Clickmed
programare rapida la medic

Cat de periculosi sunt cartofii prajiti?

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2022

Generalitati

Sus
Cat de periculosi sunt cartofii prajiti?

O serie de studii sustin ca alimentele prajite, inclusiv cartofii prajiti, sunt daunatoare pentru sanatate.

Mai mult, desi legatura dintre consumul de alimente prajite, obezitate si bolile de inima este stiuta, un studiu publicat la inceputul verii 2017 este primul care subliniaza o posibila legatura intre consumul cartofilor prajiti si riscul de deces.

Astfel, studiul sustine ca cei care consuma cartofi prajiti mai mult de doua ori pe saptamana prezinta un risc mult mai ridicat de moarte prematura decat cei care consuma cartofi prajiti doar ocazional.

Concret, raportul a inclus 4.440 de persoane, cu varste cuprinse intre 45 si 79 de ani, care au fost inscrise intr-un studiu care s-a raportat la modalitatile de prevenire si tratare a osteoartritei genunchiului.

Cercetatorii de la Institutul de Cercetare Clinica si Educatie in Medicina din Padova, Italia, au urmarit participantii pe o perioada de opt ani.

Acestia au fost chestionati in legatura cu dieta lor, inclusiv cantitatea de cartofi prajiti pe care au consumat-o.

Nicola Veronese, autorul studiului, a mentionat ca este posibil ca oamenii care mananca mai multi cartofi sa aiba o incidenta mai mare a afectiunilor medicale care pot creste riscul de deces.

De asemenea, cartofii prajiti in uleiuri bogate in grasimi trans reprezinta un risc pentru sanatate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Riscurile alimentelor prajite
  3. Conexiunea cu acrilamida
  4. Alegeti uleiuri sanatoase
  5. Citeste pe aceeasi tema

Riscurile alimentelor prajite

Sus

Alimentele prajite sunt bogate in grasimi, calorii si sare. Exista studii care au facut o legatura intre alimentele prajite si probleme serioase de sanatate cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile cardiace.

Astfel, cercetatorii sustin ca alimentele prajite pot influenta aparitia acestor boli prin mai multi factori-cheie: obezitatea, hipertensiunea arteriala si nivelul ridicat de colesterol.

In plus, este cunoscut faptul ca procesul de prajire modifica nu doar calitatea alimentelor, ci le mareste si continutul caloric, acesta fiind un alt aspect de luat in seama si de evitat.

De asemenea, mancarurile prajite servite in restaurantele fast-food sunt adesea gatite in uleiuri hidrogenate, care sunt bogate in grasimi trans, ce cresc nivelurile de colesterol rau (LDL) si scad nivelul de colesterol bun (HDL).

Conexiunea cu acrilamida

Sus

O alta ingrijorare referitoare la alimentele prajite se bazeaza pe acrilamida, o substanta chimica care se formeaza in alimente gatite la temperaturi ridicate, cum ar fi alimentele prajite si coapte.

In studiile efectuate pe animale s-a demonstrat faptul ca acrilamida poate cauza aparitia cancerului. Astfel, cercetatorii sustin ca intr-o mancare mai inchisa la culoare, deci mai prajita, se gaseste si mai multa acrilamida.

Cu toate acestea, daca un om este sanatos, poate consuma in cantitati moderate alimente prajite care contin acrilamida.

Alegeti uleiuri sanatoase

Sus

De aceea, daca vreti sa consumati alimente prajite, este indicat sa le faceti in casa, acolo unde puteti controla tipul de ulei pe care il folositi.

Uleiul lichid este cea mai sanatoasa optiune, deoarece contine cantitati mari de "grasimi sanatoase" - grasimi polinesaturate si mononesaturate", afirma o serie de cercetatori.

Si uleiul de masline, de soia si cel de canola sunt alegeri bune. Aceste uleiuri sunt de asemenea bogate in acizi grasi omega-3, sanatosi pentru inima.

Nu reutilizati niciodata uleiul atunci cand prajiti, ci folositi ulei proaspat de fiecare data.

Dupa ce ati terminat de prajit, utilizati prosoape de hartie pentru a absorbi orice exces de ulei din alimente.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate