Colecistul


Generalitati

Sus
Colecistul

Vezica biliara (colecistul) este un organ de mici dimensiuni, in forma de para, situat chiar sub ficat, in cadranul din partea dreapta sus a abodmenului. Principala sa functie este de a colecta si de a concentra bila pe care organismul o foloseste pentru digestia grasimilor.

Problemele veziculei biliare si ale sistemului biliar cel mai frecvent intalnite sunt:

- inflamatia veziculei biliare si a cailor biliare
- spasme musculare si/sau contractia slaba a peretelui veziculei biliare
- pietre care se formeaza in vezicula biliare si/sau ductele biliare
- obstructia fluxului de bila.

Afectiuni ale colecistului

Sus

Calculii biliari (litiaza biliara) - Din motive neclare, substante din bila se pot cristaliza in vezicula biliara formand calculii biliari.

Colecistita - Inflamatia veziculei biliare este cauzata, de cele mai multe ori, din cauza unei pietre la vezicula biliara. Colecistita poate determina durere severa, febra si poate necesita interventie chirurgicala atunci cand inflamatia reapare.

Cancerul veziculei biliare - Desi rar, cancerul poate afecta vezicula biliara.

Pancreatita biliara - Unele pietre ale veziculei biliare blocheaza ductele care dreneaza pancreasul. In acest caz rezulta inflamatia pancreasului.

Cand se va consulta urgent medicul

Sus

In cazul in care vezicula biliara sau ductele biliare bari sunt infectate ori blocate de namol, pietre, pot surveni simptome acute, severe. Printre acestea se numara:

 • dureri abdominale severe care pot iradia in spate si umarul drept
 • varsaturi
 • febra
 • septicemie (infectia se extinde dincolo de vezicula biliara, in fluxul de sange
 • inflamatie a pancreasului sau pancreatita

Tratament

Sus

Colecistectomia - Presupune indepartarea veziculei biliare, fie pe cale laparoscopica sau prin laparatomie.

Antibiotice - Infectia poate fi prezenta in timpul colecistitei. Desi antibioticele nu vindeca, de obicei, colecistita, acestea pot preveni raspandirea infectiei.

Chimioterapia si radioterapia - Dupa o interventie chirurgicala pentru tratarea cancerului de vezicula biliara se va face chimioterapie si radioterapie pentru a preveni recidiva cancerului.

Acid ursodeoxicolic - Persoanele care sufera de calculi biliari si nu sunt canditatii potriviti pentru interventia chirurgicala vor urma acest tratament, pe cale orala. Acidul ursodeoxicolic poate ajuta la dizolvarea calculilor biliari mici de colesterol si poate diminua simptomele. O alta solutie orala cu efect similar se numeste chenix.

Litotritia extracorporeala cu unde de soc - Socurile de inalta energie sunt proiectate de o masinarie prin peretele abdominal si sparg din exterior calculii biliari. Litrotripsia sau litroritia extracorporeala functioneaza cel mai bine in cazul in care sunt prezenti doar cativa calculi biliari de mici dimensiuni.

Dizolvare cu solvent - Aceasta este o procedura de tratament care presupune introducerea unui ac prin piele, in vezicula biliara. Vor fi injectate substante chimice care vor dizolva calculii biliari.

Probleme care pot masca tulburarile veziculei biliare

Sus

Aceste tipuri de probleme includ:

 • inflamarea stomacului, cunoscuta sub denumirea de gastrita
 • reflux gastroesofagian
 • ulcer stomacal sau duodenal
 • alergii alimentare
 • intoleranta la gluden
 • chisturi hepatice cauzate de fluxul biliar lent
 • ficat gras sau congestie hepatica
 • stres emotional care provoaca spasme in musculatura neteda din intestin
 • reactii adverse la medicamentele antiinflamatorii, care pot afecta ficatul si stomacul
13067 vizualizari, 19 Iulie 2012

Citeste si

Arhiva
 • Litiaza biliara (calculii biliari) Litiaza biliara (calculii biliari)

  Generalitati Vezica biliara (colecistul sau "fierea" populara) este un sac de mici dimensiuni, pozitionat imediat sub ficat. Are rolul de a depozita bila secretata de ficat. Bila ajuta la digestia grasimilor si este eliminata din vezica biliara in intestinul...citeste mai mult

 • Ceaiurile din plante pot declansa tulburari ale ficatului si cailor biliare Ceaiurile din plante pot declansa...

  Generalitati Popoarele indigene au folosit din cele mai indepartate vremuri anumite plante pentru a combate problemele de sanatate ale ficatului si vezicii biliare. Disfunctiile ficatului si ale colecistului duc adesea la formarea calculilor biliari care pot...citeste mai mult

 • Dischinezia biliara Dischinezia biliara

  Generalitati Dischinezia biliara este o afectiune a veziculei biliare. Aceasta inmagazineaza bila eliberata de ficat (secretia externa hepatica) si o transporta in intestinul subtire unde contribuie la descompunerea (digestia) grasimilor rezultate din timpul mesei....citeste mai mult