Coronavirus Update

Rodiul (punica granatum)

Rodiul este un arbust din familia punicaceelor, creste in special in zona mediteraneana, este iubitor de caldura si adapost. Rodiul este spinos si are frunze lucioase, lanceolate, inaltimea sa obisnuita fiind de maxim cinci metri.

Florile, in numar mare, au culoarea rosie, fiind deosebit de frumoase. Din acest motiv, rodiul este o planta ornamentala si mai este cunscut si sub numele de granata. Fructul este sub forma de baca globuloasa, culoarea poate fi de la galben intens la rosu aprins.

In scop fitoterapeutic se folosesc coaja de pe radacini si ramuri, frunzele, bobocii florali si fructele. Planta contine : in radacina – peletinerina, continut ridicat de tanin, minerale, acizi; in fructe – vitamina C (in cantitate mare), tanin, pectine, acid citric, celuloza.

Rodia are actiune revitalizanta, bun tonic cardiac, astringenta, antihelmintica, amoebicida, antimalarica, antimicrobiana, antioxidanta, citotoxica, hipoglicemianta.

Rodia este utilizata in alimentatie, sucul fructului se foloseste si la prepararea serbetului sau siropului de rodie, uneori e folosit si pentru a acri mancarea sau pentru a marina carnea, dar si ca remediu natural in medicina populara. Scoarta se foloseste sub forma de tinctura si pentru a colora matasea si lana.

Uz intern:

- diaree, dizenterie, tricomanaza, hemoroizi, paraziti intestinali, astenii, oboseala cronica, stari febrile, cancer pulmonar, cancer laringian, infectii fungice – sub forma de decoct, macerat, extract.

Contraindicatii:

- Este interzis consumul plantei sub orice forma de catre copii, femei insarcinate sau care alapteaza.

Efecte adverse:

- Folosit in mod excesiv decoctul de coaja de radacina poate produce intoxicatii, iritatii gastrice datorita continutului ridicat de tanin; scoarta poate produce si voma, ameteli, tulburari vizuale, hipotermie, colaps circulator si posibil moarte prin insuficienta respiratorie (asfixie).

Citeste si

Arhiva
 • Simptomele gripei la bebelusi Simptomele gripei la bebelusi

  Gripa este o afectiune respiratorie cauzata de un virus. Deoarece este extrem de contagioasa, are o raspandire comunitara accelerata, putand declansa foarte rapid o epidemie sau o pandemie. Aceasta afecteaza sistemul respirator, in primul rand: nas, gat, putand sa ajunga...citeste mai mult

 • Defectele de sept ventricular pot cauza complicatii cardiace, atunci cand nu sunt tratate la timp Defectele de sept ventricular pot...

  Defectul de sept ventricular este un defect congenital al inimii, ceea ce inseamna ca este prezent de la nastere. Inima are 4 camere, separate prin 2 septuri: sept atrial si sept ventricular. Prezenta unui orificiu in septul ventricular impiedica separarea celor doi...citeste mai mult

 • Angioedem ereditar Angioedem ereditar

  Angioedemul ereditar este estimat ca afecteaza 1 din 50,000 de persoane, in intreaga lume. Exista 2 tipuri principale, dintre care tipul 1 este responsabil de 85% din cazuri. Unele studii au demonstrat existenta tipului 3, care este insa foarte rar. citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter