Rodiul (punica granatum)
Rodiul este un arbust din familia punicaceelor, creste in special in zona mediteraneana, este iubitor de caldura si adapost. Rodiul este spinos si are frunze lucioase, lanceolate, inaltimea sa obisnuita fiind de maxim cinci metri.
Florile, in numar mare, au culoarea rosie, fiind deosebit de frumoase. Din acest motiv, rodiul este o planta ornamentala si mai este cunscut si sub numele de granata. Fructul este sub forma de baca globuloasa, culoarea poate fi de la galben intens la rosu aprins.
In scop fitoterapeutic se folosesc coaja de pe radacini si ramuri, frunzele, bobocii florali si fructele. Planta contine : in radacina – peletinerina, continut ridicat de tanin, minerale, acizi; in fructe – vitamina C (in cantitate mare), tanin, pectine, acid citric, celuloza.
Rodia are actiune revitalizanta, bun tonic cardiac, astringenta, antihelmintica, amoebicida, antimalarica, antimicrobiana, antioxidanta, citotoxica, hipoglicemianta.
Rodia este utilizata in alimentatie, sucul fructului se foloseste si la prepararea serbetului sau siropului de rodie, uneori e folosit si pentru a acri mancarea sau pentru a marina carnea, dar si ca remediu natural in medicina populara. Scoarta se foloseste sub forma de tinctura si pentru a colora matasea si lana.
Uz intern:
- diaree, dizenterie, tricomanaza, hemoroizi, paraziti intestinali, astenii, oboseala cronica, stari febrile, cancer pulmonar, cancer laringian, infectii fungice – sub forma de decoct, macerat, extract.
Contraindicatii:
- Este interzis consumul plantei sub orice forma de catre copii, femei insarcinate sau care alapteaza.
Efecte adverse:
- Folosit in mod excesiv decoctul de coaja de radacina poate produce intoxicatii, iritatii gastrice datorita continutului ridicat de tanin; scoarta poate produce si voma, ameteli, tulburari vizuale, hipotermie, colaps circulator si posibil moarte prin insuficienta respiratorie (asfixie).
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter