Sarcina si ibuprofenul


Generalitati

Sus
Sarcina si ibuprofenul

Articolul ne informeaza despre riscul expunerii la ibuprofen in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist.

Ce este ibuprofenul?

Ibuprofenul este un antiinflamator nesteroidian folosit in mod frecvent pentru tratamenul artritei, cefaleei, durerilor musculare, febrei si crampelor musculare. Denumirile comerciale ale ibuprofenului sunt Advil, Nurofen, Paduden, Rupan. De asemenea, ibuprofenul se gaseste in multe alte combinatii farmaceutice.

Efectele ibuprofenului asupra sarcinii

Sus

Este adevarat ca administrarea ibuprofenului in timpul sarcinii poate creste riscul de avort?
Doua studii au aratat un risc crescut de avort datorita utilizarii antiinflamatoarelor nesteroidiene, ca ibuprofen, in primul trimestru de sarcina. Cu toate acestea, alte studii nu au demonstrat aceasta asociere. De asemenea exista studii care arata ca administrarea ibuprofenului in timpul sarcinii poate interfera implantarea fatului. Cu toate ca un risc exact nu a fost stabilit, femeile care doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa evite administrarea ibuprofenului.

Tocmai am aflat ca sunt insarcinata si am folosit ibuprofen saptamana trecuta pentru cefalee. Ar putea acest lucru sa determine efecte adverse asupra fatului?
Daca ibuprofenul se administreaza in primul sau al doilea trimestru de sarcina, nu este asociat cu un risc crescut asupra fatului. Cu toate acestea, ibuprofenul nu este antialgicul de electie in timpul sarcinii deoarece exista anumite interdictii cu folosirea acestuia in trimestrul trei de sarcina. Ca orice medicament, acesta ar trebui utilizat numai cu avizul medicului specialist.

Sunt insarcinata in 7 luni. Pot lua ibuprofen?
Exista o serie de interdictii in ceea ce priveste administrarea ibuprofenului in al treilea trimestru de sarcina. Cel mai important risc il constituie inchiderea prematura a ductului arterial (un vas la nivelul cordului fetal), care poate determina cresterea presiunii la nivel pulmonar (hipertensiune pulmonara). Folosirea ibuprofenului in trimestrul trei de sarcina poate inhiba travaliul sau cauza scaderea cantitatii de lichid amniotic (oligoamnios). De aceea, este recomandata administrarea ibuprofenului in trimestrul al treilea de sarcina numai sub supraveghere atenta.

Trebuie sa iau ibuprofen pe tot parcursul sarcinii datorita unei afectiuni asociate. La ce ma pot astepta daca folosesc acest medicament?
Studiile au aratat un risc crescut pentru defecte congenitale, greutate mica la nastere sau nastere prematura prin folosirea de antiinflamatorii in primul si al doilea trimestru de sarcina. In ceea ce priveste administrarea in al treilea trimestru de sarcina, se recomanda monitorizare atenta a cordului fetal si a volumului lichidului amniotic prin efectuarea unei ultrasonografii. Se recomanda administrarea celei mai mici doze care controleaza afectiunea.

Ibuprofenul in timpul alaptarii

Sus

Academia Americana de Pediatrie a incadrat ibuprofenul in grupul medicamentelor permise la femeile care alapteaza. Ibuprofenul ajunge in cantitate foarte mica la nivelul laptelui matern. Un studiu a aratat ca prin folosirea acestuia in doze uzuale, nou-nascutul ar fi expus zilnic la mai putin de 1mg de ibuprofen.

Procrearea si ibuprofenul la barbati

Sus

Tatal copilului meu lua Advil in mod regulat in perioada cand am ramas insarcinata. Ar putea acest lucru sa-mi sfecteze sarcina?
Nu exista nici un studiu care sa arate ca folosirea de catre tata a ibuprofenului ar putea determina infertilitate sau defecte de nastere.
36053 vizualizari, 10 Martie 2008

Citeste si

Arhiva
  • Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Avortul spontan - pierderea spontana...

    Generalitati Avortul spontan reprezinta intreruperea spontana a sarcinii (printr-o cauza naturala, fara o interventie din afara) inainte de saptamana 20 de gestatie (eliminarea spontana a produsului de conceptie dupa saptamana 20 poarta denumirea de pierdere spontana...citeste mai mult

  • Sarcina Sarcina

    Pregatirea sarcinii Sarcina este inceputul unei calatorii incredibile si, pentru ca ne dorim sa fim alaturi de tine de-a lungul ei, venim cu informatii si sfaturi pentru fiecare pas pe care trebuie sa il parcurgi. Pentru femeile care doresc sa ramana...citeste mai mult

  • Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Importanta nutritionistului in...

    Generalitati Importanta nutritionistului in perioada de sarcina consta in monitorizarea atenta a alimentatiei si consilierea personalizata de care femeia insarcinata beneficiaza pe tot parcursul graviditatii. Sfaturile si indrumarea specialistului in materie de...citeste mai mult