Cetoacidoza diabetica

Publicat la data de: 23 August 2006 | Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Cetoacidoza diabetica Vezi galerie foto

Cetoacidoza diabetica este o urgenta medicala (afectiune care pune in pericol viata pacientului) si care apare in momentul in care este perturbat metabolismul celulelor care folosesc ca substrat energetic glucoza (in special celulele nervoase, celulele musculare si cele hepatice).

Aceasta complicatie apare in special in randul persoanelor diabetice, incorect sau insuficient tratate (care nu isi administreaza suficienta insulina si au, astfel, un nivel mare al glicemiei). In mod normal, organismul nu poate utiliza glucoza ca substrat energetic decat in prezenta unei cantitati suficiente de insulina.

In cazul unui deficit de insulina, substratul energetic al organismului este furnizat prin catabolismul lipidelor (lipidele sunt o alta sursa de energie, care nu necesita pentru metabolizare insulina).

Catabolismul lipidelor mai produce in afara de energia necesara si anumiti metaboliti toxici pentru organism (corpi cetonici) care patrund in circuitul sangvin si declanseaza cetoacidoza (dezechilibru caracterizat prin acidoza metabolica).

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Diagnostic
 5. Tratament
 6. Factori de risc
 7. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Cauza aparitiei cetoacidozei diabetice este nivelul mare, persistent al glicemiei (cantitate mai mare a glucozei in sange decat in mod normal). Daca cetoacidoza nu este diagnosticata la timp si evolueaza, pot aparea anumite simptome grave, precum confuzia mentala, letargia si chiar pierderea constientei cu coma si exitus (deces prin coma cetoacidizica).

Cetoacidoza diabetica este o urgenta medicala, care pune in pericol viata pacientului diabetic. Apare cel mai frecvent in randul persoanelor cu deficit mare de insulina (majoritatea cu diabet zaharat de tip 1), care pot prezenta valori foarte mari ale glicemiei.

Cetoacidoza diabetica poate fi cauzata de administrarea incorecta sau insuficienta a insulinei, dar poate fi precipitata si de alti factori, precum infectiile intercurente (de exemplu virozele respiratorii), unele afectiuni asociate, stresul fizic si emotional, deshidratarea severa sau o combinatie a acestor factori.

Simptome

Sus

Hiperglicemia (nivelul ridicat al glucozei in sange), poate determina aparitia unor simptome precum:

- hiperemia tegumentara (piele rosie);
- tegumente calde si uscate;
- tulburari vizuale (vedere incetosata);
- fatigabilitate marcata (oboseala accentuata) sau dificultate in momentul trezirii. Copii cu diabet zaharat complicat cu cetoacidoza pot prezenta ca si simptome incipiente pierderea interesului pentru activitatile obisnuite, tulburari de atentie, apatie;
- dificultati de respiratie (dispnee), respiratii adanci, cu frecventa crescuta;
- halena cetoacidotica (miros specific al aerului expirat, asemanator acetonei sau lacului de unghii, uneori miros fructat, de mere crude);
- anorexie (pierderea apetitului alimentar), dureri abdominale, greata si varsaturi;
- confuzie.

In cazul in care cetoacidoza nu este diagnosticata si tratata corespunzator, simptomele se pot agrava, astfel ca dispneea se agraveaza si apare respiratia Kussmaul (respiratii sacadate, adanci, frecvente), apare edemul cerebral (acumularea in exces de lichid in tesutul cerebral), care duce la coma si in unele cazuri la deces.

Diagnostic

Sus

Diagnosticul cetoacidozei diabetice se poate formula pe baza unei anamneze corecte (informatii oferite de pacientul diabetic sau familia acestuia) si este confirmata prin efectuarea anumitor teste de laborator (de sange si urina).

Tratament

Sus

Cetoacidoza diabetica complicata este o urgenta medicala si trebuie tratata la spital, deseori intr-o unitate de terapie intensiva. Tratamentul cetoacidozei diabetice consta in restabilirea echilibrului metabolic prin administrarea de insulina si fluide parenteral (hidratare pe cale intravenoasa).

Este foarte importanta monitorizarea (controlul electrolitilor din sange) si restabilirea echilibrului acidobazic (corectarea acidozei metabolice). Deseori sunt necesare mai multe zile de tratament pana la normalizarea parametrilor biologici (glicemie normala si corectarea acidozei metabolice).

Factori de risc

Sus

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta cetoacidoza diabetica sunt diabeticii (in special persoanele cu diabet zaharat de tip 1), care nu isi administreaza o cantitate suficienta de insulina (fie ca uita sa-si administreze insulina, fie isi administreaza o cantitate insuficienta pentru mentinerea unei glicemii normale).

Cetoacidoza diabetica poate fi precipitata sau declansata si de alti factori, precum infectiile intercurente, bolile asociate, deshidratarea severa si stresul (emotional sau chirurgical).


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Migrena juvenila Migrena juvenila

  Generalitati Migrena reprezinta un motiv destul de frecvent de prezentare a copiilor la medic. La varstele tinere, ca si la adulti de altfel, migrena are o gama foarte variata de cauze, insa adesea nu este nimic grav. Studiile au aratat ca peste 10% din copii de...citeste mai mult

 • Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

  Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului...citeste mai mult

 • Encefalopatia hepatica sau coma hepatica Encefalopatia hepatica sau coma hepatica

  Generalitati Encefalopatia hepatica sau coma hepatica este o afectiune a creierului cauzata de complicatiile unei afectiune hepatice (in special ciroza hepatica), din cauza careia ficatul nu mai este capabil sa elimine toxinele din sange. Aceasta afectiune apare...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate