Tulburarea bipolara

Generalitati

Sus
Tulburarea bipolara

Tulburarea bipolara a fost catalogata initial ca psihoza maniaco-depresiva si mai apoi anumiti medici au considerat ca aceasta poate fi catalogata ca una separata, insa cel putin deocamdata este considerata ca un sinonim:

Tulburarea bipolara sau sindromul maniacal ori sindromul maniaco-afectiv.

Tulburarea biploara este considerata o psihoza in care modificarea starii afective a persoanei se poate schimba radical dintr-un moment in altul. Astfel ca apar o succesiune rapida de episoade: maniacale si mai apoi depresive.
Tulburarea depresivo-maniaca afecteaza in special simptomatic pacientul si aici vorbim mai ales de latura senzitiva a acestuia, adica o serie de tulburari de gandire, de afectivitate, sexuale.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Clasificarea in functie de simptome
 3. Diagnostic si fiziopatologie
 4. Evolutie
 5. Tratament
 6. Articole similare

Clasificarea in functie de simptome

Sus

Deoarece aceasta tulburare este un sindrom, adica un cumul de mai multe patologii cu mai multe simptome cumulate se va vorbi de o serie intreaga de tulburari :
- Tulburari de afectivitate
In cadrul tulburarilor de afectivitate se poate vorbi de doua extreme posibile : una este euforia. In cadrul euforiei vom vorbi de un optimism sau de un narcisism patologic exacerbat, adica de o stima de sine mare, o grandoare. Ori in opozitia acestuia se va vorbi de o subestimare a sinelui. La aceste doua simptome se va adauga o stare continua de iritabilitate.

- Tulburari de atentie si gandire
Atentia pacientului este grav afectata adica aceasta numai poate sa se concentreze la orice activitate fie ea complexa sau una simpla. La aceasta absenta a capacitatii de concentrare apare si o tendinta ca persoana sa fie distrasa de la actiunea initiala, de actiuni care nu au relevante majore sau care nu au legatura directa cu pacientul si astfel l-ar putea afecta cumva. Tot aici si ideile gata fixate, memoriile numai pot fi reamintite cu acuratete aparand o serie de lapsusuri.

- Tulburari sexuale
Instinctul sexual al unei persoane cu tulburare bipolara se refera la o exacerbare a instinctului sexual, adica o patologie care poate duce pana la nimfomanie.
- Tulburari de somn
Tulburarile de somn vor da o insomnie in care necesitatea somnului, a odihnei scade si astfel insomnia nu este una tipica in care pacientul simte nevoia de somn dar nu se poate odihni.

- Tulburari de comunicare
Poate datorate tulburarilor in componenta mentala si de gandire se pot clasifica si aceste tulburari de comunicare, cum ar fi ;
Logoree, hipersociabilitate, incoerenta sau extravazarea in orice aspect posibil : vestimentar, atitudine, achizitia de bunuri care nu sunt practice ci doar denota o extravaganta.

Diagnostic si fiziopatologie

Sus

Din punct de vedere al mecanismului fiziopatologic nu s-a observat a exista o categorie de varsta mai predispusa sau o predispozitie mai accentuata pe sexe, ambele fiind la fel de susceptibile de a dezvolta aceasta patologie.
Din punct de vedere al mecanismului aceasta are si o componenta psihologica adica exista alocarea unui simptom psihologic care poate declansa aceasta psihoza in forma activa insa problema de fond este una neurologica o disfunctie la nivel encefalic.

Insa principala componenta de care vorbim este una biochimica, aceasta inseamna ca in aceasta patologie anumite gene au o patologie si totodata sunt implicati niste neurotransmitatori care au o secretie mult prea acentuata (ori in alta teorie afinitatea de receptie a acestor neurotransmitatori este prea mare) astfel in epinefrina, norepinefrina si serotonina vor produce dezechilibre in transmiterea neuronala.

Daca vorbim de categoria acestei patologii exista doua tipuri majore de psihoza maniaco-depresiva sau tulburare bipolara.
Tulburarea bipolara tip I este forma care poate fi diagnosticata mai usor deoarece atat faza maniacala dar si faza de depresie sunt foarte pronuntate.

Crizele de depresie impreuna cu cele de manie se rasfrang cu o ciclicitate si atunci in momentul prezentarii la medicul de specialitate psihiatrica pacientul va manifesta una din cele doua faze ale tulburarii bipolare pentru care diagnosticarea este mai lesne.

In cazul tulburarii bipolare tip II diagnosticarea este mai dificila deoarece mania intra in categoria hipomaniei adica are o manifestare clinica mult mai usoara, in schimb depresia este una mult mai accentuata fapt pentru care in timpul diagnosticarii, diagnosticul de tulburare bipolara intra in categoria diagnosticului diferential cu depresia generalizata.

Depresia generala poate fi confundata cu aceasta patologie astfel ca pana nu apare si manifestarea maniacala diagnosticul de certitudine este dificil de pus.
Ca si episoade sau frecventa a acestor patologii exista o categorie sezoniera a acestora adica au tendinta sa apara la sfarsitul toamnei sau iarna astfel ca exista o legatura psiho-somatica deoarece aceste doua anotimpuri au tendinta de a provoca depresii si in cazul persoanelor care nu au aceasta tulburare, astfel ca la aceasta categorie manifestarea este mult mai puternica.

In perioada de iarna organismul oricum este supus unui stres datorita perioadei in care trebuie sa isi asigure termoreglarea. Datorita acestui stres somatic de termoreglare pe perioada iernii la care este supus organismul depresia este posibil sa apara cu mai mare recurenta.

In acelasi timp in perioada de vara se manifesta mai predominant manifestarea maniacala.
Totodata ca si categorie se poate observa ca la barbati primul episod ca si manifestare simptomatica este un episod maniacal, iar la femei primul episod este unul depresiv.
O data cu imbatranirea si in special dupa varsta de 50 ani episoadele se pot repeta tot mai des si mai accentuata, intr-o forma mai acuta.

Evolutie

Sus

O tulburare bipolara si netratata la timp si aici nu vorbim neaparat de o diagnosticare care trebuie sa survina in cateva ore sau nici macar zile, dar intr-o perioada in care sunt observate fie de catre pacient fie de catre persoanele din jur a acestor manifestari care se asemenatoare tulburarii bipolare trebuie recomandat un consult psihologic dar cel mai indicat un consult psihiatric pentru un diagnostic de certitudine si de specialitate.

Evolutia in timp si ani a aceste tulburari bipolare poate fi de doua tipuri :
- Tulburare compulsiva initial si astfel componenta maniacala va incepe sa se dezvolte intr-o faza tot mai acuta care in final va duce pacientul sa manifeste anumite manii pentru persoane ori stari.

Aceasta componenta este insotita de o stare tot mai grava de iratibilitate si irascibilitate, si poate duce la psihoza generalizata insotita de halucinatii sau alte manifestari iluzorii. Insa dupa aceste manifestari maniacale puternice in care persoana afectata si netratata poate reprezenta un pericol si pentru ea insasi dar in special pentru persoanele din jur, exista urmarea episodului depresiv puternic in care persoana poate recurge la suicid.

- Tulburare depresiva (suicidul). In cazul in care componenta depresiva devine tot mai accentuata pacientul fie va realiza patologia de care sufera si nu o va accepta, moment in care poate sa apara tendinta de suicid, fie dupa o perioada maniacala foarte accentuata, componenta depresiva va veni cu o reducere semnificativa a stimei de sine si astfel in acest moment exista pericolul de suicid.

In etapa in care poate sa se ajunga la o tendinta suicidala exista cateva simptome care pot sa anunte aceasta progresie spre suicid :
- Pacientul va avea o stima de sine redusa, dar mai mult de atat isi va constientiza patologia si astfel va sesiza ca are tendinta de a isi crea probleme atat persoanei in sine, dar mai mult va sesiza si faptul ca este o problema pentru persoanele din jur sau familie.

- Pacientii cu tendinta suicidala sunt cei care in primul rand vor dori sa traga un semnal de alarma, astfel ca dorinta de suicid nu este una acut autentica asa incat isi vor anunta dinainte ideile de suicid, vor lasa note de explicatie sau in care isi lasa testamentul pentru a ii anunta intr-o forma sau alta pe cei din jur si a exista posibilitatea de a fi salvati.

- Suicidul nu va fi executat cel mai adesea direct de catre pacient ci acesta va incerca sa isi puna viata in pericol adica se va pune in situatii in care exista riscul de a muri.
In cazul observarii ca exista acest risc de suicid trebuie imediat dus pacientul (pacienta) la psihiatru pentru a fi spitalizat si administrata terapia ori inlocuita (daca este cazul).

Tratament

Sus

Terapia pentru persoanele bipolare este o combinatie intre o terapie psihiatrica sau psihologica, care trebuie sa reprezinte principala componenta deoarece tulburarea poate fi activata in forma sa acuta si de catre o serie de tulburari declansatoare.

Insa terapia psihiatrica asupra comportamentului este posibila in cazul in care forma nu este atat de activa, la aceasta trebuie ajutata si de o terapie medicamentoasa.
Terapia medicamentoasa este cel mai adesea implicata este pe o baza de componenta de litiu.

Ca si componenta a litiului se foloseste carbonatul de litiu deoarece actioneaza in special pe componenta depresiva a acestuia, prevenind depresia. Daca exista o componenta alergica la litiu ori o rezistenta a organismului la litiu, acestora li se va administra haloperidol.

O alta clasa de medicamente este cea a inhibitorilor selectivi de recaptare a serotoninei, astfel ca recaptarea de catre receptori a serotoninei fiind redusa scade concentratia de serotonina intracelular neuronala fapt care va scadea si mai mult depresia sau recurenta acesteia.

Tratamentele trebuie administrate cu perioada de pauza, astfel ca dupa o terapie de 7-10 zile trebuie sa existe o perioada de 2-5 zile de intrerupere a tratamentului pentru a incerca estomparea efectelor adverse dar si pentru ca pacientul sa nu manifeste o rezistenta la aceste medicamente.
Pentru pacientii care sufera si de insomnii acestora li se pot administra clasa de medicamente : benzodiazepine care ajuta in acest fel la un somn mai linistitor.

Citeste si

Arhiva
 • Fazele tulburarii bipolare Fazele tulburarii bipolare

  Generalitati Tulburarea bipolara sau psihoza maniaco-depresiva este o boala mentala care implica traversarea a cel putin un episod maniacal (o stare de spirit euforica sau iritabila) si mai multor stari depresive accentuate. Afectiunea psihica este caracterizata...citeste mai mult

 • Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Tratamentul intoxicatiei cu cianuri

  Generalitati Cianidele sunt substante toxice care contin gruparea chimica CN. Acestea pot patrunde in organism si determina intoxicatii prin ingestie (alimente sau cianuri), pe cale inhalatorie (inhalarea de gaze), prin tegumente sau mucoase (nazala su...citeste mai mult

 • Gandirea pozitiva. Pasii care duc la construirea ei Gandirea pozitiva. Pasii care duc la...

  Generalitati Societatea actuala ne obliga sa fim cei mai buni, sa gasim solutiile cele mai rapide, sa fim competitivi si sa ne autodepasim. Toate acestea genereaza un nivel ridicat de stres, care trebuie atent gestionat, astfel incat echilibrul emotional sa nu fie...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate