanenta si nevoie crescuta de somn;
- Insomnie;
- Schimbarea apetitului alimentar, care rezulta in scaderea sau cresterea in greutate;
- Ganduri morbide;
- Tentative de suicid;

In situatiile in care o persoana ce sufera de psihoze este depresiva, apare senzatia de vina sau inutilitate, lipsa de valoare.
Netratate, episoadele de depresie tind sa se apropie ca distanta de manifestare, devenind imposibil de tratat. Depresia se poate schimba in manie, insa tratamentul adecvat poate preveni evolutia bolii.
In prezenta medicatiei si a terapiei, este posibila desfasurarea in conditii normale a activitatilor zilnice.

Semnale de alarma

Sus
Persoanele care sufera de tulburare bipolara prezinta schimbari ale dispozitie, care se potrivesc expresiei: "manie depresiva". Cand afectiunea unui pacient "urmeaza traseul obisnuit", diagnosticarea este relativ simpla.

Cu toate acestea, in unele situatii, tulburarea bipolara poate ridica multe probleme in diagnosticare:
- simptomele pot sfida secventele asteptate: manie - depresie;
- episoadele ocazionale de hipomanie pot trece neobservate;
- depresia poate eclipsa alte aspecte ale afectiunii;
- abuzul de substante poate face imposibila diagnosticarea;

Exista o serie de informatii importante, ce trebuiesc cunoscute de toti pacientii:
- 20% dintre pacientii care se prezinta la cabinetul medical acuzand stari depresive prezinta, de fapt, tulburare bipolara;
- aproape jumatate dintre pacientii diagnosticati au vizitat cel putin 3 medici inainte de a obtine un diagnostic corect;
- intervalul mediu dintre manifestarea primelor simptome si inceperea tratamentului este de aproximativ 10 an; partial, acesta este prelungit si de intarzierile in diagnosticare.

Tulburarea bipolara este deseori confundata cu Depresia (simpla)

Tipul II de tulburare bipolara se manifesta prin episoade maniace usoare (hipomanie), care trec deseori neobservate; pe de alta parte, episoadele depresive sunt mult mai frecvente si severe (raport 35 - 1).
Si in tipul I de tulburare bipolara, episoadele depresive sunt mult mai frecvente decat cele maniace (raport 3 - 1), fiind mai usor de identificat de catre specialisti.

Depresia majora - denumita deseori depresie unipolara - este diferita fata de tulburarea bipolara de tip II (denumita si depresie bipolara), in sensul in care depresia unipolara nu prezinta secvente de hipomanie.
Orice pacient evaluat pentru depresie, ar trebui testat si pentru tulburare bipolara.

Tulburarea bipolara si abuzul de substante sunt corelate

Abuzul de substante complica, de regula, diagnosticarea afectiunii. Aproximativ 60% dintre pacientii cu tulburare bipolara consuma alcool si droguri; consumatorii constanti, prezinta simptome mai severe sau mai greu de controlat.

Substante precum alcoolul sau cocaina, pot indica un diagnostic gresit de tulburare bipolara. Spre exemplu, consumatorii de cocaina pot parea maniaci, fara a prezenta insa aceste simptome in absenta drogului.
Multi pacienti folosesc drogurile si alcoolul in incercarea de a face fata afectiunii; efectul este insa exact cel nedorit: substantele agraveaxza simptomele si cresc frecventa episoadelor.
32742 vizualizari, 04 Iulie 2010

Citeste si

Arhiva
  • Fazele tulburarii bipolare Fazele tulburarii bipolare

    Generalitati Tulburarea bipolara sau psihoza maniaco-depresiva este o boala mentala care implica traversarea a cel putin un episod maniacal (o stare de spirit euforica sau iritabila) si mai multor stari depresive accentuate. Afectiunea psihica este caracterizata...citeste mai mult

  • Distimia Distimia

    Definitie Distimia este o forma usoara, dar cronica de depresie. Simptomele distimiei dureaza, de regula, cel putin doi ani si deseori mai mult decat atat, in special cand tulburarea apare in copilarie. Desi simptomele distimiei pot fi de intensitate mai mica decat...citeste mai mult

  • Mituri legate de tulburarea bipolara Mituri legate de tulburarea bipolara

    Mituri legate de tulburarea bipolara Tulburarea bipolara afecteaza mai multi oameni decat s-ar crede: aproape 1% din adulti au o tulburare de personalitate de acest tip. Tulburarea bipolara reprezinta de fapt o afectiune de natura psihiatrica ce se...citeste mai mult