Clickmed
programare rapida la medic

Ce trebuie sa stie un parinte despre dependenta de calculator a copilului sau?

Actualizat la data de: 15 Februarie 2016

Generalitati

Sus
Ce trebuie sa stie un parinte despre dependenta de calculator a copilului sau?

Dependenta de calculator este caracterizata de o dorinta excesiva de a utiliza internetul sau computerul, dorinta ce are ca rezultat consecinte negative sociale, financiare, fizice, emotionale pentru un utilizator.

O preocupare ce are in vedere numai calculatorul poate duce la probleme in ceea ce priveste o relatie, probleme legate de productivitate sau probleme cu auto-ingrijirea si igiena.

Este important sa se cunoasca faptul ca nu toate persoanele care petrec ore in fiecare zi in fata calculatorului sunt considerate dependente.

Exista multe utilizari in ceea ce priveste calculatorul si internetul si, in multe cazuri, o persoana petrece 6 sau mai multe ore intr-o zi pe computer, dar inca nu poate fi considerata dependenta.

Fiecare situatie luata individual este diferita si, prin urmare, nu exista niciun anumit numar de ore ce este considerat a determina o potentiala dependenta de calculator.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Semne
  3. Efecte
  4. Cauze
  5. Tipuri
  6. Tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Semne

Sus

Cum se recunosc semnele dependentei de calculator? Exista mai multe semne prin care se poate recunoaste un dependent de calculator. Desi nu exista o dependenta fizica reala ce poate evolua de la folosirea excesiva a calculatorului, exista o serie de probleme emotionale sau psihologice ce pot fi prezente.

Acordand o atentie la posibilele semne de dependenta de calculator, puteti recunoaste aceste semne din timp si ii puteti ajuta pe cei din jur, daca este necesar.

Feriti-va de aceste semne de dependenta de calculator:

-Preocuparile cu calculatorul atat online, cat si offline;
-Senzatie arzatoare de a folosi internetul sau utilizarea calculatorului pentru a juca un joc, pentru a socializa sau a dezvolta coduri de programe;
-Petrecerea timpului liber pe calculator, in ciuda unor evenimente ce au loc in familie sau alte activitati;
-Desfasurarea actiunilor pe calculator ce sunt in afara planurilor;
-Spuneti minciuni familiei cu privire la activitatile pe care le desfasurati in timp ce stati pe calculator, spre exemplu, spuneti ca aveti teme de facut, cand, de fapt, va jucati un joc;

-Aveti sentimentul de anxietate atunci cand doriti sa utilizati calculatorul;
-Starea dipozitiei dumneavoastra se schimba sau deveniti irascibil atunci cand nu va este permis sa petreceti mai mult timp la calculator;
-Spuneti ca veti sta o anumita perioada de timp in fata calculatorului, dar, de fapt, petreceti mai mult timp;
-Orice utilizare a calculatorului o vedeti ca pe o evadare din sentimentele dumneavoastra.

Efecte

Sus

Utilizarea excesiva a calculatorului se pare ca nu are un impact negativ asupra vietii, dar pentru cei care devin dependenti de calculator, utilizarea compulsiva poate duce la o serie de consecinte pe termen lung, la locul de munca, acasa sau chiar si in viata sociala.

Daca dumneavoastra sau altcineva cunoscut sunteti dependent de calculator, este posibil sa aveti urmatoarele efecte ale utilizarii calculatorului:

-Incapacitatea de a interactiona social cu exceptia cazului atunci cand interactiunea are loc pe calculator, cum ar fi online in diferite grupuri de discutii sau diverse site-uri de retele sociale;
-Incapacitatea de a experimenta placere atunci cand se efectueaza diferite sarcini care nu sunt efectuate pe calculator;
-Pierderea relatiilor de tot felul, pentru ca se petrece foarte mult timp la un calculator si nu suficient de mult timp cu un prieten sau iubitul/iubita;
-Pierderea locului de munca din cauza lipsei de productivitate, deoarece timpul a fost petrecut pe computer;

-Renuntarea la atingerea diferitelor obiective in ceea ce priveste cariera, intrucat va simtiti distras de dorinta de a utiliza calculatorul;
-Sentimente de esec pentru ca incercati sa controlati utilizarea computerului si, in ciuda eforturilor, totul esueaza;
-Stima de sine scazuta, intrucat va simtiti inadaptat social.

Multe dintre efectele de mai sus ale dependentei de calculator pot fi usor inversate cu timpul si cu tratamente. De exemplu, in timp ce sunteti pe punctul de a pierde o relatie, atunci cand sunteti dependent de calculator, tratamentul trebuie sa depaseasca dependenta.

Cu ajutorul acestui tratament, se pot reconstrui relatiile sau pot aparea altele noi.

Cauze

Sus

Dependenta de calculator are un numar de cauze si acest lucru ar putea fi rezultatul unei boli psihice, o personalitate dependenta sau orice altceva mai grav. In multe cazuri, dependenta de calculator este cauza unei probleme care sta la baza anxietatii sau a unor boli psihice.

Cele mai frecvente cauze pentru dependenta de calculator sunt:

-Anxietate cauzata de stres la locul de munca, in relatii, probleme financiare sau alte surse;
-Depresie, ce conduce la utilizarea calculatorului pentru a scapa de realitate;
-Inactivitate si utilizarea calculatorului in loc de a lucra sau a fi activ;
-Boala fizica ce impiedica o persoana sa paraseasca casa;
-Plictiseala si sentiment ca nu aveti altceva de facut.

Tipuri

Sus

Exista mai multe tipuri diferite de dependenta de calculator si fiecare obicei este caracterizat prin tipul sau metoda utilizarii excesive a calculatorului.

Cele mai frecvente tipuri de dependenta de calculator sunt:

-Dependenta de internet – este rezultatul dorintei unui individ de a petrece timp in mediul online. Dependenta de internet are urmatoarele subcategorii:
- Constrangeri datorate internetului – acestea pot include obsesii de cumparaturi online, de a juca jocuri de noroc online;
- Cybsersexul – reprezinta o utilizare compulsiva a internetului in participarea la sex prin camere de chat, site-uri web pentru adulti sau vizionarea de pornografie.
-Dependente cauzate de calculator – acestea sunt rezultatul dorintei unui individ de a juca jocuri, neincluzand neaparat utilizarea internetului.

Tratament

Sus

a.Consiliere si terapie – acest lucru poate atrage dupa sine terapia comportamentala. Terapia si consilierea se pot concentra pe tratarea conditiilor de baza asupra sanatatii mintale care a cauzat dependenta, cum ar fi anxietatea, depresia, traumele sociale sau alte conditii.

b.Grupuri de suport – mai multe optiuni in ceea ce priveste grupul de sprijin sunt disponibile pentru a-i ajuta pe cei care sunt dependenti de calculatoare. Doar iesind si interactionand cu alte persoane va pot ajuta sa treceti peste aceasta dependenta.

c.Schimbarea hobby-urilor – aceasta metoda se concentreaza asupra intereselor unei anumite persoane. De exemplu, puteti sa mergeti la sala, sa petreceti mai mult timp cu prietenii la film sau puteti iesi la plimbare prin parc.

In cazul in care simtiti ca trebuie sa folositi din nou computerul, luati in considerare utilizarea acestuia doar daca este necesar. Alcatuiti un plan pentru ceea ce faceti la calculator, cat timp va vor lua aceste lucruri si ora de inceput.

Plasarea acestor limitari in utilizarea computerului atunci cand sunteti in plin tratament sau cand sunteti la consiliere poate duce la eliminarea in mod treptat a dependentei de calculator.

In timp ce calculatorul este un instrument incredibil de util si poate ajuta in obtinerea mai multor lucruri benefice, pierderea timpului poate fi un lucru foarte usor de facut. Foarte multi copii au probleme in petrecerea timpului in fata calculatorului, spre disperarea unor parinti.

Dependenta de calculator a fost descrisa ca fiind la fel de puternica ca dependenta de droguri.

Iata cativa pasi ce ii pot impiedica pe copii sa fie dependenti de calculator:

1.Vorbiti cu copilul dumneavoastra despre utilizarea excesiva a calculatorului. Aflati daca exista motive specifice in ceea ce priveste utilizarea calculatorului.

2.Mutati calculatorul intr-o zona deschisa in cazul in care nu este deja. Uneori scoaterea din dormitorul copilului a calculatorului este suficienta pentru a reduce utilizarea lui.

3.Setati o parola pentru calculator, astfel incat numai dumneavoastra sa o stiti. Copilul va trebui sa ceara parola pentru a umbla la calculator. Acest lucru nu este recomandat in cazul in care aveti copii mai mari si au nevoie de calculator pentru a studia sau din alte motive;

4.Aflati cat de rea este dependenta copilului in ceea ce priveste calculatorul si de ce anume copilul este dependent.

5.In cazul in care copilul este dependent de a invata diverse informatii, atat timp cat aceste lucruri sunt legale, sigure si decente, atunci nu ar trebui sa fie o problema. Utilizarea internetului in ceea ce priveste educatia, mai degraba decat vorbitul la telefon cu prietenii sau jocurile de noroc, este un lucru foarte bun.

6.Stabiliti o limita de timp cu privire la timpul pe care copilul il poate petrece la calculator in fiecare zi. In primul rand, spuneti-i copilului limita lui de timp si apoi vedeti daca acest termen este indeplinit. Acest lucru nu va functiona, in realitate.

Daca acesta nu poate controla timpul sau petrecut in fata calculatorului pe cont propriu, incepeti sa utilizati un cronometru. Odata ce timpul a trecut, copilul va trebui sa opreasca folosirea calculatorului.

Stabiliti o limita de timp cu privire la timp in ceea ce va priveste pe dumneavoastra, in scopul de a fi un model bun. In cazul in care copilul vede ca urmati propriile reguli, atunci si el va fi mai predispus in a urma aceste reguli.

7.Fiti constienti de ceea ce face copilul dumneavoastra pe calculator. Verificati istoricul browser-ului pentru a vedea ce site-uri viziteaza.

8.Cumparati sau descarcati de pe internet un program ce restrictioneaza utilizarea calculatorului. De foarte multe ori, parintilor le este greu sa aplice termene, deoarece copiii nu le vor indeplini. Daca este necesar, cumparati un program care pune in aplicare termenele.

9.Inlocuiti timpul pe care copilul dumneavoastra il petrece in mod normal la calculator cu alte activitati – jucati jocuri cu el, indemnati-l sa citeasca o carte, sa practice un sport cu alti prieteni.

10.Atribuiti diverse treburi suplimentare copilului, in cazul in care acesta foloseste prea mult timp calculatorul.

11.Avertizati copilul, ca in cazul in care acesta nu isi poate controla timpul pe care il petrece la calculator, va trebui sa il luati. Cu toate acestea, nu ar trebui sa utilizati amenintari.

12.In cazul in care copilul dumneavoastra are propriul sau calculator, scoateti cablul de alimentare si puneti-l undeva unde acesta nu va fi capabil de a ajunge la el, fara ca acesta sa stie.

Daca aveti mai multe calculatoare in casa, trebuie sa le monitorizati pentru a va asigura de faptul ca adolescentul sau copilul nu le va folosit in secret. Uitati-va la istoricul de navigare pe internet pentru a vedea daca exista site-uri web pe care nu le-ati mai vizitat.

Puteti utiliza si o cheie de autentificare care va inregistra orice activitate pe computer. Aceste chei de autentificare ar trebui utilizate din motive de confidentialitate si de siguranta.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate