Izolarea sociala

Publicat la data de: 07 Noiembrie 2011 | Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Izolarea sociala

Desi izolarea sociala este cel mai frecvent intalnita in randul varstnicilor insa aceasta poate fi intalnita si la adultii tineri (in cazul tinerilor cu diverse tipuri de handicapuri si inclusiv in cazul unui parinte singur). Izolarea, singuratatea, relatiile sociale restranse sunt adesea asociate cu o calitate redusa a vietii.

Singuratatea este evaluata prin calitatea si frecventa contactelor sociale ale unei persoane. Izolarea sociala poate fi cuantificata in functie de numarul de indivizi cu care socializeaza o persoana. Totusi atunci cand cineva primeste trei vizite scurte, printre care si vizita unei asistente medicale, de exemplu, nu este izolat social dar poate fi foarte singur. Daca totusi persoana in cauza se simte bine macar cu unul dintre acesti vizitatori, sentimentul singuratatii va fi estompat.

Pentru unele persoane singuratatea este un mod de viata care li se potriveste temperamental si nu se simt singuri chiar daca nu socializeaza.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Epidemiologie
 3. Semne caracteristice
 4. Diagnostic diferential
 5. Modalitati de control a singuratatii
 6. Activitati comunitare pentru toate varstele
 7. Complicatii
 8. Citeste pe aceeasi tema

Epidemiologie

Sus

- In perioada postbelica doar 7% dintre persoanele in varsta au suferit de singuratate severa si nu exista dovezi ca in prezent, varstnicii se simt mai singuri decat in trecut.
- Aproximativ o treime dintre cei care ingrijesc bolnavii se simt singuri. Alte grupuri cu risc in aceasta privinta includ femeile casatorite mai in varsta, persoanele in varsta care locuiesc cu copii casatoriti, cei care traiesc in camine si persoanele in varsta care au emigrat in alte tari (mai ales cei care nu vorbesc bine limba din tara respectiva).
- Singuratatea pare sa fie mai putin raspandita in zonele rurale decat in zonele urbane mai populate.
- Lipsa resurselor financiare limiteaza prosibilitatile de a depasi singuratatea: cei cu venituri mai mici sunt mai predispusi la singuratate decat cei care au o situatie financiara mai buna.

Semne caracteristice

Sus

Exista o serie ce semne caracteristice prin se poate sti daca persoanele apropiate se simt singure:
- debit verbal important
- atingerea, de catre aceasta, a bratului sau mainii interlocutorului
- neglijenta in vestimentatie
- limbaj al corpului care exprima conduita de om invins, care tine mainile si picioarele stranse, pe langa corp

Diagnostic diferential

Sus

Sunt predispuse la izolare sociala si singuratate persoanele singure care sunt reticente privind socializarea si care ar putea sa sufere de depresie, anxietate, agorafobie, surditate sau incontinenta urinara.

Modalitati de control a singuratatii

Sus

Interventiile educationale si activitatile sociale de grup care tintesc grupuri specifice de persoane pot atenua izolarea sociala si singuratatea in randul persoanelor in varsta.

Ori de cate ori este posibil, oamenilor singuri ar trebui sa li se ofere oportunitatea de a fi implicati activ in diverse actiuni, decat sa astepte pasiv sa primeasca vizite. Cei singuri au nevoie de incurajari si sugestii de orientare privind modul in care ar putea sa fie creativi pentru a intalni alte persoane.

Cei apropiati (dar nu numai) ar trebui sa fie atenti si amabili cu oamenii singuri, sa incerce sa afle care sunt sperantele si visele lor. Persoanele singure ar trebui stimulate sa se informeze legat de locurile in care pot socializa. De asemenea, vizitele, apelurile telefonice, plimbarile in afara domiciliului sau chiar un animal de companie ii pot ajuta pe oamenii in varsta, singuri, sa isi infranga singuratatea.

Terapiile alternative, de exemplu, masajul sau aromoterapia pot estompa sentimentul de singuratate. Grupurile sociale din cadrul comunitatii (religioase, asistenta sociala etc.) pot fi alternative utile pentru cei care sunt izolati social. O modalitate prin care oamenii singuri se pot simti utili este sa ofere asistenta telefonica pentru alti oameni care sunt izolati din diverse cauze, sau sa se implice in diverse actiuni voluntare care au ca scop sa ii ajute pe ceilalti. De asemenea, forumurile online pot fi o alternativa pentru alungarea singuratatii.

Activitati comunitare pentru toate varstele

Sus

Persoanele mai in varsta nu doresc neaparat sa isi petreaca timpul exclusiv cu alte persoane mai in varsta. Exista destul de multe activitati care pot implica indivizi de orice varsta:
- cursurile cu diverse teme pentru educatia adultilor: pictura, arta literara etc. Dobandirea unor competente noi ridica nivelul de autostima si incredere ale unei persoane iar interactiunea sociala devine mai placuta.
- participarea la cluburi literare
- implicarea in actiuni comunicare, activitati sportive, grupari religioase
- participarea la excursii organizate la nivel local (indiferent ca este vorba despre vizitarea unor obiective sau vizionarea unei piese de teatru)

Complicatii

Sus

Alcoolismul si depresia pot fi amplificate de lipsa de companie si exista riscul de suicid. De asemenea, oamenii izolati, in cazul oamenilor in varsta exista riscul sa dezvolte probleme de nutritie.Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Psihologia crimei: cauzele comportamentului criminal Psihologia crimei: cauzele...

  Generalitati Lacomia, furia, gelozia, razbunarea, mandria; sunt doar cateva dintre principalele motive ce stau la baza comiterii de crime. Unii indivizi decid sa comita o crima si planifica in avans fiecare pas, pentru a creste sansele de reusita si a reduce...citeste mai mult

 • Merg la psiholog, deci sunt nebun? Merg la psiholog, deci sunt nebun?

  Afirmatia din titlu este cea mai des intalnita prejudecata despre psihoterapie si voi incerca s-o lamuresc cat mai bine. In primul rand, ce este nebunia? Cum imi pot da seama ca cineva are asa ceva? In viziunea psihoterapeutilor si a psihiatrilor, nebunia este...citeste mai mult

 • Sustinerea psihologica in oncologie Sustinerea psihologica in oncologie

  Generalitati Cancerul este o boala care intra in mod violent in viata persoanelor si interupe brusc continuitatea, inducand un profund sentiment de incertitudine si neputinta. Incertitudinea, datorata faptului ca “maine” reprezinta nu doar...citeste mai mult