Cate oua este recomandat sa consumi zilnic

Generalitati

Sus
Cate oua este recomandat sa consumi zilnic

Ouale sunt o sursa importanta de calciu, proteine si vitamine, dar nu pot fi consumate la discretie, intrucat pot cauza probleme grave de sanatate.

Numarul de oua consumate pe zi, fara a risca o problema de sanatate, depinde de fiecare individ in parte.

Astfel, daca persoana este sanatoasa, poate manca si doua-trei oua pe zi, insa daca este diagnosticata cu anumite boli ale ficatului sau are colesterolul marit, va trebui sa se limiteze la un consum de maximum cinci oua pe saptamana.

In schimb, copiii pot consuma si sase oua pe saptamana, fiindca ei au un necesar de lipide mai mare. Trebuie tinut cont de faptul ca un ou contine aproximativ 220 de miligrame de colesterol, fiind practic unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol.

De aceea, medicii avertizeaza ca un consum excesiv de oua poate conduce la probleme grave de sanatate, precum ateroscleroza.

Totodata, specialistii de la Scoala Medicala de la Harvard, SUA, recomanda in medie un ou pe zi pentru a beneficia de un nivel sanatos de colesterol bun si pentru a intari si mentine sanatatea inimii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. De ce sunt bune ouale in alimentatie
  3. Efecte adverse ale consumului de oua
  4. Articole similare

De ce sunt bune ouale in alimentatie

Sus

• Cresc puterea de concentrare. Este stiut rolul pozitiv al alimentelor in consolidarea puterii de invatare si concentrare, oul fiind indicat de specialistii in acest sens.

• Ajuta la dezvoltarea armonioasa a creierului. Un nutrient esential existent in ou, numit colina, imbunatateste dezvoltarea creierului.

De asemenea, acest nutrient poate fi gasit in cafea si lapte, exact acele alimente care se consuma la micul dejun. Colina ajuta la dezvoltarea creierului fatului, dar si la prevenirea defectelor din nastere, de aceea oul fiert este recomandat inclusiv gravidelor.

• Asigura energie organismului. Oul are un continut ridicat de proteine care reduc pofta de mancare, oferind organismului energie. Este recomandat la micul dejun consumul de oua fierte. Cel mai bun mod de preparare este fierberea.

• Previn aparitia cheagurilor de sange. Proteinele din galbenusul de ou sunt responsabile de inhibarea actiunii de formare a cheagurilor.

Desi ouale sunt alimente pline de nutrienti, vitamine, calciu si fier, mancate in cantitati mari, acestea pot provoca o serie de probleme de sanatate.

Efecte adverse ale consumului de oua

Sus

Intoxicatie cu salmonella. Ouale infectate cu bacterii pot provoca probleme de sanatate grave incepand de la salmoneloza pana la toxiinfectii alimentare complexe. Riscul creste si din cauza faptului ca ouale infectate cu salmonella nu pot fi depistate decat in urma testelor si in niciun caz cu ochiul liber.

Simptomele unei toxiinfectii alimentare se caracterizeaza prin greata, varsaturi, diaree, dureri de cap si de burta, temperatura, frisoane.

Ouale crude, consumate ca atare sau din continutul maionezelor, inghetatelor, prajiturilor pot duce la infestarea cu salmonella.

Indigestie. Ouale fierte tare pot duce la indigestie. Acestea se digera in trei ore, spre deosebire de ouale fierte moi, care se digera in maximum 5 minute.

De aceea este bine sa nu se consume mai mult de doua oua pe zi.

Citeste si

Arhiva
  • Dieta pentru detoxifierea de primavara Dieta pentru detoxifierea de primavara

    Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de...citeste mai mult

  • Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala Top 15 alimente pentru persoanele cu...

    Bolile renale Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta...citeste mai mult

  • 8 cauze ale colesterolului marit 8 cauze ale colesterolului marit

    Generalitati Conform statisticilor, aproape jumatate dintre romani se confrunta cu nivelul crescut al colesterolului. Cauzele hipercolesterolemiei sunt variate, incluzand istoricul familial si alimentatia. Nivelul de colestrol este masurat printr-un test de...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK