Clickmed
programare rapida la medic

Spitomin, comprimate

Publicat la data de: 30 Octombrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Spitomin, comprimate

Forma de prezentare

Cpr. 5 mg, 10 mg; ct. x 6 blist. x 10 cpr.

Compozitie

- Substanta activa este clorhidratul de buspirona. Fiecare comprimat contine clorhidrat de buspirona 5 mg (Spitomin 5 mg) si respectiv 10 mg (Spitomin 10 mg)
- Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu.

Indicatii

Tratamentul tulburarilor de anxietate si a perioadelor scurte cu simptome de anxietate insotite sau nu de depresie.

Doze si mod de administrare

Oral. Doza initiala: 5 mg de 3 ori/zi. Doza se poate creste cu 5 mg/zi la fiecare 2-3 zile. Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 60 mg/zi. La pacientii cu IH sau IR trebuie folosite doze mai mici.

Daca luati mai mult decat trebuie din Spitomin
Daca accidental ati luat prea multe comprimate adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Simptomele de supradozaj sunt: greata, varsaturi, ameteli, somnolenta.

Daca uitati sa luati Spitomin
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Contraindicatii

La pacientii hipersensibili fata de acest medicament, la pacientii cu convulsii in antecedente, la pacientii epileptici, la cei tratati cu IMAO.

Precautii

Pacientii trebuie avertizati sa nu conduca autovehicule sau sa nu utilizeze aparatura complexa. A se evita utilizarea concomitenta cu alcool. Posibile reactii de sevraj la pacientii dependenti de medicamentele nxiolitice/hipnotice/sedative. Atentie in cazul asocierii cu: alte medicamente active asupra snc, digoxina. Precautie in cazul utilizarii la femei insarcinate sau in perioada de alaptare.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
- administrarea concomitenta cu IMAO se poate insoti de crize hipertensive si de aceea este contraindicata vezi paragraful Nu luati Spitomin
Precautii speciale trebuie luate in cazul administrarii concomitente cu unele medicamente cum ar fi:
- alte medicamente cu actiune la nivelul sistemului nervos central (diazepam, triazolam), deoarece efectul terapeutic poate fi influentat reciproc.
- concentratia de buspirona in sange poate creste si astfel efectele sale pot fi amplificate in cazul administrarii concomitente cu cimetidina (antiacid), itraconazol (antifungic), diltiazem, verapamil (medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, anginei pectorale);
- concentratia de buspirona in sange poate fi redusa si astfel efectele sale pot fi diminuate in cazul administrarii concomitente cu rifampicina (un antibiotic);
- administrarea concomitenta cu digoxina (pentru tratamentul unor boli de inima) poate creste efectele acesteia din urma;

Folosirea Spitomin cu alimente si bauturi
Consumarea bauturilor alcoolice nu este recomandata in timpul tratamentului cu Spitomin.
Trebuie evitata consumarea unor cantitati apreciabile de grapefruit sau suc de grapefruit deoarece acest lucru determina cresterea concentratiei de buspirona din sange si implicit cresterea frecventei si intensitatii reactiilor adverse.

Sarcina si alaptare

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Administrarea in perioada de sarcina nu este recomandata decat daca este absolut necesar si dupa o atenta evaluare a balantei beneficiu/risc.
Buspirona este excretata in laptele matern, de aceea tratamentul cu Spitomin nu este recomandat in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Studiile clinice au pus in evidenta faptul ca buspirona nu afecteaza performantele psihomotorii ale pacientilor. Totusi, datorita reactiilor adverse tranzitorii care pot sa apara, mai ales la inceputul tratamentului, in aceasta perioada trebuie evitata conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.
Ulterior, functie de reactivitatea individuala sau de tratamentele concomitente, medicul poate decide mentinerea sau nu a acestor restrictii.

Reactii adverse

Cefalee, ameteli, stare de nervozitate, stari de greata si somnolenta; Reactii adverse datorate discontinuitatii tratamentului: ameteli, insomnie, nervozitate, somnolenta, stari de greata, cefalee si oboseala. Tendinta de abuz sau dependenta.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter