Clickmed
programare rapida la medic

Cum contribuie nucile la scaderea tensiunii arteriale

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2010
Cum contribuie nucile la scaderea tensiunii arteriale

Cercetatorii au analizat modul in care contribuie nucile la scaderea tensiunii arteriale si diminuarea stresului. Conform studiilor, persoanele care au un nivel ridicat de colesterol LDL au manifestat o scadere a tensiunii arteriale in situatii de stres, dupa ce au tinut o dieta bogata in nuci timp de trei saptamani.

In cadrul studiului, subiectii au tinut un discurs de trei minute sau au stat cu un picior scufundat in apa rece - ambele actiuni fiind declansatoare de stres. Participantii la studiu care consumau nuci au prezentat o tensiune scazuta, a declarat profesorul Sheila West, de la Univestitatea Penn State. "Acesta este primul studiu care demonstreaza ca nucile reduc tensiunea arteriala in caz de stres. Oamenii care au manifestat un raspuns biologic exagerat la stres sunt mult mai predispusi la boli de inima."

Echipa a aplicat trei diete: una fara nuci, una cu nuci si ulei de nuca si a treia cu nuci si seminte de in. Consumul semintelor de in nu a afectat valorile tensiunii arteriale dar a ajutat la crearea unui efect antiinflamator la nivelul arterelor. Acest lucru se pare ca ar putea reduce riscul bolilor de inima, considera cercetatorii.

Dupa fiecare dieta, cei 22 de subiecti au fost expusi ambelor actiuni declansatoare de stres. Tensiunea arteriala medie a participantilor la studiu a atins valori medii; fenomenul a fost caracteristic persoanelor care au urmat dieta cu nuci si ulei de nuca.
Profesorul West, a carei cercetare a fost publicata in Journal of the American College of Nutrition, a declarat: "Rezultate sunt in conformitate cu multe studii recente care arata ca nucile pot conduce la scaderea nivelului de colesterol LDL si a tensiunii arteriale. Cercetarile demonstreaza ca tensiunea arteriala se mentine scazuta cand o persoana este expusa stresului din viata de zi cu zi." Acizii omega-3 care se gasesc in nuci, sunt cunoscuti pentru calitatea lor de a reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mica (colesterolul rau) si de a diminua riscul bolilor de inima.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate