Fazele tulburarii bipolare

Generalitati

Sus
Fazele tulburarii bipolare

Tulburarea bipolara sau psihoza maniaco-depresiva este o boala mentala care implica traversarea a cel putin un episod maniacal (o stare de spirit euforica sau iritabila) si mai multor stari depresive accentuate.

Afectiunea psihica este caracterizata prin schimbari neobisnuite de dispozitie, nivel de energie si capacitate de indeplinire a sarcinilor zilnice obisnuite.

Simptomele sunt grave, afectand semnificativ relatiile cu cei din jur, performanta scolara sau profesionala sau chiar siguranta proprie. Boala maniaco-depresiva poate fi tratata cu ajutorul medicamentatiei si a psihoterapiei.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Fazele si simptomele psihozei maniaco-depresive
 3. Controlul tulburarii bipolare
 4. Articole similare

Fazele si simptomele psihozei maniaco-depresive

Sus

Apogeul simptomelor psihozei maniaco-depresive se inregistreaza fie intre 15 si 25 de ani, fie intre 45 si 54 de ani. Tulburarea are mai multe faze comune pe care le experimenteaza pacientii, intr-o masura mai mica sau mai mare. Cel mai raspandit tip de tulburare bipolara este cel in care pacientul oscileaza, in cicluri individuale, de la starile maniacale (sau hipomaniacale) la cele de depresie.

In faza maniacala, pacientul prezinta o stare de spirit euforica, animata de sentimente de grandomanie (incredere exagerata in sine) si unicitate. In aceste momente, apare supraestimarea realizarilor proprii si discernamantul deformat de iluzia unor puteri nelimitate asupra unor consecinte grave.

In etapa maniacala, bolnavul se simte invincibil si deloc preocupat de urmarile faptelor sale. Caracteristice sunt fluxul abundent de ganduri dificil de urmarit (fuga de idei), logoreea, hiperactivitatea cerebrala, nivelul crescut de energie si comportamentele neobisnuite, care pot conduce la necesitatea spitalizarii.

Episoadele maniacale pot fi marcate, de asemenea, de simptome psihotice, in care pacientul nu mai poate face diferenta dintre imaginar si realitate. Astfel, apar halucinatiile, convingerile false despre propriile capacitati, delirul de idei si gandurile paranoice. Specific este si vorbitul in soapta, alternat cu iesiri nervoase aparent nejustificate.

In faza maniacala, pacientul incepe mai multa activitati in acelasi timp si are nevoie de doar 2-3 ore de somn pe noapte, pe fondul surplusului de energie. Se instaleaza si o urmarire incontrolabila a gratificatiei, ce se reflecta in cumparaturi extravagante, investitii riscante, donarea tuturor bunurilor din casa, promiscuitate sexuala sau abuzul de substante.

In faza depresiva, bolnavul isi pierde dorinta de a se ridica din pat, gandurile incep sa se deruleze lent si placerea oricarei activitati dispare. Apare sentimentul de inutilitate si de pierdere a sensului vietii, ceea ce conduce la riscul major de suicid (aproximativ 10% dintre pacienti isi pun capat zilelor, daca nu se intervine la timp). La fel ca in faza maniacala, pot sa apara si simptomele psihotice. Alte manifestari specifice acestei faze a tulburarii bipolare sunt vorbirea lenta, oboseala accentuata, slaba coordonare a corpului si tulburarile alimentare.

Episoadele mixte presupun instalarea simptomelor de manie si depresie in acelasi timp, ceea ce conduce la iritabilitate crescuta, ostilitate si agresivitate fizica. In cele mai multe cazuri, pacientii au nevoie de spitalizare si de administrare urgenta a antidepresivelor si antipsihoticelor, pentru stabilizare.

In tulburarea bipolara cu cicluri rapide, pacientul traverseaza patru sau mai multe episoade maniacale, hipomaniacale, depresive sau mixte intr-un interval de 12 luni. Aceasta forma a psihozei maniaco-depresive este mai dificil de tratat si raspunde mai greu la tratamentul medicamentos, fiind mai des raspandita in randul femeilor, in special cele suferinde de o boala tiroidiana (tulburarea hormonala accentueaza mania sau depresia). Statisticile medicale arata ca 15%-20% dintre pacientii cu boala maniaco-depresiva dezvolta cicluri rapide de instalare a simptomelor.

Tulburarea bipolara are si o componenta sezoniera, fazele maniacale fiind mai frecvente pe timp de vara si cele depresive pe parcursul iernii. Atunci cand episoadele se instaleaza in mod clar la schimbarea anotimpurilor, diagnosticul este de tulburare afectiva sezoniera, iar cand succesiunea episoadelor este cea a depresiei in timpul iernii si a hipomaniei in timpul primaverii, diagnosticul este de tulburare bipolara de tip II. Suicidul apare mai frecvent in lunile martie, aprilie si mai, sub efectul expunerii prelungite la lumina.

Controlul tulburarii bipolare

Sus

Simptomele tulburarii bipolare pot interfera cu capacitatea pacientului de a munci, de a studia si de a intretine relatii normale cu cei din jur. Riscul dezvoltarii altor probleme de sanatate mentala si fizica este ridicat in cazul psihozei maniaco-depresive.

Tratamentul medicamentos este o componenta esentiala in controlul tulburarii bipolare si include administrarea de stabilizatori de dispozitie, antipsihotice, antidepresive si medicamente anticonvulsivante.

Psihoterapia, urmata in paralel cu terapia medicamentoasa, ajuta la prevenirea recurentei episoadelor maniacale si depresive, precum si reducerea simptomelor si a problemelor cauzate de acestea odata ce se manifesta.

Terapia cognitiv-comportamentala ajuta pacientul sa gandeasca in moduri mai productive pentru sine, sa comunice mai bine cu membrii familiei (extrem de afectati de comportamentul acestuia) si sa isi rezolve problemele constructiv.

La fel ca in cazul altor tulburari mentale, grija de sine este esentiala in mentinerea echilibrului in viata, dar si in obtinerea de rezultate optime de pe urma tratamentului medicamentos si a psihoterapiei. Astfel, persoanele care sufera de tulburare bipolara trebuie sa respecte un program regulat de somn (de cel putin 8 ore pe noapte), sa faca miscare in mod regulat, sa manance sanatos si sa evite consumul de alcool si alte substante periculoase.

Atunci cand pacientul care sufera de psihoza maniaco-depresiva invata sa recunoasca semnalele de alarma care anunta instalarea unui noi episod maniacal sau depresiv, are un mai bun control asupra prevenirii recurentei crizelor bolii.

Terapia cu electrosocuri s-a dovedit a fi un tratament eficient pentru orice tulburare de dispozitie specifica maniaco-depresivilor, fiind o solutie luata in calcul de medicul psihiatru dupa ce medicamentele si psihoterapia au esuat.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Ce trebuie sa stiti despre tulburarea bipolara Ce trebuie sa stiti despre tulburarea...

  Generalitati Afectiunea bipolara reprezinta o boala psihica, caracterizata prin schimbarea extrema a starilor. Aceste fluctuatii de stare pot varia de la euforie, pana la sentimente adanci de tristete si pot avea un impact negativ atat la locul de munca, cat si in...citeste mai mult

 • Despre tiroida si afectiunile ei Despre tiroida si afectiunile ei

  Generalitati Tiroida este una din cele mai mari si importante glande ale organismului. Ea apartine sistemului endocrin, iar activitatea ei este reglata prin influenta hipofizei si a hipotalamusului. Tiroida controleaza procese metabolice, sinteza proteica si...citeste mai mult

 • Tulburarea bipolara: mania si depresia Tulburarea bipolara: mania si depresia

  Generalitati Tulburarea bipolara, cunoscuta si sub denumirea de tulburare maniaco-depresiva, este o afectiune mintala serioasa, care, netratata, poate duce la implicarea in activitati ce pot periclita viata, degradarea relatiilor sociale, pierderea locului de munca,...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+2
Vezi toate clinicile
Mai putin
+2
Vezi toti medicii
Mai putin