LEGE nr. 210 din 31 decembrie 1999 privind concediul paternal
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 654 din 31 decembrie 1999
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
ART. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.
ART. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
ART. 3
(1) Tatal care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la nasterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice, acordata in conditiile prevazute la art. 2 alin.
(2) Permisia prevazuta la alin. (1) se acorda si tatalui care satisface serviciul militar obligatoriu, in vederea recunoasterii paternitatii, in conditiile legii. Permisia solicitata va fi justificata cu certificatul de nastere al noului-nascut, din care sa rezulte calitatea de tata a militarului, respectiv cu declaratia de recunoastere a paternitatii, intocmita in conditiile legii.
ART. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.
ART. 5
(1) In cazul decesului mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama.
(2) Pe perioada concediului acordat in conditiile alin. (1) tatal copilului beneficiaza de o indemnizatie egala cu ajutorul pentru sarcina si lauzie cuvenit mamei sau de o indemnizatie calculata dupa salariul de baza si vechimea in munca ale acestuia, acordata de unitatea la care tatal isi desfasoara activitatea, la alegere.
ART. 6
In termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a prezentei legi, Guvernul va aproba prin hotarare normele metodologice de aplicare, la propunerea comuna a Ministerului Sanatatii si a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
ART. 7
Prezenta lege intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna din 15 decembrie 1999, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) si 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
ANDREI IOAN CHILIMAN
p. PRESEDINTELE SENATULUI,
ULM NICOLAE SPINEANU
Articole recomandate
-
Afectiuni cauzate de trigliceride
-
Teama de sex
-
Meningita bacteriana
-
Plombe dentare
-
8 lucruri interesante despre fericire
-
SPIRULINA STAR tablete – supliment alimentar ayurvedic
Combate astenia de primăvară cu muguri de plop
Cum să recunoști infecția cu stafilococ auriu
Scapă de mătreață cu cele mai simple soluții
Va fi nunta mare in lumea mondena. S-au logodit duminica!
Gravida in 7 luni, a pozat aproape goala. Imagini nemaivazute cu Laura Cosoi
S-a sinucis! Florin Calinescu este in doliu din nou. Tragedie in familia lui
Ultimele cuvinte ale Ionelei Prodan inainte sa moara. Ce i-a spus fiicei ...
Ce sunt proteinele complete și în ce alimente le găsești
10 alimente care te pot păcăli ușor. Nu sunt chiar atât de sănătoase!
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Tratamente pentru par cu ulei marocan
Uleiurile au inceput sa fie utilizate in scopuri de infrumusetare inca din anul 3000 i. Hr., astfel ca acestea erau folosite atat pentru par, cat si pentru ten si in special, in lupta procesului de imbatranire. Medicul Avicenna mentioneaza in niste scrieri de-ale...citeste mai mult
-
Apetitul sexual: diferentele intre sexe
Generalitati Expertii sunt de parere ca libidoul barbatilor poate atinge niveluri mai inalte, in timp ce apetitul sexual al femeilor tinde sa fie mai …fluid si inconstant. Animalele o fac, pasarile o fac, insectele o fac si barbatii o fac…oricand....citeste mai mult
-
Traind si iubind cu HIV/SIDA
Ce sunt HIV si SIDA? HIV este virusul care cauzeaza SIDA. Primul caz de SIDA a fost identificat in Statele Unite ale Americii in anul 1981, dar, cu siguranta, virusul cauzator exista in America sau in alte parti ale lumii cu multi ani in urma. In anul 1984,...citeste mai mult