Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu

Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu

Intrebare:Domnule Profesor va multumim ca ati sacrificat o parte din timpul dvs pentru a ne acorda acest interviu.
Sunteti Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, autorul primelor transplante de ficat din Romania (si deocamdata singurul), Presedintele Romtransplant, ca sa enumeram doar o parte din functiile pe care le aveti. Prin pozitia Dvs, cunoasteti cel mai bine situatia transplantului in Romania, si a transplantului hepatic in special. Care este in acest moment situatia transplantului de ficat?
Raspuns:
La nivel international, transplantul de ficat este o metoda terapeutica acceptata, cu rezultate excelente. La nivel national, programul de la Institutul Clinic Fundeni a avut o evolutie ascendenta, rezultatele din ultimii doi ani, cel putin, fiind perfect superpozabile cu cele de la nivel international.

Intrebare: In Romania, numarul de transplante hepatice acopera necesitatile, si ce perspective vedeti pentru viitor?
Raspuns:
In viitor dorim sa continuam sa crestem numarul de transplante, care este insuficient raporata la necesitatile Romaniei si sa imbunatatim permanent rezultatele.

Intrebare: Cam care este perioada medie de asteptare in Romania si in alte tari europene?
Raspuns:
Perioda medie de asteptare in Romania este de peste 1 an, dar la fel stau lucrurile si in majoritatea tarilor europene.

Intrebare: Din experienta dvs, care sunt principalele dificultati pe care le intampinati, si cum vedeti rezolvarea lor?
Raspuns:
Principala dificultate este lipsa unui numar mai mare de donatori, care nunumai ne-ar permite un numar mai mare de operatii, dar mai ales ne-ar permite rezolvarea la momentul optim a celor mai multe cazuri.


Intrebare: Ca Presedinte al Romtransplant, cum vedeti situatia transplantului in Romania?
Raspuns:
Romtransplant este o asociatie stiintifica al carei rol a fost decisiv in organizarea transplantului modern in Romania si care in acest an implineste 10 ani. Calitatea de presedinte al acestei asociatii inca de la infiintare ma onoreaza in mod deosebit. In aceasta calitate, dar si in cea de reprezentant al Romaniei in comisia de transplant a Consiliului Europei, sper ca viitorul transplantului romanesc sa fie caracterizat prin alinierea la numarul de operatii si rezultatele care se obtin oriunde in Europa.

Intrebare Considerati ca integrarea Romaniei in Comunitatea Europeana va modifica situatia transplantului in Romania si in ce fel.
Raspuns:
Integrarea Romaniei in Europa va modifica in primul rand legislatia, care va trebui adaptata la cea europeana si, in al doilea rand, mentalitatile. Restul cred ca va veni de la sine.

Intrebare: Legislatia din Romania difera semnificativ fata de a celorlalte tari europene si in ce fel?
Raspuns:
In privinta legislatiei, deja ne-am aliniat din foarte multe puncte de vedere la cea europeana, mai ales acolo unde exista obligativitatea. Am ramas in urmadoar cu consimtamintul prezumat, care functioneaza in prezent in majoritatea tarilor europene.

Intrebare: In prezent candidati la un post de parlamentar in Parlamentul European. Considerati necesara o abordarea problemei transplantului la acest nivel, si in ce fel?
Raspuns:
Problema transplantului a fost deja abordata, chiar de mai multe ori in Parlamentul european, mai ales pentru limitarea unui fenomen extrem de nociv, care se numeste trafic de organe. Sincer vorbind, sper ca in viitor astfel de discutii mai degraba sa nu mai aiba loc si fenomenul sa fie controlat de catre organele in drept de la nivelul fiecarui stat. Pe de alta parte, problema va mai fi abordata in ceea ce priveste asigurarea calitatii organelor si tesuturilor prelevate si a bancilor de tesuturi.

Intrebare: Sunteti un chirurg remarcabil, Directorstiintific al Institutului Clinic Fundeni, Senator al Romaniei, membru al Academiei de Stiinte Medicale. Care sunt motivele care va fac sa candidati pentru un post de parlamentar european, si in ce fel credeti ca alegerea dumneavoastra va va influenta activitatea profesionala, politica si viata personala?
Raspuns:
Alegerea mea in Parlamentul european va influenta, fara indoiala, multe din activitatile pe care le desfasor in prezent. Exista insa o ierarhie aprioritatilor, chiar daca aceasta implica anumite sacrificii.

Va multumin Domnule Profesor pentru amabilitate si timpul acordat, va uram succes la alegeri, si va uram sa obtineti tot ceea ce v-ati propus.

NB.Consimtamantul prezumat inseamna ca daca o persoana nu si-a exprimat in cursul vietii dezacordul cu privire la donarea de organe pentru transplant, atunci aceste organe pot fi prelevate fara a se mai solicita acordul familiei.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Anemia din ciroza hepatica Anemia din ciroza hepatica

    Generalitati Ciroza inseamna afectiunea ficatului, care nu mai poate sa functioneze in mod fiziologic, din cauza unei afectiuni cronice care distruge treptat ficatul, fiind o boala cronica si degenerativa. Ciroza hepatica poate sa apara ca urmare a unor agenti...citeste mai mult

  • Raspunsuri la intrebari frecvente despre bolile hepatice Raspunsuri la intrebari frecvente...

    Cauze Hepatita este un termen generic, semnificand inflamatia si distructia celulelor hepatice. Distructia poate fi cauzata de medicamente, toxine, bauturi alcoolice, boli genetice, diverse boli metabolice si virusuri. Cu toate acestea, in mod obisnuit, prin hepatita...citeste mai mult

  • Transplantul de par - aspecte generale Transplantul de par - aspecte generale

    Generalitati Suferiti din cauza inceputului de chelie si va ganditi sa rezolvati chirurgical aceasta problema? In cele ce urmeaza va prezentam cateva aspecte pe care trebuie sa le cunoasteti despre transplantul de par. Tratamentele impotriva caderii parului au...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate