Coronavirus Update

Optaflu, vaccin antigripal

Publicat la data de: 15 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Optaflu, vaccin antigripal

Compozitie
Optaflu este un vaccin disponibil sub forma de suspensie injectabila intr-o seringa preumpluta. vaccinul contine „antigenul de suprafata” inactiv din trei tulpini (tipuri) diferite de virus gripal ca substante active (A/Insulele Solomon/3/2006, A/Wisconsin/67/2005 si B/Malaysia/2506/2004).

Indicatii
Optaflu este utilizat pentru vaccinarea adultilor impotriva gripei, mai ales a celor care prezinta un risc ridicat de dezvoltare a complicatiilor bolii. Utilizarea vaccinului trebuie sa aiba la baza recomandari oficiale. vaccinul se poate obtine numai pe baza de reteta.

Administrare
Optaflu se administreaza sub forma unei injectii de 0,5 ml in muschiul din partea superioara a bratului.

Actiune terapeutica
Optaflu este un vaccin. vaccinurile functioneaza prin „invatarea” sistemului imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) cum sa se apere impotriva unei boli. Optaflu contine fragmente de la suprafata a trei tulpini diferite de virus gripal. Cand unei persoane i se administreaza vaccinul, sistemul imunitar recunoaste fragmentele de virus ca fiind „straine” si creeaza anticorpi impotriva acestora. in viitor, sistemul imunitar va fi capabil sa produca mai repede anticorpi cand este expus oricareia dintre aceste tulpini de virus. anticorpii vor ajuta ulterior la protejarea impotriva bolii cauzate de aceste tulpini ale virusului gripal. In fiecare an, organizatia mondiala a sanatatii (oms) face recomandari cu privire la tipurile de tulpini de virus gripal care trebuie incluse in vaccinuri pentru sezon de gripa care se apropie, iar aceste tulpini de virus trebuie incluse in Optaflu inainte ca vaccinul sa poata fi utilizat. virusurile utilizate in Optaflu sunt crescute in celule de mamifer, spre deosebire de cele din alte vaccinuri antigripale, care sunt crescute in oua de pasare.

Contraindicatii
Optaflu nu trebuie folosit la persoanele care pot prezenta hipersensibilitate la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale vaccinului. Persoanele care prezinta o infectie insotita de febra sau o infectie acuta (de scurta durata) nu trebuie sa primeasca vaccinul decat dupa vindecare.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Optaflu (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt durerea de cap, eritemul (inrosirea pielii), durerea, indispozitia (disconfortul general) si epuizarea (oboseala). Aceste efecte secundare dispar de obicei in decurs de una pana la doua zile fara tratament. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Optaflu, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Raspunsuri la intrebarile legate de...

  Generalitati Majoritatea oamenilor gasesc diverse scuze pentru a refuza vaccinul antigripal precum: am avut gripa si nu a fost atat de grav, vaccinul antigripal ma imbolnaveste de gripa, in vaccinul antigripal exista niveluri toxice de mercur. Persoanele care...citeste mai mult

 • Vaccinul antigripal: mituri Vaccinul antigripal: mituri

  Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata, aproape in fiecare iarna. Infectia gripala poate afecta orice persoana, insa riscul de a dezvolta...citeste mai mult

 • Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antigripala (vaccinare...

  Generalitati Vaccinarea antigripala nu face parte din programul national de imunizari. Vaccinul contine doua tulpini de virus A si una de virus B, recomandate de OMS ca fiind circulante in sezonul respectiv. Vaccinarea se practica preferabil in presezon epidemic...citeste mai mult

 • Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Vaccinul antigripal. Afla cum te...

  Vaccinarea profilactica anuala reprezinta cea mai eficienta metoda de imunizare impotriva virusului gripal. Gripa este mai des intalnita in intervalul noiembrie – februarie, intrucat sistemul imunitar este mai sensibil in timpul sezonului rece. De aceea, se...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter