Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, LDH, creatin kinaza)

Generalitati

Sus
Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, LDH, creatin kinaza)

Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism, rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri digestive, urina etc.).

Modificarea enzimelor sanguine se produce in numeroase boli ale organelor interne. Exista boli care pun in circulatia sanguina o cantitate mai mare de enzime, depasind valorile normale dupa cum exista boli care duc la scaderea cantitatii de enzime din sange sau din glandele aparatului digestiv.
Bolile care produc mai des modificari ale enzimelor sunt: bolile de ficat, de inima, de pancreas, de oase, de rinichi, prostata, etc. De obicei, enzimele se noteaza cu denumirea substratului chimic asupra caruia actioneaza, urmat de sufixul "aza", de exemplu: fosfataza, amilaza etc. Iata cateva enzime care se analizeaza mai frecvent.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Fosfataza alcalina
 3. Fosfataza acida
 4. Aldolaza
 5. Transaminaze
 6. Colinesteraza
 7. Amilaza
 8. Lactat dehidrogenaza (LDH)
 9. Creatinfosfokinaza (CPK)
 10. Articole similare

Fosfataza alcalina

Sus

Fosfataza alcalina este o enzima care se gaseste in ficat si oase si care se elimina prin bila. Valorile enzimei din sange se exprima in unitati Bodanski (UB), unitati King (UK) sau unitati internationale.
Valori normale ale fosfatazei alcaline:
- 1,5-5 UB
- 3-13 UK
- 13-45 UI
Cand, din diferite cauze bila nu se mai scurge in intestin (calcul al vezicii biliare, hepatita cu icter etc.) atunci aceasta impreuna cu enzima trece in sange, ducand la cresterea valorilor enzimei. De asemenea, fosfataza alcalina creste in unele boli ale oaselor, in care se fabrica o cantitate mai mare din aceasta enzima.

Fosfataza acida

Sus

Fosfataza acida, totala prezinta valori crescute in bolile oaselor si ale prostatei.
Valori normale ale fosfatazei acide:
- 1 UB
- 4 UK
- 4-14 UI.

Aldolaza

Sus

Aldolaza este o enzima care se analizeaza in hepatita virala, cu sau fara icter, unde creste foarte mult.
Valori normale ale aldolazei:
- 2-10 U/ml
- 4-6 U.S./ml (unitati Sibley) pe ml ser la adulti
- 0,9-2,5 Mui/ML SER
- 9 UI/ml ser (la copii).

Transaminaze

Sus

Se analizeaza doua transaminaze: TGP-piruvat glutamat transaminazasi TGO-oxalat glutamat transaminaza.
Valori normale ale transaminazelor:
- 10-40 UK
- 2-16 UI
Valoarea acestor enzime poate creste de cinci-zece ori in bolile de ficat (hepatita acuta si cronica, cu sau fara icter, ciroza), in bolile de inima (infarct) sau in bolile muschilor scheletici.

Colinesteraza

Sus

Colinesteraza este produsa de catre ficat si eliberata in sange. La persoanele care lucreaza cu insecticide ce contin fosfor, scaderea enzimei din sange este atat de puternica, incat poate pune viata in pericol.
Valori normale:
- 3000 - 8000 U/l
- 2000 - 3000 UI
- 0,700 unitati pH.

Amilaza

Sus

Amilaza este fabricata de pancreas si secretata in intestin pentru a ajuta la digestia alimentelor provenite din cereale si cartofi (amidon). O cantitate foarte mica trece in sange, iar din sange se elimina prin urina. Dar in bolile pancreasului (pancreatita acuta sau cronica, in calculi ai pancreasului) si in alte boli care obstrueaza canalul pe care se scurge enzima in intestin, se produce trecerea enzimei in sange crescand cu mult peste valorile normale. Enzima se masoara in unitati Wohlgemuth (UW) sau in unitati internationale (UI).
Valori normale ale amilazei:
- Sange = 8-32UW/1 ml ser
= 230-2700 UI/l ser
- Urina = 16-64 UW/ml urina
= 8000-30000 UW/24 ore
=Sub 5500 UI/l.

Lactat dehidrogenaza (LDH)

Lactat dehidrogenaza (LDH) sanguina s-a constatat ca este crescuta in bolile de inima (infarct miocardic), in unele boli musculare si chiar dupa eforturi fizice mari.
Valori normale ale LDH:
- 150-450 unitati Wrobleski
- 120-240 U/l.

Creatinfosfokinaza (CPK)

Creatinfosfokinaza (CPK) creste de asemenea in aceleasi boli ca si LDH.
Valori normale:
- 10-70 U/l.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Zincul si rolul sau in organismul uman Zincul si rolul sau in organismul uman

  Generalitati Zincul este un element esential care ofera multe beneficii terapeutice, adesea trecute cu vederea. Articolul isi propune sa treaca in revista proprietatile farmacologice ale zincului si importanta sa pentru organism, oferindu-i, de asemenea, farmacistului...citeste mai mult

 • Extractul din boabe de cafea crude, o solutie posibila de reglare a glicemiei Extractul din boabe de cafea crude, o...

  Generalitati Extractul din boabe de cafea crude ar putea fi un tratament natural de reglare a glicemiei in sange, potrivit mai multor studii de specialitate. Hiperglicemia este un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului de tip II, de aceea masurile de...citeste mai mult

 • Explorarea functionala hepatica Explorarea functionala hepatica

  Introducere Interventia importanta a ficatului in diverse metabolisme, face ca orice suferinta a sa sa se manifeste din punct de vedere al functiei printr-o serie de variate si complexe tulburari metabolice. In principiu, amploarea acestor dereglari depind de...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Servicii specializate
+1
Vezi toate clinicile
Mai putin