Clickmed
programare rapida la medic

Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera

Actualizat la data de: 15 Ianuarie 2019
Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera

Vaccinarea profilactica anuala reprezinta cea mai eficienta metoda de imunizare impotriva virusului gripal.

Gripa este mai des intalnita in intervalul noiembrie – februarie, intrucat sistemul imunitar este mai sensibil in timpul sezonului rece.

De aceea, se recomanda vaccinarea antigripala in perioada octombrie-noiembrie.

Gripa sezoniera este o boala virala contagioasa, care poate avea repercusiuni foarte grave mai ales la copiii mici, la adultii cu varsta de peste 65 de ani, la persoanele cu un sistem imunitar slabit si la femeile insarcinate. Aceasta se manifesta sub forma unei epidemii in cursul lunilor de iarna.

Tulpinile virusului gripal sunt in continua schimbare, astfel ca este necesara an de an identificarea acelor tulpini care sunt susceptibile de a fi mai frecvente in sezonul rece si dezvoltarea unor vaccinuri menite sa combata imbolnavirea.

Cand se face vaccinul antigripal

Perioada optima de vaccinare este la inceputul sezonului rece, mai exact in lunile octombrie si noiembrie, insa ea se poate face si dupa depasirea acestui interval.

Cu cat se face mai devreme, cu atat este mai bine, intrucat dureaza doua saptamani de la vaccinare pana la crearea anticorpilor specifici. Perioada de protectie este de obicei de 6 luni, insa se poate prelungi pana la un an.

Vaccinarea antigripala se face la recomandarea si in cabinetul medicului de familie.

Cine trebuie sa faca vaccinul antigripal

Exista o grupa de risc formata din persoane mai expuse sanselor de a contracta o gripa. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Ministerul Sanatatii recomanda utilizarea vaccinului antigripal cu precadere la urmatoarele grupe de persoane: cele cu varsta de peste 65 de ani, cele sub 65 de ani bolnavi cronici cu afectiuni cardiace sau respiratorii, cu diabet zaharat, sindroame de imunodeficienta, bolnavii de cancer, femeile insarcinate, copiii intre 6 si 24 de luni si personalul medical.

Acest lucru nu inseamna ca restul persoanelor nu se pot imuniza. Oricine considera necesar poate solicita efectuarea vaccinului antigripal.

Reactii adverse

Vaccinul antigripal este sigur si in general bine tolerat. Exista insa si o serie de efecte secundare, care sunt de regula rare si reduse ca intensitate.

Durerea si roseata la nivelul injectarii pot fi efecte locale ale vaccinarii antigripale. In cazuri foarte rare pot aparea nevralgii, parestezii, oboseala, dureri de cap, transpiratii, tremuraturi, dureri musculare sau articulare, febra. In cazuri extreme se poate ajunge pana la reactii alergice grave ori la afectarea sistemului nervos central.

Beneficiile vaccinului antigripal

Unul dintre principalele avantaje ale vaccinarii antigripale este dat de protectia ridicata contra gripei, de pana la 95%. Vaccinarea antigripala se traduce prin reducerea numarului de cazuri, a complicatiilor si a deceselor cauzate de virusul gripal.

Raspandirea gripei sezoniere este mai mare in comunitati precum gradinite si scoli. Reducerea numarului de cazuri inseamna si cheltuieli publice cu tratamentele medicale mult mai scazute.

Cat priveste populatia activa, vaccinarea impotriva gripei reprezinta diminuarea costurilor asociate cu pierderea de productivitate prin absenteismul de la locul de munca.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate