Coronavirus Update

Loette, comprimate

Publicat la data de: 23 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Loette, comprimate

 • substanta activa: levonorgestrel, etinilestradiol,
 • recomandat in: sarcina, constraceptive orale, anticonceptionale orale,
 • actiune terapeutica: contraceptiv oral combinat

Ce este Loette si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Loette este un contraceptiv oral combinat („pilula”). Acesta se utilizeaza pentru prevenirea sarcinii.
Loette se poate prescrie si pentru tratarea acneei in forma usoara si moderata la femei.

Acest contraceptiv contine doua tipuri de hormoni sexuali feminini, estrogen si progestogen. Acesti hormoni previn sarcina printr-o actiune tripla: impiedica eliberarea ovulului din ovar; ingroasa consistenta lichidului (mucoasei) cervical(e), ingreunand patrunderea spermatozoizilor in uter; si impiedica ingrosarea invelisului uterin, astfel incat fixarea unui ovul la nivelul uterului sa fie mai putin probabila.

Pentru a preveni sarcina, Loette trebuie luat conform indicatiilor.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Loette exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra, daca nu sunteti sigura.

Loette are o schema de administrare de 28 de zile – luati cate un comprimat roz in fiecare zi, timp de 21 de zile, apoi luati cate un comprimat alb in fiecare zi, timp de 7 zile.
Comprimatele albe nu contin substante active si au rolul de a va ajuta sa utilizati Loette cu regularitate.

Luati Loette in fiecare zi, timp de 28 de zile
Loette este ambalat in folii cu 21 pilule roz si 7 pilule albe, fiecare fiind marcata cu una din zilele saptamanii.
- Luati pilula la aceeasi ora in fiecare zi.
- Incepeti prin a lua pilula roz marcata cu ziua corecta a saptamanii.
- Urmati directia sagetilor de pe folie. Luati in fiecare zi o pilula roz, pana cand terminati toate cele 21 de pilule roz.
- Luati in fiecare zi o pilula alba, pana cand terminati folia.
- Inghititi fiecare pilula intreaga, cu apa, daca este necesar. Nu mestecati pilula.

La cateva zile dupa ce luati ultima pilula roz din folie, trebuie sa apara o sangerare de intrerupere, asemanatoare menstrei. Este posibil ca aceasta sangerare sa nu se opreasca inainte de momentul cand trebuie sa incepeti urmatoarea folie de pilule.

Nu este nevoie sa utilizati metode contraceptive suplimentare in timpul utilizarii pilulelor albe – atata timp cat ati luat pilulele corect si incepeti urmatoarea folie la timp, apoi incepeti urmatoarea folie.

Incepeti urmatoarea folie de Loette in ziua urmatoare celei in care ati luat ultima pilula alba – chiar daca sangerarea nu s-a oprit. incepeti intotdeauna la timp urmatoarea folie.

Daca utilizati corect Loette, veti incepe intotdeauna fiecare folie noua in aceeasi zi a saptamanii.

Cum sa incepeti utilizarea Loette

Daca sunteti la inceput sau daca reluati utilizarea pilulei dupa o perioada de pauza

Luati prima pilula de Loette in prima zi a ciclului menstrual. Daca incepeti astfel, protectia contraceptiva va fi valabila de la prima pilula.
Sau: incepeti utilizarea Loette in zilele 2-5 ale ciclului menstrual (de exemplu, incepeti intr-o duminica).

In acest caz, trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare, pana cand luati primele sapte pilule in mod corect.

Trecerea de la un alt contraceptiv la Loette
- Daca luati o pilula de 21 de zile: incepeti Loette in ziua urmatoare terminarii foliei anterioare. Protectia contraceptiva va fi valabila de la prima pilula. Sangerarea va aparea dupa prima folie de Loette.
- Daca luati o pilula de 28 de zile: incepeti utilizarea Loette in ziua urmatoare dupa
ultima pilula activa. Protectia contraceptiva va fi valabila de la prima pilula. Sangerarea va aparea dupa prima folie de Loette.
- Daca utilizati un contraceptiv care contine numai progestogeni (minipilula, implant, dispozitiv intrauterin [DIU], injectie):
- pilula: puteti intrerupe utilizarea pilulei cu progestogen in orice zi si incepe utilizarea Loette in ziua urmatoare
- implant sau dispozitiv intrauterin: trebuie sa incepeti utilizarea Loette in aceeasi zi in care se indeparteaza implantul sau dispozitivul
- injectie: utilizarea trebuie sa inceapa in ziua in care este programata urmatoarea injectie.

In aceste cazuri, trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare, ca de exemplu prezervative, pana cand luati primele sapte pilule in mod corect.

Inceperea utilizarii Loette dupa un avort spontan sau intrerupere de sarcina

Daca ati suferit un avort spontan sau o intrerupere de sarcina in timpul primelor trei luni de sarcina, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va spuna sa incepeti sa luati Loette imediat. Aceasta inseamna ca protectia contraceptiva va fi valabila de la prima pilula.

Daca ati suferit un avort spontan sau o intrerupere de sarcina dupa primele trei luni de sarcina, puteti sa incepeti sa luati Loette dupa 28 de zile. Trebuie sa utilizati metode contraceptive alternative, ca de exemplu prezervative, inclusiv in primele 7 zile de utilizare a Loette.

Daca a avut deja loc un contact sexual neprotejat, se va exclude prezenta unei sarcini sau nu se va utiliza contraceptia orala pana la prima menstra de dupa avortul spontan sau intreruperea de sarcina.

Contraceptia dupa nastere

Puteti sa incepeti sa luati Loette dupa 28 de zile, in cazul in care nu alaptati si ati avut o nastere vaginala fara complicatii si sunteti complet mobila. Trebuie sa utilizati metode contraceptive alternative, ca de exemplu prezervative, inclusiv in primele 7 zile de utilizare a Loette. Daca a avut deja loc un contact sexual neprotejat, se va exclude prezenta unei sarcini sau nu se va utiliza contraceptia orala pana la prima menstra de dupa nastere.

Medicul dumneavoastra va poate oferi mai multe informatii despre contraceptie.

Daca luati mai mult Loette decat trebuie

Este improbabil sa va faca rau daca luati mai mult de o pilula o data, insa trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.

Daca ati uitat sa luati Loette

Daca ati uitat sa luati un comprimat alb, protectia contraceptiva nu este redusa, cu conditia ca primul comprimat activ din folia urmatoare sa fie luat in ziua corespunzatoare.

Daca ati uitat sa luati un comprimat roz, urmati instructiunile de mai jos.

Daca ati uitat sa luati un comprimat roz si va amintiti cu cel mult 12 ore inainte de urmatoarea doza, luati comprimatul imediat. Luati comprimatele urmatoare la ora obisnuita. In mod normal, protectia contraceptiva nu este redusa.

Daca uitati sa luati un comprimat roz si va amintiti cu mai mult de 12 ore intarziere, sau daca ati uitat sa luati doua sau mai multe comprimate active, este posibil ca protectia contraceptiva sa fie redusa. Astfel, luati imediat doar ultimul comprimat pe care ati uitat sa il luati, chiar daca acest lucru ar putea insemna sa luati doua comprimate in aceeasi zi.

Lasati in blister orice alte comprimate pe care ati uitat sa le luati anterior si respectati in continuare modul normal de administrare a comprimatelor. In urmatoarele sapte zile trebuie sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara, ca de exemplu prezervativul.

In continuare, va rugam sa fiti atenta la urmatoarele:

- Daca ati uitat unul sau mai multe comprimate din prima saptamana marcata pe folie (zilele 1-7) si ati avut contacte sexuale neprotejate, este posibil sa ramaneti insarcinata. Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului cat mai curand posibil.

- Daca luati ultimul comprimat roz dupa cele sapte zile in care ati utilizat o metoda contraceptiva suplimentara, continuati cu pilulele albe, in mod obisnuit.

- Daca luati ultimul comprimat roz inainte de incheierea perioadei de 7 zile in care aveti nevoie de o metoda contraceptiva suplimentara, aruncati toate pilulele albe/inactive si incepeti o noua folie cu pilule roz in ziua urmatoare. in mod probabil nu veti avea o sangerare de intrerupere pana la terminarea tuturor comprimatelor roz din folia noua.

Va rugam sa retineti ca daca ati uitat sa luati oricare dintre pilulele dintr-o folie si nu apare sangerarea in intervalul in care luati comprimatele albe, este posibil sa fiti insarcinata. Nu incepeti un nou ambalaj, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau efectuati singura un test de sarcina.

Daca incepeti o noua folie de pilule, este posibil sa nu fiti protejata de sarcina. Daca ati avut un contact sexual in ultimele sapte zile, cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului. S-ar putea sa fie necesara utilizarea contraceptiei de urgenta. in urmatoarele sapte zile trebuie sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara, ca de exemplu prezervativul.

Daca aveti varsaturi sau diaree

Daca va este rau (vomati) sau aveti o diaree severa, este posibil ca organismul dumneavoastra sa nu absoarba cantitatea obisnuita de hormoni din pilula.

Continuati sa luati pilulele urmatoare la ora obisnuita in fiecare zi. in timp ce va este rau si in urmatoarele sapte zile dupa ce va simtiti mai bine, trebuie sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara, ca de exemplu prezervativul. Urmati instructiunile valabile pentru cazul in care ati intarziat mai mult de 12 ore cu administrarea unui comprimat.

Daca problemele de stomac continua sau se agraveaza, adresati-va medicului dumneavoastra. Este posibil ca medicul sa va recomande o alta forma de contraceptie.

Nu se produce sangerarea – inseamna ca sunteti insarcinata?

Ocazional, este posibil sa nu apara o sangerare de intrerupere. Aceasta poate insemna ca sunteti insarcinata, dar acest lucru este foarte putin probabil in cazul in care ati luat corect pilulele. In cazul in care credeti ca v-ati expus riscului de a ramane insarcinata (de exemplu daca ati uitat sa luati pilulele sau daca ati luat alte medicamente), trebuie sa efectuati un test de sarcina inainte de a incepe urmatorul ambalaj.

Daca sunteti insarcinata, opriti utilizarea Loette si adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum sa intarziati aparitia menstruatiei

Daca doriti sa intarziati aparitia menstruatiei, trebuie sa sariti peste intervalul in care luati comprimatele inactive si sa incepeti imediat sa luati comprimatele dintr-un ambalaj nou de Loette. Puteti sa intarziati menstruatia cat este necesar, pana cand terminati de luat toate comprimatele din ambalajul nou. In timpul intarzierii, este posibil sa apara sangerari de intrerupere sau sangerari minime (spotting).

Utilizarea obisnuita a Loette va fi reluata dupa intervalul obisnuit de 7 zile in care se iau comprimatele inactive.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Este important sa intelegeti beneficiile si riscurile utilizarii pilulei inainte de a incepe utilizarea acesteia sau atunci cand va hotarati sa continuati utilizarea ei. Desi pilula este adecvata pentru majoritatea femeilor sanatoase, nu este adecvata pentru oricine.

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca prezentati oricare dintre bolile sau factorii de risc mentionate/mentionati in acest prospect.

Inainte sa incepeti sa luati pilula

Medicul dumneavoastra va va intreba despre problemele medicale ale dumneavoastra si ale familiei dumneavoastra si va va masura tensiunea arteriala. Este posibil sa fie nevoie si de alte examinari, precum examinarea sanilor.

In timp ce luati pilula

- Veti avea nevoie de controale medicale regulate, efectuate de obicei atunci cand aveti nevoie de o noua prescriptie pentru pilula.
- Trebuie sa efectuati cu regularitate testul Papanicolau.
- Examinati-va sanii si sfarcurile in fiecare luna, pentru a depista modificarile – spuneti-i medicului dumneavoastra daca vedeti sau simtiti orice lucru ciudat, precum umflaturi sau adancituri la nivelul pielii.
- Daca aveti nevoie de o analiza de sange, spuneti-i medicului dumneavoastra ca luati pilula, deoarece aceasta poate afecta rezultatele unor analize.
- Daca urmeaza sa fiti supusa unei interventii chirurgicale, spuneti-i medicului dumneavoastra despre aceasta. Este posibil ca inainte de operatie sa fie necesar sa intrerupeti utilizarea pilulei timp de 4-6 saptamani. Astfel se reduce riscul formarii unui cheag de sange.

Medicul dumneavoastra va va spune cand puteti relua utilizarea pilulei.
Nu luati Loette in urmatoarele cazuri. Utilizarea Loette va poate pune sanatatea in pericol.
- Daca sunteti alergica (hipersensibila) la levonorgestrel, etinilestradiol sau la oricare dintre celelalte componente ale Loette
- Daca sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi insarcinata
- Daca suferiti de cancer legat de hormonii sexuali – precum unele tipuri de cancer de san, endometrial sau ovarian
- Daca aveti sangerari vaginale ale caror cauze nu au fost explicate de medicul dumneavoastra
- Daca dumneavoastra sau o ruda apropiata ati avut vreodata probleme legate de circulatia sanguina.

Acestea includ cheaguri de sange (tromboza) la nivelul membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda), inimii (atac de cord), creierului (atac vascular cerebral) sau in orice alte parti ale corpului
- Daca suferiti de hipertensiune (tensiune arteriala ridicata) care nu este controlata de medicatie
- Daca suferiti de batai neregulate ale inimii (aritmie cardiaca) sau probleme ale valvelor cardiace, determinate de probleme de coagulare a sangelui (de origine trombogena).
- Daca suferiti de dureri de cap cu simptome neurologice, precum aura
- Daca suferiti de diabet insotit de probleme ale vaselor de sange
- Daca suferiti de orice boala care creste riscul formarii unui cheag de sange (tromboza)
- Daca ati suferit vreodata de o inflamatie a pancreasului (pancreatita) legata de niveluri ridicate de grasime in sange (niveluri ridicate de trigliceride)
- Daca ati suferit vreodata de o afectiune severa a ficatului.

Daca suferiti de oricare dintre aceste afectiuni sau daca acestea apar pentru prima data in timpul utilizarii Loette, adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil. Nu trebuie sa luati Loette.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Loette:

Pilula si fumatul

Se recomanda ca femeile care utilizeaza pilula sa nu fumeze.
Fumatul creste riscul de reactii adverse cardiovasculare severe datorate utilizarii pilulei. Acest risc creste cu varsta si cu numarul de tigarete si este accentuat la femeile cu varste peste 35 de ani.

Pilula si cheagurile de sange

Pilula poate creste usor riscul formarii unui cheag de sange (denumit tromboza), in special in primul an de utilizare.

Un cheag de sange format intr-o vena a piciorului – tromboza venoasa profunda (sau TVP) – nu este grav in toate cazurile. insa, daca se deplaseaza prin vene pana la plamani, poate determina dureri toracice, dificultati de respiratie, colaps sau chiar deces. Acest fenomen se numeste „embolie pulmonara” si este foarte rar.

Riscul de formare a unui cheag de sange creste usor datorita utilizarii pilulei.
- Dintre 100000 de femei care nu iau pilule si nu sunt insarcinate, aproximativ 5 vor avea un cheag de sange in decursul unui an.
- Dintre 100000 de femei care iau pilule, spre exemplu Loette, aproximativ 20 vor avea un cheag de sange in decursul unui an.
- Dintre 100000 de femei care sunt insarcinate, aproximativ 60 vor avea un cheag de sange in decursul unui an.

Riscul de a avea un cheag de sange la nivelul unei vene este crescut in urmatoarele situatii:
- pe masura ce inaintati in varsta
- daca depasiti cu mult greutatea normala
- daca dumneavoastra sau o ruda apropiata aveti sau ati avut anterior cheaguri de sange
- daca sunteti imobilizata la pat timp indelungat din cauza unei operatii, leziuni sau boli
- daca ati suferit unul sau mai multe avorturi
- daca ati nascut recent sau ati suferit un avort dupa primele 3 luni de sarcina.

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca prezentati vreunul dintre acesti factori de risc. Utilizarea pilulei poate creste acest risc, de aceea este posibil ca Loette sa nu fie adecvat pentru dumneavoastra.

Semnele formarii unui cheag de sange includ:
- inflamarea dureroasa a piciorului
- durere toracica brusca
- dificultati in respiratie.

Precautii

Adresati-va unui medic cat mai curand posibil. Nu mai luati Loette pana cand medicul nu va spune ca puteti lua medicamentul. intre timp utilizati o alta metoda contraceptiva, ca prezervativul.

In cazuri foarte rare, cheagurile de sange se pot forma in vasele de sange de la nivelul inimii (determinand un atac de cord) sau creierului (determinand un atac vascular cerebral). La femeile tinere si sanatoase, riscul de a avea un atac de cord sau un atac vascular cerebral este extrem de scazut.

Riscul de a avea un atac de cord sau atac vascular cerebral este crescut in urmatoarele situatii:
- daca sunteti fumatoare
- daca sunteti hipertensiva
- daca aveti niveluri crescute ale grasimilor din sange (niveluri ridicate ale colesterolului sau trigliceridelor)
- daca depasiti cu mult greutatea normala
- pe masura ce inaintati in varsta
- daca aveti un ritm cardiac neregulat (fibrilatie atriala)
- daca dumneavoastra sau o ruda apropiata ati avut un atac de cord sau atac vascular cerebral la o varsta tanara
- daca suferiti de migrene
- daca suferiti de diabet.

Spuneti-i medicului dumneavoastra daca prezentati vreunul dintre acesti factori de risc. Utilizarea pilulei poate creste acest risc, de aceea este posibil ca Loette sa nu fie adecvat pentru dumneavoastra.

Semnele unui atac de cord sau atac vascular cerebral includ:
- dureri toracice ascutite, bruste, care se pot extinde de-a lungul bratului stang
- slabiciune sau amorteala brusca pe o latura sau parte a corpului
- daca aveti o migrena pentru prima data sau daca aveti o migrena mai grava decat in mod normal
- orice modificare brusca a vederii (ca pierderea vederii sau vederea incetosata)
- ameteala, lesin, colaps sau convulsii.

Adresati-va unui medic cat mai curand posibil. Nu mai luati Loette pana cand medicul nu va spune ca puteti lua medicamentul. intre timp utilizati o alta metoda contraceptiva, ca prezervativul.

Interventiile chirurgicale si imobilizarea prelungita

Utilizarea pilulei trebuie intrerupta timp de patru saptamani inainte de si timp de doua saptamani dupa o interventie chirurgicala ce prezinta un risc crescut de tromboza, sau in timpul unei perioade de imobilizare prelungita. in astfel de cazuri, cereti sfatul medicului dumneavoastra in privinta utilizarii pilulei.

Nastere, avort sau avort spontan

Dupa nastere, prezentati un risc crescut de formare a cheagurilor de sange. Nu trebuie sa incepeti utilizarea pilulei mai devreme de 28 de zile de la nastere, si atunci doar daca nu alaptati.

La fel se procedeaza si in cazul in care ati suferit un avort sau un avort spontan dupa primele trei luni de sarcina.

Pilula si cancerul

Daca este utilizata pe termen lung, pilula reduce riscul de cancer ovarian si uterin. insa, se pare ca in acelasi timp creste usor riscul de dezvoltare a cancerului cervical – desi acest lucru se poate datora in mai mare masura faptului ca nu utilizati prezervative decat pilulei.

Cel mai important factor de risc pentru cancerul cervical este infectia persistenta cu virusul papilloma uman. Toate femeile trebuie sa efectueze cu regularitate testul Papanicolau.

Daca suferiti sau ati suferit de cancer de san nu trebuie sa utilizati pilula. Pilula creste usor riscul de a dezvolta cancer de san.

Riscul creste odata cu cresterea duratei de utilizare a pilulei, insa revine in limite normale dupa aproximativ 10 ani de la oprirea utilizarii acesteia. Deoarece cancerul de san este rar la femeile cu varsta sub 40 de ani, numarul mare de astfel de cazuri in randul femeilor care utilizeaza sau au utilizat recent pilula este mic.

Riscul de a dezvolta cancer de san este crescut in urmatoarele situatii:
- pe masura ce inaintati in varsta
- daca aveti o ruda apropiata (mama, bunica sau sora) care a avut cancer de san
- daca depasiti cu mult greutatea normala
- daca ati prima data la o varsta inaintata sau daca nu ati nascut niciodata.

Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil daca observati modificari la nivelul sanilor, precum adancituri la nivelul pielii, modificari ale sfarcurilor sau orice umflaturi pe care le puteti vedea sau simti.

In cazuri foarte rare, pilula a fost asociata cu unele forme de cancer hepatic la femeile care au utilizat medicamentul timp indelungat.

Pilula si afectiunea hepatica

Pilula a fost asociata cu afectiuni hepatice, precum icterul sau boli hepatice necanceroase, insa in cazuri rare.

Daca suferiti de afectiune hepatica, care v-a fost diagnosticata timpuriu, efectul daunator asupra ficatului dvs. poate fi redus.Trebuie sa opriti utilizarea pilulei, sa utilizati alte metode contraceptive si sa va adresati medicului dumneavoastra.

Este posibil sa nu puteti utiliza pilula pana cand nu dispar problemele ficatului.
Adresati-va medicului cat mai curand posibil daca simtiti dureri severe de stomac sau daca apare o colorare in galben a pielii si globilor oculari (icter). S-ar putea sa fie necesar sa opriti utilizarea Loette.

Pilula si vederea

Daca utilizati lentile de contact, este posibil sa apara un disconfort sau chiar intoleranta la purtarea acestora in timp ce utilizati pilula. Daca suferiti de probleme de vedere mai grave, opriti utilizarea pilulei si adresati-va imediat medicului dumneavoastra pentru examinare.

Tensiune arteriala ridicata

In timpul utilizarii pilulei, este posibil sa apara o crestere a tensiunii arteriale. Daca ati avut vreodata probleme cu tensiunea arteriala crescuta, este posibil sa vi se recomande o alta metoda contraceptiva.

Daca medicul dumneavoastra va prescrie pilula, trebuie sa vi se efectueze cu regularitate masuratori ale tensiunii arteriale, iar in cazul unei cresteri semnificative a tensiunii arteriale, trebuie sa opriti utilizarea pilulei si sa utilizati metode contraceptive alternative.

Migrene si dureri de cap

Daca in timpul utilizarii pilulei incepeti sa aveti migrene, sau daca durerile de cap devin altfel decat de obicei, este posibil ca pilula sa nu fie adecvata pentru dumneavoastra. In acest caz, opriti utilizarea pilulei si cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Interactiuni imunologice

Pilula poate determina sau poate agrava simptomele angioedemului (inflamarea rapida a tesuturilor, avand drept rezultat dificultati in respiratie, dificultati la inghitire si urticarie). Daca dumneavoastra sau o ruda a dumneavoastra ati avut vreodata angioedeme, riscul este mai mare. Va rugam sa cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Pilula si efectele asupra glucidelor si lipidelor

Daca ati avut orice probleme privind toleranta la glucoza sau daca suferiti de diabet, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra, deoarece este necesara o monitorizare atenta.

La un numar mic de femei, in timpul utilizarii pilulei pot aparea modificari ale nivelurilor grasimilor din sange (lipidelor). Trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra, care va lua in considerare contraceptia nehormonala.

Daca va aflati sub tratament pentru niveluri crescute ale lipidelor, va trebui sa va prezentati pentru controale regulate in timpul utilizarii pilulei.

Sangerari genitale

Este posibil sa apara sangerari intercurente sau sangerari minime (spotting), in special in primele trei luni de utilizare a pilulei. Daca astfel de sangerari persista sau reapar, trebuie sa va adresati medicului, pentru a exclude cauzele nehormonale, precum prezenta unei sarcini sau anumite boli. Daca este necesar, medicul dumneavoastra va poate prescrie alta pilula.

Daca anterior vi s-a intamplat sa nu se produca menstruatia (amenoree) sau sa aveti cicluri neregulate (oligomenoree), este posibil ca aceste fenomene sa apara din nou in timpul utilizarii pilulei.

Depresie

Daca ati avut depresie in antecedente, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra, deoarece trebuie sa va monitorizeze cu atentie.

In timpul utilizarii pilulei, este posibil sa observati modificari de dispozitie, in special daca ati avut o depresie in antecedente. Daca observati o schimbare majora de dispozitie, opriti utilizarea pilulei si adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.

Este posibil ca pilula sa nu fie adecvata pentru dumneavoastra si sa fie necesar sa utilizati o metoda contraceptiva alternativa.

Examinari medicale

Inainte de a va prescrie pilula, medicul va efectua o examinare completa a antecedentelor dumneavoastra individuale si familiale si examinari clinice. Trebuie sa efectuati cu regularitate testul Papanicolau.

La trei luni de la inceperea utilizarii pilulei, trebuie sa va prezentati la prima vizita de urmarire. O data pe an, medicul dumneavoastra trebuie sa repete toate testele care s-au efectuat la examinarea initiala.

Copiii si femeile aflate in postmenopauza

Loette este adecvat pentru utilizarea doar de catre femeile de varsta fertila. Nu trebuie utilizat la copii sau femei aflate in postmenopauza.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. De asemenea, verificati si prospectele celorlalte medicamente, pentru a vedea daca pot fi luate concomitent cu contraceptivele hormonale.

Unele medicamente pot reduce eficacitatea Loette – de exemplu:
- medicamente utilizate pentru tratamentul constipatiei (laxative)
- unele medicamente utilizate in tratamentul epilepsiei
- unele medicamente utilizate in tratamentul tuberculozei
- unele medicamente utilizate in tratamentul HIV sau SIDA
- unele antibiotice si antifungice
- unele sedative (denumite „barbiturice”)
- unele medicamente antiinflamatoare
- sunatoarea (un remediu naturist)
- atorvastatina (un medicament care reduce nivelurile ridicate ale lipidelor in sange)
- vitamina C sau paracetamolul
- teofilina (un medicament pentru astm)
- ciclosporina.

Daca trebuie sa luati unul dintre aceste medicamente, este posibil ca Loette sa nu fie adecvat pentru dumneavoastra si sa fie necesara utilizarea unei metode contraceptive suplimentare pentru o perioada de timp. Medicul dumneavoastra, farmacistul sau dentistul va pot spune daca este necesar acest lucru si pentru cat timp.

De asemenea, Loette poate afecta eficacitatea unor medicamente. De aceea, este foarte important sa-l informati pe medicul dumneavoastra daca luati pilula in asociere cu alte medicamente.

Utilizarea unui medicament denumit troleandromicina in acelasi timp cu pilula creste riscul de probleme ale bilei (reducerea excretiei lichidului biliar din ficat).

Utilizarea unui medicament denumit flunarizina in acelasi timp cu pilula poate determina uneori secretia de lapte (galactoree) la femei care nu au nascut recent.

Utilizarea Loette impreuna cu alimente si bauturi

Nu exista instructiuni speciale privind alimentele si bauturile in timpul utilizarii Loette.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu utilizati Loette daca sunteti insarcinata. in cazul in care credeti ca este posibil sa fiti insarcinata, efectuati un test de sarcina pentru confirmare, inainte de a opri utilizarea Loette.

Nu exista dovezi sigure ca Loette va afecta dezvoltarea fatului, daca are loc conceptia in mod accidental, insa trebuie sa opriti utilizarea Loette in cazul in care se confirma sarcina.

Daca alaptati, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va sfatuiasca sa nu luati Loette. Discutati cu medicul dumneavoastra despre metode contraceptive alternative. Daca alaptati, acest lucru nu exclude posibilitatea de a ramane insarcinata.

Informatii importante privind unele componente ale Loette

Loette contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele zaharuri, adresati-va medicului inainte de a utiliza Loette.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Loette poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Ca toate medicamentele, Loette poate provoca reactii alergice (de hipersensibilitate). Aceste reactii pot include, in cazuri foarte rare, urticarie, inflamarea rapida a tesuturilor si simptome severe respiratorii si circulatorii, ca scaderea tensiunii arteriale, ameteala, greata si dificultati in respiratie.

Daca observati orice simptome de reactii alergice, incetati imediat sa luati Loette si adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau cereti sfaturi la cel mai apropiat spital.

Alte reactii adverse posibile:

Foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10):
- dureri de cap, inclusiv migrene (insa, daca sunt severe, sau daca durerea de cap este neobisnuita sau dureaza mult, adresati-va unui medic cat mai curand posibil)
- sangerari intercurente sau sangerari minime (spotting) intre menstre, in timpul primelor cateva luni (acest lucru inceteaza de obicei atunci cand organismul dumneavoastra se obisnuieste cu Loette).

Frecvente (afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 100):
- modificari ale greutatii corporale (crestere sau scadere),
- modificari ale dispozitiei, inclusiv depresie, modificari ale libidoului (dorinta sexuala)
- nervozitate sau ameteala
- dureri, sensibilitate, marire sau secretii la nivelul sanilor; modificari ale fluxului menstrual; modificari ale secretiei cervicale; absenta ciclului menstrual (amenoree), menstruatie dureroasa (dismenoree)
- inflamare vaginala, inclusiv infectie fungica (candidoza)
- probleme ale stomacului, precum greata, varsaturi sau dureri abdominale
- acnee
- retentie de lichide, inflamare (ca de exemplu a gleznei sau gambelor), determinata de retinerea lichidului in tesuturi (edem).

Mai putin frecvente (afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 1000):
- modificari ale nivelurilor grasimilor din sange (lipidelor serice), inclusiv hipertrigliceridemie; modificari ale apetitului alimentar (crestere sau scadere)
- modificari ale tensiunii arteriale
- crampe abdominale, balonare
- eruptii cutanate; aparitia unor pete neregulate, de culoare maro, pe piele (melasma/cloasma), care pot fi persistente; cresterea excesiva a parului pe corp (hirsutism); caderea excesiva a parului (alopecie).

Rare (afecteaza intre 1 si 10 utilizatori din 10000):
- reactii adverse severe, inclusiv cazuri foarte rare de urticarie, inflamarea rapida a tesuturilor (angioedem) si reactii severe cu simptome respiratorii si circulatorii, ca scaderea tensiunii arteriale, ameteala, greata si dificultati in respiratie
- scaderea nivelurilor de folati din sange, intoleranta la glucoza
- intoleranta la lentile de contact
- colorarea in galben a pielii (icter colestatic)
- inflamarea celulelor de grasime de sub piele (eritem nodos).

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000):
- agravarea lupusului eritematos sistemic (o boala autoimuna cronica)
- agravarea porfiriei (tulburare determinata de lipsa anumitor enzime)
- agravarea coreei (tulburare a miscarilor)
- inflamarea nervului optic (nevrita optica), formarea de cheaguri de sange in interiorul vaselor de sange ale retinei
- agravarea venelor rasucite si largite (varice)
- inflamarea pancreasului (pancreatita); inflamarea intestinului gros din cauza reducerii fluxului sanguin catre intestin (colita ischemica)
- boli ale vezicii biliare, inclusiv pietre la vezica biliara
- eritem polimorf (tulburare la nivelul pielii)
- sindrom hemolitic-uremic (boala renala)
- cancer al celulelor hepatice (carcinoame hepatocelulare).

Loette poate determina, de asemenea, boala inflamatorie a intestinului (de exemplu, boala Crohn, inflamarea colonului) si lezare hepatocelulara (de exemplu, hepatita, anomalia functiei ficatului) cu o frecventa necunoscuta, care nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile.

Spuneti-i medicului dumneavoastra sau farmacistului daca va ingrijoreaza orice reactii adverse despre care credeti ca se pot datora Loette. De asemenea, spuneti-i medicului dumneavoastra daca orice afectiuni existente se agraveaza in timp ce utilizati Loette.

Sangerarile dintre menstre nu trebuie sa dureze mult.

La unele femei, este posibil sa apara sangerari neasteptate sau sangerari minime (spotting) in timpul utilizarii Loette, in special in primele cateva luni. in mod normal, aceste sangerari nu trebuie sa va ingrijoreze si vor inceta dupa o zi sau doua. Continuati sa luati Loette ca de obicei. Problema ar trebui sa dispara dupa primele cateva folii.

De asemenea, este posibil sa se produca sangerari neasteptate daca nu luati pilulele in mod regulat, de aceea incercati sa luati pilula la aceeasi ora in fiecare zi. De asemenea, sangerarile neasteptate se pot datora uneori si altor medicamente.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti sangerari de intrerupere sau sangerari minime (spotting) care:

- nu inceteaza sa apara dupa primele cateva luni
- incep sa apara la un timp dupa ce ati inceput sa luati Loette
- continua si dupa ce ati oprit utilizarea Loette.

Cum se pastreaza Loette

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Loette dupa data de expirare inscrisa pe folie sau pe cutia de carton.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius.
A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substantele active sunt levonorgestrel si etinilestradiol.
Fiecare comprimat filmat de culoare roz contine 100 micrograme levonorgestrel si 20 micrograme etinilestradiol.

Comprimatele filmate de culoare alba nu contin substante active.
Celelalte componente ale comprimatelor de culoare roz sunt:

Nucleul comprimatului contine lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, polacrilin potasic, stearat de magneziu.

Invelisul comprimatului contine Opadry Pale Pink [care contine hidroxipropil metilceluloza, dioxid de titan (E171), dioxid rosu de fier (E172)], polietilen glicol 1450, montanglicol.
Celelalte componente ale comprimatelor de culoare alba sunt:

Nucleul comprimatului contine lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, polacrilin potasic, stearat de magneziu.

Invelisul comprimatului contine Opadry White, polietilen glicol 1450, montanglicol.

Ambalaj

Comprimatele filmate active sunt rotunde, biconvexe, de culoare roz, cu un „W” stantat pe o parte si „912” stantat pe cealalta parte.
Comprimatele filmate inactive sunt rotunde, biconvexe, de culoare alba.
Fiecare blister de Loette contine 21 de comprimate roz si 7 comprimate albe.
Fiecare cutie de Loette contine 1x28 sau 3x28 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Pfizer Europe MA EEIG
Ramsgate Road
Sandwich
Kent CT13 9NJ
Marea Britanie

Fabricant

PFIZER IRELAND PHARMACEUTICALS
Little Connel, Newbridge, Co. Kildare, Republica Irlanda

Acest prospect a fost aprobat in Octombrie, 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Comunitate

 • urgent!nu stiu ce sa fac!

  sunt intr-o dilema maxima... am luat timp de un an diferite anticonceptionale pana cand am descoperit diane 35 cu care am continuat trattamentul timp de mai bine de 2 ani..pt ca m-am simtit foarte bine cu ele...tin sa zic ca aveam probleme cu acneea si seboreea, chiar si cu parul de pe fata in...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter