Reducerea costurilor serviciilor medicale

Generalitati

Sus
Reducerea costurilor serviciilor medicale
Apelarea la serviciile de sanatate intr-un mod inteligent, scade costurile acestora.

Scopul este ca pacientul sa beneficieze de ingrijirea de care are nevoie, nici mai mult nici mai putin de atat.

Cand este necesara prezentarea la medic?

Daca simptomele indica o afectiune grava, este necesar sa se apeleze la un medic. Ignorarea problemelor duce la aparitia complicatiilor, care sunt mai greu de tratat si sunt mai costisitoare.

Cand sunt necesare analizele?

Este necesar consimtamantul pacientului pentru efectuarea oricarei analize, iar pacientul trebuie informat cu privire la riscurile si beneficiile acelei analize. Singurul motiv pentru care se fac analize este pentru ca beneficiul pacientului este mai mare decat riscul.

Este necesar tratamentul?

Intotdeauna este necesar ca medicul sa informeze pacientul cu privire la medicamentele administrate. Este necesar sa se cunoasca beneficiile tratamentului si ce se intampla daca nu se face tratamentul, sau care sunt alternativele la acel tratament. In cazul in care este necesar un procedeu chirurgical, pacientul trebuie informat cu privire la acel procedeu. Acesta are dreptul sa refuze interventia.

Cand se apeleaza la serviciile de urgenta?

La serviciile de urgenta (de exemplu la camera de garda sau la ambulanta) se apeleaza la situatii in care viata este pusa in pericol. Seviciile medicale la camera de garda sunt mai scumpe decat celelalte servicii medicale, si nu functioneaza pe baza primul-venit primul-servit, ci in ordinea gravitatii afectiunilor, astfel ca o persoana cu suferinta minima poate astepta mai mult timp pana la examinare. De asemenea, la camera de garda nu se cunoaste istoricul medical al pacientului (bolile suferite de acesta sau alte diagnostice).

Cand se face internarea in spital?

Majoritatea banilor din serviciile de sanatate se cheltuiesc pentru spitalizari. Nu se fac internari pentru analize. Este necesar sa se intrebe medicul daca acele analize se pot face si in ambulator. In cazul in care spitalizarea este necesara, scurtarea zilelor de spitalizare este necesara, asta pentru minimalizarea costurilor cat si pentru scaderea riscurilor de infectii cu germeni din spital. Se poate scurta perioada de spitalizare prin ingrijire la domiciliu. Serviciile de asistenta la domiciliu sunt eficiente in perioadele de recuperare. In cazul bolilor terminale, unele persoane prefera ingrijirea la domiciliu, alaturi de persoanele apropiate. De asemenea exista centre speciale, care pot ingriji acest tip de pacienti.

Cand este necesar consultul unui specialist?


Specialistii sunt medicii care au educatie indelungata intr-o anumita ramura a medicinei, de exemplu un cardiolog are ani de experienta in tratarea bolilor cardiovasculare. Examinarea de catre un medic specialist este mai costisitoare decat consultul unui altfel de medic, iar analizele si tratamentul pot fi mai scumpe si mai invazive (invadeaza tesuturile). Medicul specialist poate informa pacientul cu privire la starea lui de sanatate si poate oferi anumite tratamente care nu pot fi oferite de alti medici de familie.

Inainte de vizita la specialist este indicat :
- sa cunoasteti diagnosticul sau posibilele diagnostice
- sa va informati cu privire la optiunile de tratament
- sa puneti la dispozitia medicului specialist, toate rezultatele analizelor sau ale investigatiilor anterioare.
Este necesara o colaborare intre medicul de familie si medicul specialist, astfel incat medicul de familie sa cunoasca rezultatele analizelor si tratamentul, pentru a putea supraveghea evolutia.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cand este necesara prezentarea la medic?
 3. Cand sunt necesare analizele?
 4. Este necesar tratamentul?
 5. Cand se apeleaza la serviciile de urgenta?
 6. Cand se face internarea in spital?
 7. Cand este necesar consultul unui specialist?
 8. Drepturile pacientului
 9. Articole similare

Drepturile pacientului

Sus
- sa i se explice in asa fel incat sa inteleaga
- sa i se spuna diagnosticul si ce inseamna acesta
- sa citeasca rezultatele analizelor si evaluarile medicului
- sa cunoasca beneficiile si riscurile tratamentului si alternativele acestuia
- sa cunoasca pretul unei analize sau al tratamentului
- sa refuze anumite proceduri medicale.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Depresia - tristetea patologica Depresia - tristetea patologica

  Generalitati Depresia este o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unei trairi de tristete sau de pierdere a sperantei pentru o perioada indelungata de timp. Fiind mai serioasa decat un simplu episod de tristete, de suparare sau decat o traire temporara...citeste mai mult

 • Reducerea sanilor Reducerea sanilor

  Foarte multe persoane au dureri sau alte probleme psihice datorita sanilor mariti. Atat in cazul barbatilor cat si al femeilor, interventia chirurgicala de reducere a sanilor poate fi o buna optiune. Dar este foarte important de retinut: atunci cand discutam...citeste mai mult

 • Cum putem reduce riscul depresiei Cum putem reduce riscul depresiei

  Metode de prevenire a depresiei Nu intotdeauna e posibil sa prevenim depresia, insa intr-o anumita masura, urmatoarele strategii pot ajuta la reducerea riscului de aparitie/reaparitie a depresiei: - Fii constient de riscul depresiei; - Fa o evaluare psihiatrica si...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+2
Vezi toate serviciile
Mai putin