Exacerbarile astmului
Generalitati
Sus
Aproximativ o treime dintre prezentarile de urgenta pentru astm necesita spitalizare.
Definitie
Exacerbarile astmului (astmul acut) pot fi definite ca episoade de agravare progresiva a dispneei, tusei, wheezingului, senzatiei de constrictie toracica sau o combinatie a acestor simptome. Un element definitoriu al exacerbarii este alterarea functiei pulmonare, definite prin masurarea VEMS (volumul expirator maxim in prima secunda a unei respiratii fortate). Masurarea obiectiva este mai demna de incredere decat simptomatologia clinica, mai ales pentru pacientii care nu isi percep corect simptomele.
Cuprins articol
Cauzele exacerbarilor
SusAprecierea severitatii exacerbarii
Sus- daca pacientul facea anterior tratament corticoid inhalator sau oral (o exacerbare aparuta sub un tratament eficient poate fi mai severa, mai greu de controlat);
- daca pacientul a mai avut episoade de astm amenintator de viata sau tratat in terapie intensiva (indicand un risc mare de repetare a unui asemenea episod).
Elemente care sugereaza un atac de astm amenintator de viata sunt: alterarea senzitiva, tendinta la ortostatism, vorbirea intrerupta, cianoza, epuizarea. Alte elemente decelabile la examenul clinic sunt: pulsul paradoxal (scaderea presiunii arteriale sistolice in inspir de peste 15 mmHg), tirajul intercostal, silentium auscultator si reducerea VEMS sub 25% din prezis.
Factori de risc pentru exacerbari severe
Sus- pacienti pe tratament corticoid sistemic sau care l-au intrerupt recent;
- pacienti care nu folosesc corticoizi inhalatori;
- pacienti care utilizeaza doze mari de bronhodilatatoare (mai mult de un flacon de salbutamol pe luna);
- istoric de maladie psihica sau probleme psihosociale, utilizare de sedative;
- istoric de necomplianta la tratamentul de fond al astmului.
Investigatii paraclinice
SusCu exceptia exacerbarilor usoare, masurarea saturatiei transcutane a oxihemoglobinei (SaO2) este indispensabila, in funtie de aceasta se recomanda initierea si mentinerea oxigenoterapiei.
Masurarea parametrilor ventilatori (VEMS) in exacerbare este recomandata de toate ghidurile nationale sau internationale de astm. In Romania, masurarea PEF (debitul expirator de varf) este posibila prin disponibilitatea pe piata a peak-flowmetrelor, la preturi accesibile.
Managementul exacerbarilor astmului
SusIn cabinetul medicului de familie pot fi abordate exacerbarile usoare sau moderate apreciate dupa urmatoarele criterii:
- reducerea PEF cu mai putin de 20% din prezis (sau din cea mai buna valoare personala);
- treziri nocturne;
- cresterea utilizarii medicatiei de criza.
Atitudine:
- Cresterea dozei de bronhodilatatoare: administrare repetata de ventolin inhalator (2-4 pufuri la fiecare 20 minute in prima ora).
Mod de administrare: inhalator presurizat dozat (MDI, „spray”), de preferinta cu un spacer, prin care se realizeaza o concentratie similara cu administrarea prin nebulizare.
- Dupa prima ora, continuarea administrarii in functie de severitatea exacerbarii:
- usoare: 2-4 pufuri la fiecare 3-4 ore;
- moderate: 6-10 pufuri la fiecare 1-2 ore.
- Monitorizare: PEF, clinic.
- Raspuns bun: PEF revine la > 80% din prezis, raspunsul se mentine 3-4 ore; clinic: ameliorarea dispneei, disparitia ralurilor sibilante, a wheezing-ului.
- Corticoizi oral, doza 0,5-1 mg/kgc pentru 24 ore, mai ales daca exacerbarea apare dupa o augmentare recenta a tratamentului de control al astmului.
- Raspuns absent sau considerat insuficient: trimiterea pacientului la un serviciu de urgenta.
De retinut!
Astazi astmul bronsic beneficiaza in Romania de servicii de diagnostic bine dotate in toate orasele mari si de mijloace de terapie moderne, care au ameliorat spectaculos prognosticul acestei boli.
Autor: Asist. Univ. Dr. Stefan Mihaicuta
Sursa: Revista Viata si sanatate
Articole recomandate
-
Rolul prostatei si transformarile sale in timp
-
Obezitatea
-
Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse
-
Efectele poluarii aerului asupra sanatatii
-
8 lucruri interesante despre fericire
-
E bine sa ierti?
Investigații medicale care indică bolil ae rinichilor
Obiceiuri benefice sănătății oculare
Cu aceste semințe previi cancerul și îmbătrânirea prematură!
Va fi nunta mare in lumea mondena. S-au logodit duminica!
Gravida in 7 luni, a pozat aproape goala. Imagini nemaivazute cu Laura Cosoi
S-a sinucis! Florin Calinescu este in doliu din nou. Tragedie in familia lui
Ultimele cuvinte ale Ionelei Prodan inainte sa moara. Ce i-a spus fiicei ...
Ce se întâmplă dacă bei mai mult de 5 băuturi alcoolice pe săptămână
Ce să faci când ai febră musculară
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
9 probleme de sanatate influentate de...
Generalitati Daca o persoana are nevoie de o motivatie pentru a diminua stresul din viata ei, trebuie sa stie ca stresul in sine ar putea sa ii influenteze, intr-un mod destul de serios, starea de sanatate. Stresul nu are doar consecinte emotionale. Acesta poate...citeste mai mult
-
Boala celiaca - sfaturi nutritionale...
Generalitati Boala celiaca mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie gluten sensibila, sprue celiac sau nontropical. Este o afectiune de natura autoimuna a intestinului subtire ce apare la persoanele cu o anumita predispozitie genetica, putand-se manifesta...citeste mai mult
-
Ejaculare precoce
Generalitati Multi barbati cateodata ejaculeaza mai devreme in timpul contactului sexual sau mai corect, mai devreme decat si-ar dori partenera lor sa dureze raportul sexual. Atat timp cat aceasta situatie nu reprezinta regula, nu trebuie sa constituie o cauza de...citeste mai mult