Clickmed
programare rapida la medic

Tryptizol, comprimate filmate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tryptizol, comprimate filmate

Compozitie
Comprimate filmate continand 10 mg sau 25 mg clorhidrat de amitriptilina;

Actiune terapeutica
Antidepresiv triciclic cu proprietati sedative si antianxioase (efectul antidepresivse instaleaza dupa 1-3 saptamani de tratament); analgezic, anticolinergic central si periferic.

Indicatii
Sindroame depresive cu componenta anxioasa, in psihoze sau nevroze de natura endogena sau reactiva cu sau fara melancolie; enurezis nocturn; algii rebele, migrena.

Doze si mod de administrare
Stari depresive: oral 75-150 mg/zi, in 2-3 prize (seara o doza mai mare); la bolnavii spitalizati 100-300 mg/zi; la tineri si batrani 50 mg/zi. Doza de intretinere la adulti este de 50-100 mg/zi, la nevoie se injecteaza i.m. 20-50 mg de 3-4 ori pe zi, continuand tratamentul pe cale orala. Dupa obtinerea efectului scontat se scade posologia pana la stabilirea dozei minime eficace, care se administreaza timp de 3 luni (sau mai mult), pentru prevenirea recaderilor.
Enurezis nocturn: copii sub 6 ani, 10 mg la culcare; copii 6-10 ani, 10-20 mg/zi; copii 11-16 ani, 25-50 mg/zi.
Migrene si alte algii rebele: oral, 12,5-25 mg de 3 ori/zi; injectii i.m., la nevoie, 25-50 mg de 2 ori/zi.

Contraindicatii
Copii sub 6 ani; alergie la amitriptilina; infarctul miocardic (in perioada de refacere); aritmii, bloc cardiac de diferite grade; insuficienta hepatica grava; glaucom cu unghi ingust; adenom de prostata; psihoza maniacala.

Masuri de precautie
Amitriptilina se utilizeaza numai sub control medical! In timpul tratamentului nu se consuma bauturi alcoolice!
Prudenta la: epileptici (favorizeaza crizele convulsive), cardiaci, hepatici, hipertiroidieni.
Sarcina si alaptare
Se evita administrarea in primul trimestru de sarcina si in timpul alaptarii.
Efecte asupra capacitatii de conducere auto sau de exploatare a altor masini
Prudenta in tratamentul ambulator, deoarece amitriptilina diminueaza performantele psihomotorii ale bolnavului.
Interactiuni medicamentoase
La administrarea concomitenta de Amitriptilina si: hipnotice, tranchilizante si alte deprimante centrale, acestea potenteaza actiunea amitriptilinei; IMAO (contraindicat) se produc reactii toxice grave; alte antidepresive, anticolinergice, simpatomimetice directe (adrenalina, noradrenalina, izoprenalina), hormoni tiroidieni se impune reducerea dozei acestora si supraveghere medicala; guanetidina, clonidina, efectul antihipertensiv al acestora este antagonizat.
Supradozare
Simptome- tulburari cardiovasculare severe (in functie de gradul intoxicatiei), intensificarea simptomelor anticolinergice, stare de confuzie sau coma. Tratament: evacuare gastrica si spitalizare urgenta; monitorizare cardiaca si respiratorie timp de 5 zile.

Reactii adverse
Uneori: sedare, uscaciune a gurii, constipatie, mictiune dificila, tahicardie, tulburari de acomodare si tremor; la psihotici (schizofrenie, paranoia) favorizeaza aparitia delirului; rareori: hipotensiune arteriala, sudoratie; foarte rar: tulburari extrapiramidale, discrazii sanguine, convulsii. in starile depresive amitriptilina poate creste riscul suicidar (este necesara supravegherea bolnavului).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate

    In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Dureri de cap si ceafa

    Buna ziua. Ma numesc B. Valentina am 27de ani si de mai bine de 5 luni ma confrunt cu dureri groaznice de cap si ceafa. Primul diagnostic a fost de sinuzita deoarece durerea s-a concentrat la cap + frunte, am luat diverse antibiotice + antiinflamatoare pentru dureri cat timp luam...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter