Clickmed
programare rapida la medic

Rinichii pot fi transplantati si de la persoane decedate

Actualizat la data de: 26 August 2010
Rinichii pot fi transplantati si de la persoane decedate

Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, rinichii transplantati de la pacientii decedati functioneaza la aceiasi parametrii ca cei ai pacientilor aflati in moarte cerebrala. Studiul, realizat de profesorul Andrew J. Bradley si colegii sai de la Universitatea din Cambridge, a analizat o baza de date care continea informatii referitoare la 9.134 de transplanturi de rinichi realizate intre anii 2000 si 2007. Dintre acestea, 845 au inclus prelevarea rinichilor de la un donator care a decedat in urma deciziei de a opri aparatele care il tineau in viata, iar restul de la bolnavi aflati in moarte cerebrala.

Astfel, studiul, publicat online pe The Lancet, a demonstrat ca rinichii proveniti din ambele surse functioneaza la fel de bine atat dupa un an, cat si dupa 5 ani de la transplant din punctul de vedere al nivelului de compatibilitate.

"Rinichii de la donatorii a caror functie vitala este sustinuta de aparate sunt la fel de performanti si pot fi grefati cu acelasi succes ca si cei proveniti de la pacienti care au decedat", au specifica cercetatorii. Aceasta descoperire va influenta politica selectiei donatorilor.

Dr. Junathan S. Bromberg, specialist in transplant la Mount Sinai Medical Center din New York City, a declarat ca exista si alte cercetari care au confirmat ca organele transplantate vor functiona identic, chiar daca donatorii au decedat prin moarte clinica.

Exista factori de decizie care doresc sa elimine prelevarea de organe de la pacientii decedati. Se considera ca in cazul acestei categorii, exista o probabilitate mai mare de afectare a rinichilor si din aceasta cauza se impune necesitatea unei selectii atente privind procurarea organelor, care sa scurteze timpul de conservare si care sa ofere o compatibilitate ridicata.

Transplantul de rinichi de la donatori decedati poate avea rezultate excelente, superioare dializei din punct de vedere medical si economic. Din acest motiv, specialistii considera ca donarea de organe trebuie incurajata, sprijinita si stimulata.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate