Clickmed
programare rapida la medic

Varice - tratament pentru picioare frumoase?

Actualizat la data de: 30 Martie 2021
Varice - tratament pentru picioare frumoase?

Varicele sunt vene dilatate, alungite sau sinuoase, indiferent de dimensiunile lor.
Principalii factori care favorizeaza aparitia afectiunilor varicoase sunt ereditatea, hormonii sexuali feminini, forta gravitationala si fortele dinamicii musculare. Factorul genetic este, poate, cel mai important factor predispozant de aparitie a varicelor.

Varicele venoase apar cel mai frecvent in sarcina, de obicei in primul trimestru de sarcina, cand secretia de progesteron este crescuta. De asemenea, ortostatismul prelungit creste forta hidrostatica in interiorul venei, producand dilatarea acesteia.

Pacientii cu varicozitati venoase sunt adesea preocupati de aspectul estetic al membrelor inferioare. Simptomele constau intr-o durere surda, senzatia de presiune la nivelul picioarelor dupa ortostatismul prelungit, durere ce se amelioreaza la ridicarea membrelor inferioare. Poate aparea si un edem discret (retentie patologica de lichid in tesuturile organismului) la nivelul gleznei.

De obicei, pacientii cu varice pot beneficia de tratament conservator, reprezentat de purtarea ciorapilor elastici, care prin compresia externa contrabalanseaza presiunea hidrostatica din vene. Daca pana nu demult , singura metoda de tratament era interventia chirurgicala, in prezent ne sta la dispozitie scleroterapia, reprezentata de anularea unor vene prin injectare de substanta sclerozanta in lumenul venei. Folosind substantele recent aparute, riscul complicatiilor este minim, metoda fiind indicata pacientilor care se prezinta la medic in stadii in care nu exista reflux la nivelul venei safene (vas superficial de calibru mic asigurand intoarcerea sangelui din membrele inferioare in inima).

In stadii avansate, boala varicoasa se poate manifesta cu aparitia unor ulceratii cutanate, cel mai adesea in apropierea gleznei. Acestea se datoreaza fenomenului de staza (oprirea sau incetinirea circulatiei sanguine ori a secretiilor interne in anumite parti ale organismului) la nivelul regiuni respective si hipoxiei (scaderea concentratiei de oxigen din sange) tisulare consecutive. In aceste situatii se impune instituirea imediata a unui tratament adecvat, in caz contrar leziunea capata dimensiuni mari si apare riscul de infectie.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.