Coronavirus Update

Vendal retard, comprimate retard

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vendal retard, comprimate retard

Compozitie
1 tableta filmata retard contine 10 mg, 30 mg, 60 mg sau 100 mg morfina clorhidrat.

Actiune terapeutica
Datorita proprietatilor sale analgetice pronuntate, morfina este considerata un agent terapeutic standard pentru tratamentul durerilor intense si foarte intense. Efectul analgezic se bazeaza pe legarea morfinei de receptorii opioizi endogeni localizati in diferite parti ale sistemului nociceptiv (substanta gelatinoasa a cornului posterior al maduvei spinarii, rafeul median al bulbului, substanta cenusie periapeductala, nucleii talamici mediali). In general, morfina administrata oral este bine absorbita si este supusa in mod variabil unei metabolizari de prim pasaj hepatic, astfel incat dozajul necesar pentru obtinerea analgeziei va fi individualizat pentru fiecare caz in parte. Morfina HCl prezenta in tableta Vendal retard se elibereaza lent, ceea ce mareste intervalul de administrare de la 4 - 6 ore la 12 ore. In acest fel, nivelul sangvin dupa 12 ore va fi de 50% din nivelul plasmatic maxim. Excretia morfinei in proportie de 90% sub forma de metaboliti (cel mai important: morfin 3-glucuronid) este preponderent renala si numai in mica masura biliara.

Indicatii
Dureri acute si cronice intense si foarte intense, precum cele provocate de tumori, dureri miocardice si postoperatorii.

Doze si mod de administrare
Tableta filmata trebuie sa se inghita intreaga cu o cantitate de lichid. Dizolvarea sau fragmentarea tabletei de Vendal retard duce la disparitia efectului retard si la eliberarea mai rapida a morfinei, cu accentuarea efectelor adverse. Dozarea se face in functie de intensitatea durerii, individualizat pentru fiecare caz in parte.
Doza initiala: in general doza initiala este de 1 tableta de 30 mg de 2 ori pe zi. Intervalul de administrare: la 12 ore, dimineata si seara; este necesar a se respecta strict acest program - analgezie "la timp" in loc de analgezie "la cerere". Individualizarea dozelor: in functie de intensificarea durerii sau dezvoltarea tolerantei, se pot folosi doze crescute, utilizand tablete Vendal retard de diferite concentratii: 10 mg, 30 mg, 60 mg si 100 mg.
La nevoie, dozele de pana la 200 mg/zi pot fi dublate iar cele de peste 200 mg/zi se pot mari cu 50% (ex. de la 2 x 30 mg/zi la 2 x 60 mg/zi, de la 2 x 100 mg/zi la 2 x 150 mg/zi). Pacientilor care fac trecerea de la un alt preparat de morfina per os trebuie sa li se administreze aceeasi doza din ultimele 24 de ore, impartita in doua prize: una dimineata si una seara. Cand se face trecerea de la morfina injectabila la cea per os, doza trebuie crescuta de 2 - 3 ori.
Nu s-au intreprins studii clinice asupra folosirii Vendal retard la copii.

Contraindicatii
Morfina este contraindicata sau se recomanda a fi utilizata cu precautie in urmatoarele cazuri: dependenta, hipersensibilitate la morfina, astm bronsic, situatii in care trebuie evitata depresia centrului respirator, porfirie hepatica acuta, pancreatita, stenoze ale tractului gastrointestinal, dupa colecistectomie, hipertensiune intracraniana, feocromocitom, ileus paralitic, hipertrofie de prostata (Atentie! Datorita retentiei urinare exista riscul de ruptura a vezicii urinare), colita ulceroasa cronica, hipermotilitatea colonului, epilepsii, intoxicatii, la copii mici. Se recomanda prudenta si scaderea dozelor in cazul pacientilor varstnici cu insuficienta renala sau hepatica, mixedem si insuficienta cardiaca.

Masuri de precautie
Sarcina si alaptare:
La gravide, morfina se administreaza numai in cazuri speciale. Substanta activa traverseaza bariera fetoplacentara, de aceea exista riscul dependentei si al sindromului de sevraj la nou-nascut. Folosirea inainte si dupa nastere prezinta riscul de depresie respiratorie a nou-nascutului. Morfina se elimina prin laptele matern, de aceea se recomanda evitarea alaptarii in cazul femeilor care folosesc preparate de morfina. Precautii speciale:
Administrarea in timpul travaliului poate duce la depresia respiratorie a nou-nascutului. Efectele morfinei pot fi antagonizate prompt prin administrare de antagonisti opioizi. Datorita efectelor sedative, miozei si reducerii capacitatii de concentrare, morfina poate astfel afecta atentia soferilor.

Reactii adverse
La inceputul tratamentului pot aparea greata si varsaturi. Acestea pot fi controlate prin administrare simultana de antiemetice.
In plus, pot aparea: sedare, constipatie (se combate prin administrare de laxative), apatie, inhibarea centrului tusei, bronho-spasm, spasm al sfincterului Oddi, sughit, bradicardie, spasm piloric, hipotensiune predominant ortostatica, mioza, urticarie, exantem, transpiratie, uscaciunea mucoasei bucale, modificari ale libidoului si potentei, dificultati la mictiune. Depresia respiratorie este semn de supradozare si poate fi evitata printr-un dozaj corespunzator.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Dizabilitatea intelectuala sau retardul mintal Dizabilitatea intelectuala sau...

  Generalitati Dizabilitatea intelectuala, denumita in trecut retard mintal, se caracterizeaza prin inteligenta sau capacitatea mentala sub medie si lipsa unor competente necesare pentru desfasurarea normala a vietii de zi cu zi. Persoanele care sufera de...citeste mai mult

 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Betablocante adrenergice Betablocante adrenergice

  Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

 • Boala Canavan Boala Canavan

  Generalitati Boala Canavan este o boala genetica, o malformatie neurologica innascuta in cadrul careia materia alba din creier degenereaza transformandu-se in tesut spongiform. Nu exista antidot sau un curs standard pentru tratament medical. Simptomele bolii...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter