Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic


Generalitati

Sus
Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic

Un atac de cord este o urgenta medicala. Se va suna imediat serviciul de urgenta in cazul in care o persoana sufera un infarct miocardic.
In cazul majoritatii persoanelor, simptomele unui atac de cord apar abia dupa 3 ore de la declansarea acestuia. Multi pacienti isi pierd viata inainte de a ajunge la spital. Cu cat se intervine mai repede, cu atat cresc sansele de supravietuire. Tratamentul medical prompt scade sansele afectarii cardiace.

Cauze si manifestari

Sus

Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sange care transporta oxigenul catre inima este blocat partial sau total. Muschiul inimii va fi privat de oxigen si va muri, treptat.

Cand o persoana sufera un atac de cord poate experimenta oricare dintre urmatoarele manifestari:
- modificari ale tonusului mental - mai ales la varstnici;
- durerere in piept fie sub forma unei presiuni, apasari sau senzatie de plenitudine, localizata in centrul pieptului dar si in zona maxilarului, umar, brate, spate, stomac. Durerile toracice se pot manifesta in crize de cateva minute care dispar si reapar.
- transpiratie rece;
- ameteli;
- greata (mai frecvent intalnita la femei);
- amorteala, dureri, furnicaturi in bratul stang;
- scurtarea respiratiei;
- slabiciune sau oboseala, intalnita mai ales la varstnici.

Scaderea sau lipsa fluxului de sange afecteza partial sau total muschiul inimii. Un infarct miocardic, in general, provoaca dureri in piept cu o durata mai mare de 15 minute, dar posibil sa nu aibe nici un simptom.

Multi dintre cei care au experimentat un atac de cord au manifestat semne de avertizare cu cateva ore, zile sau chiar saptamani in avans. Semnele de avertizare timpurie ale unui atac de cord s-ar putea desfasura sub forma unor episoade de durere toracica ce debuteza in timpul activitatii fizice si care se amelioreaza in repaus.

Masuri de prim ajutor

Sus

In cazul in care o persoana ar putea avea un atac de cord:
- se va suna serviciul medical de urgenta, cat mai repede de la declansarea simptomelor;
- cel in cauza se va odihni, va sta asezat si va incerca sa-si pastreze calmul;
- se va lua nitroglicerina cat mai rapid daca apar deja simptomele infarctului miocardic si daca medicamentul a fost prescris de medic;
- se va mesteca si inghiti o aspirina (daca nu aveti alergii la acest medicament);
- celui aflat in pericol i se va face resuscitare cardiopulmonara: respiratie gura la gura si comprimare in zona pieptului. Medicii de la serviciul de urgenta vor oferi indicatii pentru realizarea corecta a procedurilor de prim ajutor, pana la sosirea ambulantei.

Ce nu se va face cand o persoana sufera de atac de cord:
- nu se va lasa singura persoana care are sufera un infarct, decat daca este absolut necesar, pentru a se cere ajutor;
- nu se va permite bolnavului sa nege simptomele si chiar daca acesta protesteaza, se va solicita serviciul de urgenta;
- nu se va astepta pentru a vedea daca simptomele dispar;
- nu se va oferi nici un medicament pacientului cu exceptia celor prescrise de medic pentru afectiunile cardiovasculare.
30944 vizualizari, 20 Septembrie 2011

Citeste si

Arhiva
  • Simptomele atacului de cord Simptomele atacului de cord

    Generalitati Atacurile de cord apar cel mai adesea ca urmare a unei boli cardiace coronariene. Boala coronariana este o afectiune in care o substanta ceroasa, numita placa de aterom, se acumuleaza in interiorul arterelor coronariene. Aceste artere furnizeaza inimii...citeste mai mult

  • Primul ajutor in durerea precordiala (angina pectorala) Primul ajutor in durerea precordiala...

    Generalitati Angina pectorala reprezinta termenul medical ce defineste durerea precordiala cu caracter constrictiv (angere = a strange). Caracteristicile durerii anginoase sunt localizarea retrosternala, difuza, pe o zona relativ intinsa (chiar pe intregul torace),...citeste mai mult

  • Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Sfaturi pentru reducerea riscului de...

    Generalitati Stilul de viata si planul alimentar pot sta la baza declansarii unui atac de cord sau accident vascular cerebral. In acelasi timp, acestea pot preveni aparitia unor boli cardiovasculare grave - de multe ori fatale. Primul pas in diminuarea riscului...citeste mai mult