Coronavirus Update

Frison (tremuratura generalizata)

Tremuratura involuntara, mai mult sau mai putin generalizata, a muschilor. Frisonul poate fi insotit de clantanituri ale dintilor si de oripilare ("piele de gaina"). Este o reactie normala a corpului fata de frig.Testele de rutina includ: heoleucograma, VSH, biochimia, sumarul de urina, rediografia toracica, VDRL, intradermoreactia la tuberculina. Se recomanda efectuarea de hemoculturi seriate la toti pacientii. De obicei se pot doza aglutininele febrile. Titrul ASLO este util pentru excluderea febrei reumatice. Anticorpii antinucleari, testele ARN si AND sunt utile pentru diagnosticarea lupusului si a altor afectiuni inrudite. Uneori este necesara determinarea titrului de anticorpi anti HIV.

Pasul urmator este efectuarea de culturi din orice supuratie sau fluid suspect: sumarul de urina si urocultura, exudate faringiene si nazale, frotiu si cultura din sputa etc. Se pot lua apoi in considerare investigatii serologice: anticorpi heterofili la adolescenti, aglutinine febrile, teste serologice virale de faza acuta sau convalescenta (anticorpi IgM si IgG anti virusul respectiv).

Mai departe, se pot efectua teste dermatologice. Ex: intradermoractia la histoplasmina, coccidoidina, blastomicina, brucellina, testul dermatologic pentru Trichinella. In suspiciunea de sarcoidoza se poate face testul Kveim (se injecteaza subcutanat o parte din splina unui bolnav cunoscut cu sarcoidoza, testul este pozitiv daca la 4-6 saptamani apar granuloame subcutanate).

Pasul urmator este efectuarea de radiografii in zonele afectate. Ex: radiografia dentara poate evidentia un abces. Radiografia oaselor lungi poate detecta metastazele osoase ale unei tumori maligne.

Pasul urmator este radiografia cu substanta de contrast a diferitelor sisteme. Ex: urografia poate detecta cancerul renal; colecistograma poate detecta calculii biliari; tranzitul baritat poate evidentia pancreatita cronica sau diverticulita; angiografia poate detecta periarterita nodoasa, aortita sau arterita cu celule gigante.

Pasul urmator este efectuarea unei tomografii abdominale sau pelvine. Daca rezultatul este negativ se poate lua in considerare tomografia toracica si mediastinala. Ecocardiografia detecteaza vegetatiile valvulare si mixomul atrial.

Mai departe se poate face biopsia diferitelor organe. Ex: biopsia unui nodul limfatic poate pune diagnosticul de limfom sau sarcoidoza; biopsia musculara poate diagnostica periarterita nodoasa, polimiozita sau trichineloza. Mai departe se poate face scintigrafia osoasa cu gallium pentru detectarea metastazelor, osteomielitei sau abceselor localizate.

Daca toate aceste investigatii sunt negative, laparotomia exploratorie ar putea fi necesara. Un test de fibrina poate indica febra mediteraneana; dozarea urinara a etiocolanolonei poate indica o febra recurenta; dozarea porfobilinogenului urinar poate diagnostica porfiria.
Cea mai inteleapta metoda de a conduce investigatiile este cu ajutorul unui specialist in boli infectioase sau cu un specialist pe organul/sistemul cel mai probabil suspectat de infectie.

Citeste si

Arhiva
 • Convulsiile sau crizele tonico-clonice generalizate Convulsiile sau crizele...

  Generalitati O criza tonico-clonica generalizata implica intregul organism. In trecut era cunoscuta sub numele de criza grand mal. Aceste crize implica rigiditate musculara, contractii musculare violente si pierderea cunostintei. Cauze Crizele tonico-clonice...citeste mai mult

 • Paralizia generalizata Paralizia generalizata

  Generalitati Paralizia generalizata este o tulburare a creierului, care poate aparea ca urmare a sifilisului netratat. Paralizia generalizata apare de obicei dupa 15-20 de ani de infectie luetica (sifilis). Sunt la risc atat persoanele care au sifilis cat si...citeste mai mult

 • Tulburari comportamentale la copii Tulburari comportamentale la copii

  Probleme comportamentale la copii Scopul problemelor comportamentale, il reprezinta, de obicei, atragerea atentiei. Probleme comportamentale la copii: 1. Absenta - este un comportament evitativ, defensiv - apare in situatii concrete: lucrari de control,...citeste mai mult

 • Prim-ajutor in diverse situatii Prim-ajutor in diverse situatii

  Intepaturile de insecte In urma intepaturilor de insecte (albine, viespi, furnici etc.) pot aparea atat reactii locale la locul intepaturii, manifestate prin eritem (roseata), edem (umflare) si prurit (mancarime) sau durere, cat si reactii generalizate, unele putand...citeste mai mult

 • Septicemia Septicemia

  Generalitati Septicemia este o infectie generalizata datorata patrunderii in circulatia sangvina, continuu sau intermitent, a germenilor patogeni si a toxinelor lor dintr-un focar septic cunoscut sau nu, manifestata clinic prin fenomene toxice infectioase si cu o...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter