Castan porcesc (aesculus hippocastanum)
Are florile de culoare alba, cu pete rosii. fructele sunt sfericice, contin seminte mari, brune ce se dezvolta intr-o capsula verde prevazuta cu tepi mici. Castanele contin saponide si substante amare.
In fitoterapie se folosesc coaja, frunzele, florile si semintele. Scoarta se recolteaza in luna aprilie, frunzele in luna mai, frunzele din mai pana in iunie, iar semintele in lunile septembrie-octombrie. Planta are proprietati astringente si antiinflamatoare, vasoconstrictive.
Uz intern:
- insuficienta venoase cronice, varice, edem, hemoroizi, luxatii, flebita, hipertrofie de prostata, malarie, tuse – decoct, tinctura, supozitoare, infuzie.
Uz extern:
- hemoroizi, ulceratii ale picioarelor, varice, reumatism, lupus – sub forma de bai, cataplasme.
Contraindicatii:
- Se recomanda evitarea consumului sub orice fel a plantei de catre bolnavii de rinichi si ficat, femeile insarcinate sau care alapteaza.
Citeste si
Arhiva-
Durerile de spate fara leziuni ale coloanei – ce alte cauze pot exista
Durerea este un mecanism de alarma al organismului. Ea apare atunci cand terminatiile nervoase sunt stimulate de inflamatie, ischemie, tensiune sau iritatie. Exista numeroase situatii in care durerea resimtita in spate este, de fapt, un semnal transmis de alte organe sau...citeste mai mult
-
Palpitatiile – cand sunt inofensive si cand pot semnala o problema cardiaca
Palpitatiile sunt perceptia constienta a batailor inimii. In numeroase situatii, palpitatiile nu indica o afectiune grava, ele pot fi uneori semnul unei probleme cardiace care necesita evaluare medicala atenta.citeste mai mult
-
Copiii si infectiile respiratorii repetate – ce este normal si cand trebuie sa ne ingrijoram
Fiecare episod de infectie respiratorie reprezinta, practic, un exercitiu pentru sistemul de aparare al organismului. Spatiile inchise, contactul apropiat cu alti copii si igiena inca imperfecta favorizeaza transmiterea virusurilor respiratorii. Din acest motiv, nu este...citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter