Clickmed
programare rapida la medic

Sulfafurazol, comprimate

Publicat la data de: 07 Aprilie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Sulfafurazol, comprimate

Indicatii:
Infectii urinare acute cu germeni sensibili.

Doze si mod de administrare:
Adulti: oral, in infectii urinare initial 2 g, apoi cate 1 g la 6 ore; in infectii sistemice initial 3 g, apoi cate 1 g la 4 ore; copii: initial 50 mg/kg, apoi cate 25 mg/kg la 6 ore.

Adulti: doza initiala este de 4 comprimate Sulfafurazol Arena (2 g sulfafurazol) administrate oral, apoi cate 2 comprimate Sulfafurazol Arena (1 g sulfafurazol) la intervale de 6 ore. in infectii urinare acute necomplicate si netratate anterior, doza recomandata este de 1 – 2 comprimate Sulfafurazol Arena (0,5-1 g) administrate oral la intervale de 6 ore, timp de 3-7 zile; la femei, uneori, poate fi suficienta o doza unica de 2 comprimate Sulfafurazol Arena (1 g sulfafurazol). in nocardioza sunt necesare doze mai mari, pana la 12 - 16 comprimate Sulfafurazol Arena (6 - 8 g sulfafurazol) pe zi. Copii peste 5 ani: doza initiala este de 50 mg sulfafurazol/kg, apoi se administreaza 25 mg sulfafurazol/kg la intervale de 6 ore. Reactii adverse Reactiile alergice sunt relativ frecvente; alergia este de multe ori incrucisata pentru diferite sulfamide. Manifestarile alergice cele mai obisnuite sunt febra (3%) si eruptiile cutanate (1-2%); mai rare sunt edemul angioneurotic, boala serului, fenomenele de fotosensibilizare si vasculitele alergice asemanatoare eritemului nodos. Foarte rar au fost semnalate cazuri de sindrom Stevens-Johnson si sindrom Lyell. Ocazional apar fenomene de intoleranta digestiva: anorexie, greata, varsaturi. Exceptional, au fost semnalate cazuri de anemie hemolitica (imuna sau idiosincrazica) la pacienti cu deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza, anemie aplastica (prin mielosupresie toxica), hepatita cu necroza difuza a ficatului, necroza tubulara si angeita renala necrozanta (toxice sau alergice), hipotiroidism si diferite tulburari neurologice – polinevrita, convulsii. La nou-nascuti sulfamidele antibacteriene pot favoriza icterul nuclear.

Compozitie
Un comprimat contine sulfafurazol 500 mg si excipienti: celuloza microcristalina, polividona K 30, amidon de porumb, acid stearic. Grupa farmacoterapeutica: sulfamide cu durata scurta de actiune Indicatii terapeutice Sulfafurazolul este indicat in infectii produse de germeni sensibili: - infectii urinare acute (atunci cand acestea nu au fost tratate in prealabil); - trahom; - infectii genitale; - infectii pulmonare cu Chlamidia trachomatis (medicamentele de prima alegere sunt tetraciclinele si eritromicina); - infectii ORL (sinuzita, otita medie); - nocardioza; - infectii biliare; - dizenterie bacilara.

Contraindicatii:
Alergie sau intoleranta la sulfamide, porfirie, insuficienta renala sau insuficienta hepatica grava, hemopatii cu leucopenie, eritem exsudativ multiform, sarcina (primul trimestru si ultimele sapt.), nou-nascuti (in prima sapt.), alaptare.

Atentionari speciale
Nu se recomanda administrarea sulfamidelor la pacientii cu deficit de glucozo-6- fosfatdehidrogenaza (creste riscul anemiei hemolitice imune sau idiosincrazice).
Copii - La nou-nascuti, mai ales la prematuri, sulfamidele pot produce hiperbilirubinemie, cu favorizarea icterului nuclear. Acest fenomen este posibil si in cazul administrarii la mama inaintea nasterii.

Sarcina si alaptarea
Administrarea sulfamidelor antibacteriene la femeia gravida este contraindicata. Deoarece sulfamidele antibacterirene se excreta in lapte, se va lua in considerare fie intreruperea tratamentului, fie intreruperea alaptarii. Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Sulfafurazolul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Masuri de precautie:

Se recomanda prudenta la pacientii cu antecedente de reactii alergice la sulfamide, deoarece pot fi alergici si la sulfafurazol. Pacientii alergici la furosemida, diuretice tiazidice, sulfoniluree sau inhibitori ai anhidrazei carbonice pot fi alergici si la sulfamide antibacteriene. Interactiuni Sulfamidele antibacteriene pot creste efectul, respectiv riscul toxicitatii pentru anticoagulantele cumarinice, sulfamidele antidiabetice, fenitoina, metotrexat; aceste fenomene sunt produse prin deplasarea de pe proteinele plasmatice si inhibarea metabolizarii medicamentelor respective. Asocierea sulfamidelor antibacteriene cu acidul p-aminobenzoic, procaina si acidul folic este contraindicata, deoarece acestea antagonizeaza actiunea antibacteriana a sulfamidelor. Asocierea cu mandelamina si, in general, cu substante care acidifica urina favorizeaza precipitarea sulfamidelor in caile urinare.

Supradozaj
Nu au fost semnalate cazuri de supradozaj cu sulfafurazol. Pastrare A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Reactii adverse:
Eruptii cutanate, febra, cefalee, greata, voma, diaree; rareori hepatita, colestaza, pancreatita, leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoza, anemie aplastica, nevrite, fotosensibilizare, sindrom Lyell sau Stevens-Johnson, congestie conjunctivala, purpura, hematurie, cristalurie.

Ambalaj
Cutie cu 2 blistere PVC/Al a cate 10 comprimate

Producator
Arena Group S.A., Bucuresti, Romania Detinatorul Autorizatiei de punere de piata Arena Group S.A. Str. stefan Mihaileanu Nr. 31, Sector 2, 024022 Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului Octombrie 2013

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  • stafilococ care revine

    Vorbesc in numele lui David, un baietel de 6 ani , intrat de curand intr-o noua comunitate la gradinita cu program prelungit. La analiza exudat faringian din 30 sept 2010 a fost depistat cu stafilococul cooq +prezent, a urmat 5 zile de tratament cu zynat in urama rezultatelor antibiogramei care...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter