Sarea iodata - benefica pentru sanatate?

Generalitati

Sus
Sarea iodata - benefica pentru sanatate?

Sarea iodata este o sare imbogatita cu un mineral numit iod. Acesta, la fel ca si sodiul, este regasit inclusiv in fructe si legume. Practic, sarea iodata este prezenta in bucataria fiecarei persoane.

Cert este ca organismul are nevoie de iod, iar acesta trebuie procurat din alimente. Consumata excesiv, sarea iodata poate avea efecte negative asupra organismului.

Sarea este foarte importanta pentru organism, ea contribuie la transportul substantelor nutritive spre celule, ajutand la echilibrul fluidelor si la mentinerea presiunii arteriale.

Cantitatea zilnica de care avem nevoie este de 0,5 grame de sodiu. Mai exact, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o persoana ar trebui sa consume maximum 6 grame de sare iodata zilnic.

Mai mult, pacientii diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, cu boli renale cronice, diabet zaharat de tip 2 si osteoporoza nu ar trebui sa depaseasca un consum mai mare de 1,5 grame/zi.

In magazine se gaseste doar sare iodata, intrucat exista obligativitatea comercializarii sarii iodate pe piata romaneasca prin Hotararea de Guvern 568/2002 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 407 din 12.06.2002 privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Beneficiile consumului de sare iodata
 3. Riscurile unui consum exagerat de sare iodata
 4. Articole similare

Beneficiile consumului de sare iodata

Sus

• Lipsa iodului din organism duce la aparitia anumitor afectiuni serioase ale tiroidei. Cel mai mare pericol al lipsei iodului din alimentatie il reprezinta asa-numita gusa endemica, care se manifesta prin marirea glandei tiroide, fiind asociata frecvent cu hipotiroidismul.

• Deficientele severe de iod pot avea un impact major asupra femeilor insarcinate si a dezvoltarii fatului. Numarul de avorturi spontane este redus printr-un consum moderat de sare iodata.

• Sunt studii care arata ca acest tip de sare are un rol esential in prevenirea anumitor anomalii ale creierului sau a retardului mental.

• Consumul de sare iodata la copii are un rol bine determinat atunci cand este consumat cu moderatie.

Altfel spus, lipsa iodului din alimentatia copilului poate duce la oprirea cresterii, la aparitia unor malformatii fizice, a unor tulburari de vorbire sau la o dezvoltare intelectuala deficitara.

• Sarea iodata este necesara si pentru problemele gastrointestinale.

• Vindeca anumite afectiuni ale pielii, imbunatateste aspectul pielii agresate de frig si contribuie la cresterea sanatoasa a firului de par.

• Tot iodul din sare previne gusa si tulburarile neuropsihice.

• Are un rol important pentru mentinerea sanatatii dintilor.

• Sarea iodata previne si trateaza constipatia si oboseala.

Riscurile unui consum exagerat de sare iodata

Sus

• Excesul de sodiu poate imbolnavi inima, determinand aparitia afectiunilor cardiovasculare si a hipertensiunii.

• Un consum exagerat de sare iodata poate duce la agravarea unor simptome sau a unor afectiuni cronice de care sufera o persoana. Astfel, se pot agrava guta, diabetul zaharat, litiaza renala, precum si durerile osoase.

• Apar frecvente pierderi in greutate.

• Se agraveaza bolile de stomac.

• Creste riscul de aparitie al depresiei sau al anxietatii.

Citeste si

Arhiva
 • Hipotiroidismul Hipotiroidismul

  Generalitati Hipotiroidismul consta in deficienta hormonilor tiroidieni. Boala apare cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, ai caror rol, printre altele, este de a controla felul in care organismul consuma energia. Deficitul hormonilor tiroidieni...citeste mai mult

 • Boala Basedow Graves (gusa exoftalmica) Boala Basedow Graves (gusa exoftalmica)

  Generalitati si incidenta Hipertiroidia reprezinta hiperfunctia glandei tiroide. Boala Graves cunoscuta ca si boala Parry sau Basedow este o afectiune care se caracterizeaza prin 3 manifestari majore: hipertiroidie cu gusa difuza, dermopatie este o si oftalmopatie....citeste mai mult

 • Osteoporoza juvenila Osteoporoza juvenila

  Generalitati Osteoporoza este termenul medical ce descrie un fenomen caracterizat prin pierderea densitatii osoase ca urmare a unor procese extensive de resorbtie osoasa ce nu sunt echilibrate printr-o osteosinteza corespunzatoare (apare un dezechilibru in metabolismul...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate